Lounais-Häme

Forssasta vessa moduuliasuntoon

Pakolaiskriisi ja maailmalla kasvava tilapäisasuntojen tarve vaativat ratkaisua. Aalto-yliopiston kansainvälinen opiskelijaryhmä tarttui menneenä lukuvuonna Arkkitehtuurimuseon heittämään haasteeseen. He kehittivät siirreltävän Kokoon-moduuliasunnon, jonka yhtenä kriteerinä on mahdollisimman ekologinen käymälä. Vastaus löytyi forssalaiselta, kylmälaitteita valmistavalta Coolcenteriltä.

-Kansainvälisen näkyvyyden saaminen ja innovatiivisuus saivat lähtemään projektiin. Opiskelijat ottivat meihin yhteyttä ja sanoivat tuotteen olevan ainut heidän projektiinsa sopiva, perustelee Coolcenterin markkinointi- ja myyntivastaava Eeva-Maija Alanen hankkeeseen lähtemistä.

-Kun ajatuksena oli, että asuntoja kasataan päällekkäin, viemäröinnistä tuli ongelma. Todettiin alkuvaiheessa, että mustavesiviemäriä ei tulla laittamaan, sanoo projektiin osallistunut arkkitehtiopiskelija Sini Koskinen Aalto-yliopistolta.

-Moneen kertaan pohdittiin erilaisia tuhkaavia ja kemiallisia wc:itä. Mietittiin ekologisinta ja meille toimivinta ratkaisua. Tuhkaavaan vessaan olisi tullut ilmanpoistohormit, ja valmistaja sanoi suoraan, ettei haju ole kovin miellyttävä. Kemiallisessa vessassa taas on hirveät määrät myrkkyjä, joita joutuu käyttämään, vertailee Koskinen.

Pakastavasta käymälästä yksivuotisen Wood Program -koulutusohjelman opiskelijat eivät olleet ennen kuulleet. Nyt sellainen löytyy heidän Kokoon-prototyyppinsä sisältä. Sähköllä toimiva ja biopussiin jätökset jäädyttävä käymälä on ollut vuonna 2008 aloittaneen forssalaisen Coolcenterin ensimmäisiä tuotteita. Itse tuotetta tosin on alettu kokeilumielessä valmistaa jo 1970-luvulla ja 1990-luvulla käymälää tuotettiin Ruotsissa jo suurempia eriä. Suomeen tuote saapui vuosituhannen alussa ja kiinnostus kasvoi viime vuosikymmenen loppua kohti.

-Se on yksi päätuotteistamme ja valmistamme sitä kolmelle tuotemerkille. Olemme tällä hetkellä ainut valmistaja, joka tekee pakastavia wc:itä. Markkina on sen verran pieni, että sinne ei kenenkään ole järkeä tulla, kertoo Coolcenterin tuotantojohtaja Sauli Hakala.

Perinteisesti käymälää on hyödynnetty kesämökeillä kompostivessan hajuttomana kilpailijana, mutta uudet käyttäjäkunnat ovat haussa. Niinpä opiskelijoiden projekti sattui sopivaan saumaan, sillä hekin miettivät moduuliasunnon erilaisia asiakastyyppejä.

-Jos taloyhtiöön tulee putkiremontti, moduulit voi kasata vaikka Helsingin keskustaan umpikorttelin sisälle. Ei tarvitse edes omalta tontilta poistua, esittää Koskinen.

Varsinaisesti reilun kymmenen neliön päällekkäin kasattavia moduuleja lähdettiin viime syksynä suunnittelemaan Arkkitehtuurimuseon kilpailuun. Ideana oli suunnitella väliaikaisia kaupunkiasuntoja vastaamaan pakolaisongelmaan. Nyt heinäkuuksi valmistuneesta lopputuloksesta on nähtävillä prototyyppi Helsingin Ullanlinnassa sijaitsevan Arkkitehtuurimuseon ja Designmuseon piha-alueella elokuun loppuun asti.

Moduulien lopullisesta käyttötarkoituksesta ja tulevasta tuotannosta ei vielä ole tietoa. Kiinnostus tuotteeseen on kuitenkin jo herännyt, sillä esimerkiksi kansainväliset arkkitehtisivustot ovat jo käyneet tutustumassa Kokooniin. Myös yli 30 suomalaista yritystä lähti sponsoroimaan prototyypin rakentamista.

-Totta kai meidän haaveena on, että joku talotehdas kiinnostuisi ja alkaisi tuottaa tätä ihan oikeasti, sanoo Koskinen.

Tätä ennen asunnon käytännön toimivuutta täytyy vielä testata tosielämän olosuhteissa.

-Yksi idea on ollut, että sen voisi tuoda Otaniemeen koulujen alkaessa ja vuokrata muutamalle opiskelijalle pienellä hinnalla. Tulisi testatuksi, onko se oikeasti kuinka elinkelpoinen ja mitä asioita ei ole otettu huomioon. Muuten jatkosuunnitelmat Kokoonin osalta ovat vielä auki, paljastaa Koskinen.

Siirreltävyyden parantamiseksi asuntoon mietitään jo parannuksia. Esimerkiksi talon sähköntarve ja pakastettujen jätösten sijoittelu edellyttävät vielä suunnittelua.

-Seuraava vaihe projektissa varmaan on, että pohditaan aurinkoenergian käyttöä tai muuta. Biojätösten sijoitteluun ei ole vielä suunnitelmaa. On silti helpompi miettiä, minne ekologinen tavara sijoitetaan kuin kemiallisen vessan jätteet, joissa on vielä myrkyt seassa, korostaa Koskinen. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti