Lounais-Häme

Forssasta tuli Ritvan Afrikka

 

Ritva Vastamäki oli 10-vuotias päättäessään, että isona hänestä tulee lääkäri. Vajaat kymmenen vuotta myöhemmin Vastamäki aloittikin lääketieteen opinnot Turun yliopistossa.

Juuri tuolloin 1960-luvulla alkoi Afrikan maiden suuri itsenäistymisaalto. Vastamäkeä afrikkalainen kulttuuri oli alkanut kiinnostaa myös Ambomaalla syntyneen uskonnonopettajansa vaikutuksesta.

-Ajattelin lääkäriksi luettuani lähteä kehitysaputyöhön, Vastamäki kertoo.

Vastamäki oli juuri valmistunut kirurgian erikoislääkäriksi ja hakeutumassa trooppisen lääketieteen kurssille Kööpenhaminaan, kun hänen puhelimensa soi. Silloisesta Lounais-Hämeen aluesairaalasta soitettiin ja pyydettiin Vastamäkeä sijaistamaan kirurgia, joka lähti erikoistumaan ortopediaan.

-Aloitin työt Forssassa syyskuun ensimmäisenä päivänä vuonna 1980. Jäin eläkkeelle Forssan sairaalasta täsmälleen 30 vuotta myöhemmin täyspalvelleena. Eläkkeelle jäädessäni totesin, että tämä oli minun Afrikkani – ja siltä se todella välillä tuntuikin, Vastamäki sanoo nauraen.

-Ilman musiikkia en Forssaan olisi kuitenkaan jäänyt.

Sijaisuuden aikana käynyt niin, että Vastamäki oli liittynyt mukaan Lounais-Hämeen musiikkipäivien järjestäjäporukkaan.

-Ensimmäinen tapahtuma järjestettiin vuonna 1981 Tammelan oopperapäivien nimellä, musiikin suhteen kaikkiruokaiseksi tunnustautuva Vastamäki sanoo.

Musiikkipäivistä kasvoi merkittävä tapahtuma, jossa vieraili vuosien myötä liuta Suomen nimekkäimpiä oopperalaulajia.

-Kaikki kesälomani menivät musiikkipäivien parissa. Musiikki on antanut minulle niin paljon. Olen saanut musiikin kautta valtavasti ystävyyssuhteita, Vastamäki sanoo.

Vastamäki oli ensimmäisiä naiskirurgeja Suomessa.

-Olin erikoistumassa patologiaan, mutta totesin, että puhelahjani menevät alalla hukkaan. Patologian opintojen aikana havahduin kuitenkin siihen, miten monia nuoria syöpäpotilaita kuoli sairauteensa. Silloin ajattelin, että tämän asian hyväksi pitää tehdä jotain, Vastamäki muistelee.

Esimerkiksi juuri syövän diagnosoinnissa ja hoidossa tapahtuneen kehityksessä voi nähdä sen, kuinka valtavasti lääketiede harppasi eteenpäin Vastamäen uran aikana.

-Silloin alussa 70–80 prosenttia syöpätautipotilaista kuoli. Kymmenen, viisitoista vuotta myöhemmin valtaosa heistä olisi pystytty pelastamaan.

Lääketieteen historia onkin aina kiehtonut Vastamäkeä. Vastavalmistuneena hän kuunteli erään vanhemman lääkärin puhetta, jossa tämä totesi monen lääketieteen totuuden kääntyvän aikanaan toiseen suuntaan.

-Aloin miettiä, milloin itse kohtaisin ensimmäistä kertaa tilanteen, jossa minulle kerran opetettu muuttuisi täysin. Se tapahtui jo 80-luvulla, kun helikobakteerin löytyminen mullisti koko mahahaavan hoidon, Vastamäki sanoo.

-Lääketiede ja tieto muuttuvat koko ajan. Nykyään syöpätaudeistakaan ei kannata lukea vuotta vanhempaa tietoa.

Miettiessään uransa suurinta saavutusta mieleen nousee

Pitkän uransa ja musiikkirakkautensa lisäksi Vastamäki tunnetaan kunnallis- ja valtakunnan politiikastakin. Vastamäki toimi kansanedustajana 1980- ja 1990-lukujen taitteessa.

-Menin eduskuntaan vain terveydenhuoltolakien uudistuksen vuoksi, Vastamäki sanoo.

Kaupunginvaltuustossa hän on viihtynyt 80-luvulta lähtien. Tämän kevään kuntavaaleissa Vastamäki ei kuitenkaan enää ole ehdolla.

-En missään tapauksessa. Olisin jäänyt jo viime vaaleissa pois, mutta koska niin moni silloinen valtuutettu luopui, koin että yhden kokeneen pitää jatkaa. Meillä olikin sellainen ryhmä, jota tarvitaan viemään kuntaa eteenpäin. Nuorin oli 18, minä vanhimpana 66. Muut olivat 29–49-vuotiaita.

Vastamäki herättelee muitakin ikäpolvensa edustajia luopumaan valtuustopaikastaan.

-Ajatellaan, että meitä muka tarvitaan vielä, mutta me olemme vain jarrumiehiä. Kyllä niiden, keitä päätökset koskevat, on niitä tehtävä. FL

 

Ritva Vastamäki
Syntynyt 16.1.1947 Kuusistossa (nykyistä Kaarinaa).Kirjoitti ylioppilaaksi vuonna 1966 Turun tyttölyseosta.Opiskeli lääketiedettä Turun yliopistossa 1966–1973. Valmistui lääketieteen lisensiaatiksi 1973, kirurgian erikoislääkäriksi 1980.Lounais-Hämeen aluesairaalan kirurgian osastolle 1980. FSTKY:n ylilääkäriksi 2004.Pitkäaikainen Forssan kaupunginvaltuuston jäsen, toiminut myös kaupunginhallituksessa.Kansanedustajana vuosina 1987–1991.Toimi kirkolliskokousedustajana 12 vuoden ajan.Sai lääkintöneuvoksen arvonimen 2007.Omistautunut musiikinharrastaja. Lounais-Hämeen musiikkipäivien hallituksen puheenjohtaja 17 vuoden ajan.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti