Lounais-Häme

Foxa kasvaa osaamisella – sairaalavaatteet seuraavana kehitysaskeleena

Foxa oy on käynnistämässä kehitystyötä terveydenhuollossa käytettävien työvaate- ja muiden kankaiden kehittämiseksi. Tuotekehitysprojekti maksaa helposti yli 100 000 euroa ja siihen on haettu tukea Tekesiltä. Kehitystyössä etsitään uusia materiaaleja ja tekstiileihin liittyvää älyä.

Yrityksen olemassaolo perustuu tekstiiliosaamisen hallintaan niin omassa tuotekehityksessä kuin asiakkaiden palvelussa ja kankaiden ostoissa.

-Kestävä tuote on myös ekologinen. Työvaatteissa panostetaan käyttömukavuuteen ja helppohoitoisuuteen. Työvaatteet ovat tulleet osaksi jopa katumuotia, Foxan toimitusjohtaja Jukka Sipilä sanoo.

Yrityksellä on Lepistönkadun toimitiloissaan laboratorio, jossa kankaita voidaan testata ja kehittää asetettujen vaatimusten mukaisiksi. Työvaatekankaiden on läpäistävä asetetut laatukriteerit ennen kuin ne voidaan ottaa käyttöön. Tässä suhteessa työvaatekankaiden vaatimukset poikkeavat vapaa-ajan kankaille asetettavista niukoista normeista.

 

Forssalainen Sipilä perusti Foxan pöytälaatikkoyrityksenä jo 90-luvun alussa.

Pöytälaatikosta Foxa vedettiin nopeasti pöydälle, kun työvaatekankaita Forssassa pitkään valmistanut Finlayson Forssa oy meni konkurssiin vuonna 2008. Sipilä oli työskennellyt Finlayson Forssassa markkinointijohtajana ja onnistui uudessa yrityksessä pitämään kiinni osasta konkurssiin menneen yrityksen asiakkaista.

Helppoa se ei ollut, koska mitään varastoja tai vakiintuneita kanavia valmistajien suuntaan uudella yrityksellä ei ollut. Finlayson Forssan aikaisia suhteita niin asiakkaiden kuin tehtaiden suuntaan pystyttiin kuitenkin hyödyntämään.

Sipilän mukaan Finlayson Forssa meni konkurssiin, koska yrityksen norjalaisomistaja ei ollut halukas investoimaan tuotannon kehittämiseen.

Foxassa työskentelee neljä osaajaa, joilla on finlaysonilainen tausta. Alusta alkaen mukana ollut tekstiiliosaamisen ”grand old lady” Marjaana Naatula on ollut Sipilälle korvaamaton kumppani.

Sipilä sanoo, että ilman yrityksessä olevien tekstiili-insinöörien panosta yrityksen tuotekehitys ja laadunvalvonta ei toimisi. Yritys voisi palkata heti uuden tekstiili-insinöörin yritykseen. Se on kuitenkin vaikeaa, koska niin korkeakoulutasoinen tekstiili-insinöörien koulutus on lopetettu kokonaan Suomesta muutama vuosi sitten.

Sipilä ihmettelee tilannetta varsinkin, kun puunjalostusteollisuus on kehittämässä kuitujen valmistusta myös kankaisiin.

-Näyttää siltä, että tekstiili-insinöörien koulutus ei kiinnosta ketään, kun samaan aikaan artesaaneja valmistuu kymmenistä kukkopillipajoista, Sipilä sanoo.

 

Oman tuotekehitystyön pohjalta valmistettujen kankaiden lisäksi Foxa myy muita kankaita. Toimitukset tapahtuvat omasta varastosta Suomeen ja Eurooppaan tai suoraan tehtailta esimerkiksi Kiinassa sijaitsevalle vaatevalmistajalle. Tämä edellyttää tiukkaa ja säännöllistä laadunvalvontaa, ettei tuotantoerien välillä tule laadullisia poikkeamia.

-On todellinen mustanvyön taitolaji ostaa vaatekankaita Kaukoidästä. Se edellyttää jatkuvaa seuraamista ja testaamista, Sipilä toteaa.

Myös tuotekehitys vie paljon aikaa. Sipilän mukaan kankaan tuotekehittämisessä ja testaamisessa kuluu helposti yli puoli vuotta ennen varsinaisia tilauksia.

Foxan toiminnalle puolustusvoimien sadevaatekangastilaus vuonna 2012 avasi uusia ovia. Puolustusvoimille Foxa toimittaa erilaisilla kuoseilla kankaita maastopuvuista lumipukuihin ulottuen aina kantolaitteisiin. Foxa on kehittänyt kankaita myös rajavartiolaitokselle ja poliisille.

Työvaatekankaita Foxa toimittaa Suomessa esimerkiksi Image Wearille ja Dimexille.

Foxa toimittaa kankaita mm. myös forssalaisen C.P.E. Production oy:n mittavaan tilaukseen puolustusvoimille varusmiesten varustamisella luotiliivein. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic