Lounais-Häme

Forssasta tuli sähkönsiirron solmukohta

Kantaverkkoyhtiö Fingridin suurhanke Rautarouvaksi kutsutun voimajohtolinjan uudistamiseksi on edennyt Forssan seudulle saakka.

Fingrid kertoo saaneensa valmiiksi voimajohtolinjasta 78 kilometrin osuuden Hausjärven Hikiän ja Forssan välillä. Nyt uudistustyöt jatkuvat Forssasta edelleen länteen, Jokioisten halki Liedon suuntaan. Osuudella odottaa lähes 70 voimajohtokilometriä nykyaikaistamistaan.

-Forssa–Lieto-välilläkin rakentaminen on jo käynnissä. Tämän johtovälin on tarkoitus valmistua kevään 2018 aikana, suunnittelupäällikkö Aki Laurila kertoo.

Lähes 90-vuotiaan voimajohdon alkuperäiset teräspylväät ovat pysyneet pystyssä kiitettävän kauan. Varautuminen Rautarouvan eläköitymiseen alkoi jo kymmenisen vuotta sitten. Kaikkiaan 135 miljoonan euron investointi toteutetaan osa kerrallaan.

-Tämä investointi on ollut sillä tavalla välttämätön, että voimalinja oli rakennettu jo 20-luvun lopulla. Rautarouvan pylväät ovat toki olleet ruosteiset, mutta ruostepinnan alta on löytynyt kuitenkin varsin hyvää terästä, ja enemmän ongelmia liittyikin linjan perustuksiin, Laurila sanoo.

-Yksi osasyy uusimistöihin on ollut siirtokapasiteetin lisääminen ja samalla sähkönsiirron varmuuden kasvattaminen.

Hankkeessa vanhaa 110 kilovoltin voimajohtoa uusitaan siirtokyvyltään tehokkaammaksi 400 ja 110 kilovoltin yhteisrakenteiseksi johdoksi.

Uusi voimajohto vähentää myös kantaverkon häviöitä Fingridin laskelmien mukaan jopa noin 2000 sähkölämmitteisen omakotitalon vuosittaisen sähkönkulutuksen verran.

Fingrid on jo uusinut tai uusimassa Rautarouvasta noin 300 kilometriä. Fingrid teki juuri investointipäätöksen suurhankkeen toiseksi viimeisen osan eli Lappeenrannan Yllikkälän ja Kouvolan Korialla olevan noin 82 kilometrin pituisen voimajohtopätkän uudistamisesta. Hanke aiotaan toteuttaa vuoteen 2018 mennessä.

Loput 120 kilometriä aiotaan nekin nykyaikaistaa aikanaan. Fingridin suunnitelmien mukaan tämä viimeisin hankeosuus valmistuu Hikiän ja Orimattilan välillä vuonna 2020. Tuon jälkeen Rautarouva on uudistunut täydellisesti ja siirtää sähköä tulevien vuosikymmenien ajan.

-Käytämme nytkin teräspylväitä, joten voimajohtolinjan rakenne on edelleen varsin kestävä. Toiveissa on, että uudistetun voimajohtolinjan kanssa pystytään elämään samanmittainen aika kuin vanhan Rautarouvankin.

Forssassa toteutettiin taannoin myös Forssan sähköaseman laajentaminen. Forssassa oli 400 kilowatin yhden katkaisijan kytkinlaitos, mutta nyt asemalta löytyy kuusi katkaisijakenttää.

Kaikkiaan Fingrid on investoinnut Forssan seudulle merkittävästi.

-Forssasta on muodostunut sähkönsiirron solmukohta. Vuosituhannen taitteessa investoimme 400 kilowatin muuntajaan, ja vuonna 2013 valmistunut varavoimalaitos oli luonnollisesti suuri yli 100 miljoonan euron investointi. Nyt voimajohdon uusiminen ja sähköaseman laajentaminen jatkavat seudulle investointiamme. FL

Miltei 90 vuotta Rautarouvaa
Rautarouva on Suomen kantaverkon vanhin osa ja ensimmäinen Suomen valtion rakennuttama voimajohto.1929Rautarouvan perustustyöt aloitettiin vuonna 1925. Kaikkien 1935 pylvään perustukset saatiin valmiiksi vuoden 1926 aikana. Vuonna 1927 aloitettiin johtimien asennus, ja Rautarouva otettiin viimein käyttöön vuonna 1929.Rautarouva yhdisti valmistuttuaan Imatran vesivoimalaitoksen Viipuriin sekä Hikiän kautta Turkuun ja Hikiältä Helsinkiin. Johtojen yhteispituus oli aikanaan huimat 563 kilometriä.Nykyisellään Rautarouva-linja on 418 kilometriä pitkä.Käynnissä olevissa hankkeissa lähes 90-vuotias Rautarouvaksi kutsuttu linja korvataan kokonaisuudessaan uusilla perustuksilla, pylväillä ja johtimilla.

Uusimmat

Fingerpori

comic