Lounais-Häme Korvatunturi, Forssa

Forssassa tuttu Maukka-pukki sanoo onnistuneensa erinomaisesti ammatinvalinnassaan, vaikka maailmankiertue aiheuttaakin jetlagin

Joulupukki teki aikanaan onnistuneen ammatinvalinnan, jonka myötä pääsee tuomaan iloista mieltä kilteille lapsille ja aikuisille ympäri maailman.
Maukka-pukki toteaa mustien joulujen tuoneen logistisia haasteita jouluaaton maailmankiertueelle. Kuva: Lassi Puhtimäki
Maukka-pukki toteaa mustien joulujen tuoneen logistisia haasteita jouluaaton maailmankiertueelle. Kuva: Lassi Puhtimäki

Joulupukki kertoo omaavansa hyviä muistoja oman lapsuutensa jouluista. Aatto kulki aina saman kaavan mukaisesti; ensin syötiin, sen jälkeen tuli pukki. Kokemukset olivat puhtaasti positiivisia, eikä silloin vielä tulevasta työurastaan tietämätön poika pelännyt joulupukkia.

Koska joulupukkeja on ja on ollut paljon, kutsuttakoon tässä tarinassa työstään kertovaa hahmoa vaikkapa Maukka-pukiksi.

Nykyiseen työhönsä Maukka päätyi tuttaviensa tsemppaamana. Tosin Maukasta piti tulla kertakäyttöpukki, mutta toisin kävi.

– Tykkäsin kovasti hommasta ja päätin jatkaa. Lasten ilo – ja aikuisten myös – tuottaa pukillekin lämpimän joulumielen, ja aina se lämmittää sydäntä, kun saman katon alla on koolla useampia sukupolvia. Tämä on voimaannuttavaa työtä, erittäin hyvä ammatinvalinta, Maukka-pukki toteaa.

Kilpailu joulupukkialalla on kuitenkin kovaa.

Jouluaatto on pukin työssä vuoden vilkkain päivä, ja palveluja pitää mainostaa laajasti hyvissä ajoin sitä ennen. Usein pukki-ilmoituksissa korostetaan raittiutta.

– Korviini on kantautunut, että muunlaisiakin pukkeja on ollut liikenteessä. Se on huono asia, sillä jokaisen lapsen pitää saada viettää joulunsa turvallisesti raittiiden ihmisten seurassa.

”Palkitsevaa työtä”

Maukka-pukki kertoo, että kaikki lapset ovat kilttejä ja sitä myöten he saavat joululahjojakin. Toisaalta joulupukki ei ole törmännyt myöskään tuhmiin aikuisiin.

Vakaan ammattitaidon omaava Maukka-pukki pitää leikkimielisyyttä tärkeänä asiana työssään.

– Ei minua yksikään lapsi ole pelännyt, mutta välillä on vähän ujosteltu. Toisia lapsia saattaa hiukan jännittää, kun taas toiset haluavat ehdottomasti syliin. Eräässä kodissa yksi lapsista uskaltautui syliin vasta viime hetkellä, kun olin jo lähdössä jatkamaan kiertuettani. Varmaankin hän ajatteli, että nyt se vain pitää tehdä, jottei asia jää kaivelemaan, pukki pohtii.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Maukka-pukki oikoo väärää tietoa: Joulupukilla riittää töitä useammalle kuin yhdelle päivälle vuodessa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Maukka-pukki oikoo väärää tietoa: Joulupukilla riittää töitä useammalle kuin yhdelle päivälle vuodessa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Joskus jossakin kodissa lapsi sujautti joulupukin taskuun kirjeen. Korvatunturille palattuaan pukki koki kauniin hetken luettuaan lapsen kiitollista viestiä.

Silloin Maukka-pukille tuli hyvällä tavalla kyynel silmäkulmaan.

– Tämä on palkitsevaa työtä, jonka merkitys korostuu varsinkin nyt, kun elämme erikoisia aikoja. Vaikka koronan vuoksi tuntuu kurjalta, joulu on kuitenkin rauhan ja ilon juhla, ja meidän pitää vain jaksaa katsoa eteenpäin.

Logistiikassa ongelmia

Ilmastonmuutos ja maisemallisesti mustat joulut ovat tuoneet joulupukille logistisia haasteita.

Maukka-pukki ei käytä liikennevälineinä poroa ja rekeä, koska muitakin vaihtoehtoja on olemassa. Jos lunta ei ole, nokkelat tontut kyllä keksivät sujuvia matkustustapoja.

Mutta miten ihmeessä pukki ehtii yhden illan aikana vierailemaan eri puolilla maailmaa asuvien lapsiperheiden luona?

– Se on ammattisalaisuus, jota ei parane paljastaa. Jokainen voi kuitenkin tykönään miettiä asiaa, Maukka-pukki sanoo.

Maailmankiertueensa jälkeen joulupukki käy Korvatunturilla tonttujen kanssa palautekeskustelun ja syö joulumuorin kanssa kinkkua. Sen jälkeen on hyvä levätä muutama päivä, sillä useiden aikavyöhykkeiden ylittäminen saman päivän aikana ottaa voimille.

Maukka-pukki haluaa vähän korjata sitä yleistä käsitystä, jonka mukaan joulupukki tekee töitä vain yhtenä päivänä vuodessa.

– Ei se ihan niin mene. Ensinnäkin pukille saapuvien kirjeiden määrä on valtava. Koska ikääkin jo alkaa olla, poropeukalona luen vain käsinkirjoitetut kirjeet, kun taas tontut käyvät läpi sähköpostiviestit ja muut. Ympäri vuoden riittää kaikenlaista puuhaa porohuollosta lahjojen nikkarointiin.

Uusimmat

Fingerpori

comic