Lounais-Häme Forssa

ForssaTV:llä Wahren-opiston 100-vuotisjuhlaviikko – Koosteita Forssan historiasta ja löytö arkistojen kätköistä

ForssaTV lähettää Forssan ja Wahren-opiston historiaan ja sivistykselliseen perintöön liittyviä dokumentteja.
ForssaTV:ltä voi katsoa ensi viikolla Forssan ja Wahren-opiston historiaan liittyviä dokumentteja. ForssaTV:n tuottajan Juhani O. Kuusiston takana näkyy Wahren-opisto. Kuva: Lassi Puhtimäki
ForssaTV:ltä voi katsoa ensi viikolla Forssan ja Wahren-opiston historiaan liittyviä dokumentteja. ForssaTV:n tuottajan Juhani O. Kuusiston takana näkyy Wahren-opisto. Kuva: Lassi Puhtimäki

ForssaTV:llä vietetään  Wahren-opiston 100-vuotisjuhlaviikkoa. ForssaTV lähettää Forssan ja Wahren-opiston historiaan ja sivistykselliseen perintöön liittyviä dokumentteja.

– Viikon dokumenttifilmikattaus koostuu neljästä ForssaTV:n ensi-iltaelokuvasta. Ne ovat Forssa elävinä kuvina, osat 1 ja 2, Opiston 60-vuotisfilmi ja uunituore Wahren-opiston Ensimmäinen sata -dokumentti, ForssaTV:n tuottaja Juhani O. Kuusisto kertoo.

Forssa elävinä kuvina -dokumentin osat 1 ja 2 ovat vuodelta 1992. Kuusisto kertoo, että ne ovat Ville Koiviston hienoja koosteita Forssan historiasta.

– Ensimmäinen osa keskittyy Forssan tehdasyhteisön syntyyn ja vanhan Forssan tapahtumiin. Toisessa osassa käsitellään Forssan koulutuksen, sivistystyön ja yhteiskunnallisen toiminnan perintöä sekä Forssan irtautumista emäpitäjästä Tammelasta. Mika Mali kertojana on mainio opas Elävien kuvien Forssaan.

Opiston 60-vuotisfilmi on tärkeä löytö

Opiston 60-vuotisfilmi on vuodelta 1980. Kuusiston mukaan se on tärkeä löytö Forssan kaupungin arkistojen kätköistä.

– Dokumentin alkuperäinen formaatti on Timo Koiviston Opistolle koostama ja kuvaama kaitafilmi. Oli onni, että filmikela tuli esiin nyt, kun se voitiin vielä digitoida kohtuullisen hyväkuntoisena aikalaisten ja jälkipolvien katsottavaksi, Kuusisto toteaa.


”Oli onni, että filmikela tuli esiin nyt, kun se voitiin vielä digitoida kohtuullisen hyväkuntoisena aikalaisten ja jälkipolvien katsottavaksi.”


 

Ensimmäinen sata on Kulttuuriyhdistys Kuvio ry:n marras-helmikuussa Wahren-opistossa toteuttaman elokuvakoulutusprojektin lopputuote.

– Huolellinen taustakartoitus ja käsikirjoitustyöpajojen innostus on ohjaajina toimineiden Jussi Pellonpään ja Antti Latvan käsissä tuottanut tasapainoisen Wahren-opiston, aikuisopiskelun ja kansan sivistystyön tulevaisuuteen uskovan lopputuloksen, Kuusisto sanoo.

Ohjelmaa koronavirustilanteen takia

Kuusisto kertoo, että nyt ForssaTV:n ohjelmistoon tulevien dokumenttien esittäminen on ollut jo aiemminkin vireillä. Ne haluttiin ottaa nyt ohjelmistoon, koska maaliskuun 21. päivään suunniteltu Wahren-opiston 100-vuotisjuhla jouduttiin siirtämään koronavirustilanteen takia syksyyn.

– Meillä on ForssaTV:ssä Forssa Foorumi -keskusteluohjelma, jossa oli tarkoitus keskustella elinikäisestä oppimisesta ja aikuisopiskelusta, mutta tämä aihe siirtyy myös syksyyn.

Kuusisto toteaa, että ForssaTV.ssä halutaan esittää paikallista kulttuuriohjelmaa myös vallalla olevan koronavirustilanteen takia.

– Ihmiset ovat kotona ja kulttuuritilaisuudet on peruttu, joten nyt on hyvä aika esittää paikallisesta kulttuurista kertovia ohjelmia. FL

Elokuvaviikon ohjelma ForssaTV:ssä: Maanantaina 23.3. Forssa elävinä kuvina, osa 1, tiistaina 24.3. Forssa elävinä kuvina, osa 2, keskiviikkona 25.3. Opisto 100 vuotta -juhlalähetys: Opisto 60 vuotta -filmi ja Ensimmäinen sata -dokumentti, torstaina 26.3. Forssa elävinä kuvina, osa 1, perjantaina 27.3. Forssa elävinä kuvina, osa 2. Lähetykset alkavat kello 17.30. Elokuvat ovat nähtävissä osoitteessa https://forssatv.fi/.

Lue myös: Kankurien ja Laurilan mamman koulusta digiaikaan – Opiston sata vuotta kansien välissä (FL 21.3.2020)

Näkoislehti

26.9.2020

Fingerpori

comic