Lounais-Häme

Forssassa yksi Suomen vanhimmista kuljetusalan yhdistyksistä

80 vuotta täyttävä Forssan Seudun Ammattiautoilijat ry on yksi Suomen vanhimmista kuljetusalan paikallisyhdistyksistä. Yhdistyksessä toimivan Harri Lehtosen isä oli yksi yhdistyksen perustajajäseniä.

-Kuorma-autoliitto perustettiin vuonna 1936 eli vain vuotta aiemmin kuin Forssan paikallisyhdistys, Lehtonen sanoo.

-Turussa oli yksi Suomen ensimmäisiä yhdistyksiä, josta sitten käytiin maakunnissa puhumassa, että täälläkin pitäisi järjestäytyä, Lehtonen kertoo yhdistyksen syntyvaiheista.

Perinteitä vaalitaan Forssan paikallisyhdistyksessä edelleen. Monen nykyisen kuljettajan isä on myös ollut kuljetusyrittäjä, osa jäsenistä on jo neljännen polven kuorma-autokuljettaja.

 

Paljon on vuosien saatossa silti muuttunut sukupolvien vaihtuessa. Autot ja niiden tehot kasvavat koko ajan, eikä saman lastin kuljettamiseen tarvita enää yhtä montaa autoa tai kuljettajaa kuin aiemmin.

-Isäni aloitti kuljettajana 1932. Silloin hänen ensimmäisessä autossaan oli neljä pyörää. Hänen viimeisessä autossaan oli 18 pyörää. Siitä voi verrata autojen kokoa, Lehtonen kuvailee.

Kun etsitään suuria muutoksia alassa, ei silti tarvitse mennä edes vuosikymmeniä taaksepäin. Autoala on tälläkin hetkellä keskellä suurta muovausta.

Vuosikymmeniä sitten itse ajamisen lisäksi kuljettajan piti hoitaa käsipelillä ja raa’alla voimalla kuorma lavalle ja lavalta, mutta tekniikka on siinä suhteessa helpottanut ja nopeuttanut työtä. Toisaalta tekniikka myös vaatii kuljettajalta uutta osaamista.

-Autot ovat pelkästään viimeisen kymmenen vuoden aikana muuttuneet hurjasti, yhdistyksen varapuheenjohtaja Mikko Aaltonen kertoo.

-Nykyään esimerkiksi täytyy kirjata tietokoneelle, kun kuorma on lastattu kyytiin ja kun se on perillä. Jos kuormaan liittyy esimerkiksi lämpötilat, myös niitä seurataan tietokoneen avulla, Aaltonen antaa esimerkkejä.

 

Kun tekniikan ja autojen kehittymisen myötä pienemmällä porukalla siirrellään isompia tavaramääriä, myös työntekijä- ja samalla Forssan Seudun Ammattiautoilijoidenkin jäsenmäärät ovat tippuneet tasaisesti.

-Jäsenmäärä oli parhaimmillaan 1980-luvulla, kun jäseniä oli noin 90. Silloin rakennettiin Suomessa paljon, ja kalusto oli vielä suhteellisen pientä, Lehtonen kuvailee.

Nykyään yhdistyksellä on jäseniä noin 65. Jäsenistä suuri osa ajaa suurempaa kalustoa, kuten kuorma-autoja.

-Jakoautoilla eli esimerkiksi pakettiautoilla ajaa varmaan vain noin kymmenen prosenttia kuljettajista, yhdistyksen puheenjohtaja Juha Ketola laskee.

 

Vaikka kuljettajia ei ole alalla enää yhtä paljon kuin ennen, Forssan Seudun Ammattiautoilijat on edelleen äärimmäisen vireä yhdistys.

-Olemme Suomen pirtein paikallisyhdistys. Jos suurempien paikkakuntien, kuten Tampereen tai Lahden yhdistysten kokouksissa käy kymmentä henkeä, meillä käy 25 tai 30, välillä enemmänkin, Pekka Valtonen kehuu.

Vaikka samalla alalla toimivat yrittäjät kilpailevat koko ajan samalla toistensa kanssa, kaveria autetaan aina tarvittaessa.

-Henki on todella hyvä. Yhdistyksellä on kaikin puolin hyvä tilanne, Ketola iloitsee. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic