Lounais-Häme

Forssasta mallia automaattiseen ruokakauppaan

Startup-yritys Rivender oy avaa automaattisen ruokakaupan esittelymyymälän Forssan K-Citymarketin kupeeseen ensi torstaina 16. helmikuuta.

Forssan valintaa kokeilupaikkakunnaksi selittää se, että ModulShop-automaattiratkaisun kehittäneen yrityksen hallituksessa vaikuttavat paikallinen sijoittaja, Mitronista tuttu Juha Siitonen ja Citymarket-kauppias Mikko Virtanen. Lisäksi siirtokelpoisen esittelytilan on rakentanut FM-Haus Jokioisilta.

Asiakas kirjautuu automaattimyymälään sirullisella pankki- tai luottokortilla kuten bensa-automaatilla ja kerää tuotteet avautuvista automaattihyllyistä samaa sirukorttia käyttäen. Hän saa halutessaan tulostaa kuitin ostoksistaan. Muovikasseja ei liikkeessä ole tarjolla.

Rivenderin hallituksen puheenjohtaja Sami Lindstedt Ulvilasta sanoo, että automaattitoimiset ruokakaupat on pyritty suunnittelemaan toiminnaltaan mahdollisimman asiakasystävälliseksi, sujuviksi ja helpoiksi huoltaa.

Automaattisessa kaupassa voi asioida vuorokauden ja viikon ympäri. Tosin Forssan pieni pilottimyymälä on öisin kiinni. Jokusen kuukauden jälkeen pilottikauppa siirretään esittelyyn ilmeisesti pääkaupunkiseudulle.

Myymälätilaan mahtuu muutama asiakas yhtä aikaa. Kassajonoa ei ole, sillä ostetut tuotteet rekisteröityvät kortilla suoraan tililtä.

Modulshop-automaattiratkaisu perustuu Lindstedtin Ruokakomero-automaattimyymälästä Ulvilassa 2009–2010 saatuihin kokemuksiin asiakaskäyttäytymisestä ja laitteistosta. Rivender lähti kehittämään testikokemusten pohjalta automaattiratkaisua, jolla täysimittaisen ruokakaupan ylläpito onnistuu. Apua on antanut myös Tekes.

Forssan testimyymälä on kioskin kokoa noin 70 tuotteen moduuleillaan, mikä riittää pilotointiin. Lähikauppa vaatii 300–400 tuotteen valikoimaa. Pakatut tuotteet ovat Forssan kioskissa viileässä tilassa, mutta pakasteita siellä ei ole. Myymälöihin on helposti saatavissa pakastemoduulit jäässä pidettäville tuotteille.

Forssan testimyymälä ei kuulu kauppaketjuun, mutta myymälä voidaan toteuttaa myös bonuskortteja lukevana.

Myymälät toimivat joko täysautomaattisina itsepalvelumyymälöinä tai puoliautomaattisina. Puoliautomaattisissa kaupoissa henkilökuntaa on paikalla osan aikaa päivästä kuten perinteisissä ruokakaupoissa. Tällöin henkilökunta voi pitää myynnissään vaikkapa mietoja alkoholijuomia ja tupakkaa.

Rivender tavoittelee tuotantoaan käyntiin toukokuussa, joten ensimmäiset automaattiset ruokakaupat voisivat aloittaa jo kesällä.

– Laitemyynti on nyt meidän bisnes, Lindstedt sanoo. Laitteet ovat asennettavissa monenlaisiin tyhjiin tiloihin.

– Odotukset ovat korkealla.

Rivenderin tähtäimessä on eteneminen kansainvälisille markkinoille: tavoitteena on ensin luoda standardi automaattiselle myymälälle, rakentaa 50–100 referenssikauppaa, avata sitten moduulien tuotanto ja myynti muille valmistajille sekä myydä hallintaohjelmiston lisenssejä. Yritys mielii siirtää laitteiden valmistuksen lopulta kokonaan muille valmistajille.

Tulevissa automaattisissa ruokakaupoissa myös ulko-ovi avautunee sirukortilla. Katossa on toiminnan turvaksi kameroita. Lisäksi myymälästä voi saada kuva- ja puheyhteyden asiakaspalveluun. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti