Lounais-Häme

Forssassa vakuuttava valokuvakattaus luonnosta

Forssan luontomuseon nykyisillä näyttelyseinillä riittää tilaa laajoillekin katselmuksille. Ja hyvä niin, todistaa Loimaan Metsämaalla asuva Heikki Mikkola luontovalokuvillaan. Hän on ripustanut nähtäväksi reilun kokoisina yhteensä 81 otosta käsittävän kokonaisuuden.

-Nyt ei kenenkään pitäisi päästä valittamaan, etteikö katsottavaa olisi tarjolla ainakin määrällisesti, kuvaaja summaa.

Mikkolan esille asettama tarjonta koostuu lähinnä kana- ja petolinnuista sekä suurpedoista ja eri peuralajeista kertyneestä kuva-aineistosta. Valinnanvarasta on pitänyt huolen runsaat puoli vuosisataa jatkunut luontokuvaamiseen omistautuminen.

Pelkästään arkistoon kertyneiden peurakuvien määrä ylitti jo vuosia sitten sadan tuhannen rajan.

 

Kuten luontomuseollakin tulee todistetuksi, Heikki Mikkola haluaa näyttää kohteensa läheltä niin, että yksilöistä tulee yksilöitä samankin lajin keskuudessa.

-Tällainen potretti- tai poseerauskuvaus on minun tyylini, vaikka kaikki eivät sitä arvostakaan, hän perustelee.

Veikeästi kaurapellosta kurkistava ilves kuuluu poikkeuksiin yleislinjastaan. Sen sijaan tiukassa katsekontaktissa kameraan tuijottava kettu puolustaa toisen ääripään edustajana ansiokkaasti näkökantaa, jonka mukaan myös passikuvalähestyminen ansaitsee luontokuvauksessa paikkansa.

Kohteiden näyttäminen läheltä yksilöllisine ominaispiirteineen viestii selvästi myös kuvaajan kuvattaviaan kohtaan tuntemaa kiintymystä. Luontoinnostuksensa herättäjäksi ja samalla edelleen läheiseksi kuvauskohteekseen Mikkola nimeää tuulihaukan, joka on upeasti esillä näyttelyssäkin.

 

Ensimmäiset luontokuvauskokemuksensa Mikkola muistaa hankkineensa teeri tähtäimessään.

-Kuuntelin kotipihalla teeren pulputtavaa soidinkujerrusta. Etsittyäni kohteen ensin kiikarin tähtäimeen ajattelin, että tämä on jotain sellaista, mitä täytyy näyttää muillekin.

Ensin vain velipojalta lainaksi kiinteällä 45 millin objektiivilla varustettu kinofilmikamera ja tuumasta toimeen. Vuosiluvuksi kirjoitettiin 1963.

-Eihän niissä kuvissa teerestä näkynyt kuin piste suurennuslasilla katsoen. Ei auttanut muu kuin käydä isän kimppuun järjestelmäkameran hankkimiseksi.

Ja järjestyihän asia itäsaksalaisen Exaktan muodossa. Nokalleen kamera sai polttoväliltään 400-millisen ja valovoimaltaan 5,6 optiikan. Koossa oli kalusto, jolla Mikkola ikuisti ensimmäiset palkituista kuvistaan.

Sittemmin hän on pitänyt pedanttisuudella huolen sekä kamerakalustonsa huipputasosta että kuva-arkistonsa tasaisen varmasta karttumisesta. Huomiota asialle omistautuminen on Mikkolan matkan varrella tuottanut paitsi erilaisina palkintoina myös kuvien päätymisenä lukuisiin julisteisiin ja julkaisuihin. Mikkola on pitänyt myös luentoja.

Miehen huomatuksi tulemisesta antoi omaa todistettaan Ylellä reilu vuosi sitten nähty laaja tv-dokumentti. FL

Heikki Mikkolan Itsenäinen Suomi 100 vuotta -luontokuvanäyttely on esillä Forssan luontomuseossa toukokuun loppuun. Paikka on avoinna keskiviikkoisin, perjantaisin ja sunnuntaisin kello 12–16 tai ryhmille erikseen sopimuksen mukaan.

 

Erkki Kuronen

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti