Lounais-Häme

FSHKY laukaisi yli 2 miljoonan euron säästöohjelman

Yhtymäjohtaja Juha Heino arvioi, että säästötavoitetta voidaan joutua vielä tiukentamaan ennen kuin talousarvio saadaan hyväksyttyä.

Leikkaustoiminnassa vuositasolla noin 800 leikkauksen siirtyminen Kanta-Hämeen sairaanhoitopiirille tulee kasvattamaan erikoissairaanhoidon kustannuksia yli kolmella miljoonalla eurolla.

Jotta tämän kustannusnousu voitaisiin estää, täytyy FSHKY:n sopeuttaa omaa palveluiden tuotantoa vastaavasti.

Forssan sairaalasta siirtyvien leikkausten osalta on mahdollista, että kuntayhtymälle tulee lopulta noin 500 000 euron lisäkustannukset.

Summa tarkentuu, kun yhteistyöneuvottelut sairaanhoitopiirin kanssa saadaan päätökseen.

Tilanne on nurinkurinen, sillä kuntien valtionosuuksia on pienennetty juuri siksi, että erikoissairaanhoidossa leikkausten keskittäminen toisi kunnille säästöjä. Nyt Forssan seudulle käy juuri toisin.

Jatkossa Forssan sairaalassa tullaan kuitenkin käsittelemään keskussairaalassa kirurgisesti hoidettavien potilaiden lähetteet sekä tekemään esitutkimukset ja toteuttamaan leikkausten jälkeinen hoito.

Tällä hetkellä on epäselvää, kuinka paljon poliklinisia toimenpiteitä Forssassa tullaan jatkossa tekemään, kun sairaanhoitopiirin poistuu noin 800 tuki- ja liikuntaelinkirurgian ja ruoansulatuskirurgian leikkausta.

Rakenteellisten muutosten osana suunnitellaan mm. perheneuvolan ja A-klinikan siirtämistä vuokratiloista sairaalaan.

Lisäksi joidenkin uusien kehitys- ja vaikeavammaisten asiakkaiden hoito tapahtuu jatkossa vanhuspalveluissa, jossa hoitopäivän hinta on huomattavasti edullisempi kuin ostopalveluna hankittuina. Myös ensikoti- ja perhekuntoutuspalvelut siirrettäneen omaksi toiminnaksi.

Koko terveydenhuoltoa suunnitellaan yhdeksi kokonaisuudeksi, jolloin voidaan vähentää yksi johtavan lääkärin virka.

Ympärivuorokautisen hoivan paikkoja vähennetään 15 paikalla. Lisäksi suunnitelmissa on jättää täyttämättä nykyisiä ja talousarvioon kirjattuja vakansseja sekä muuttaa nykyisiä vakansseja toisiksi.

Täyttämättä jätetään esim. farmaseutin vakanssi, psykiatrian tehostetun avohoidon ohjaajan virka, koulupsykologin, lastensuojelun sosiaaliohjaajan ja varastopäällikön vakanssit.

Muina toimina vähennetään työnohjausta sekä tukipalveluiden ostoa asiakkaille.

Myös siivouksen tasoa lasketaan, harkitaan ulkopuolisen koulutuksen merkittävää vähentämistä sekä vähennetään sijaisten käyttöä. Sijaisten käytön vähentämisellä tavoitellaan 400 000 euron säästöjä, jolloin sijaisiin käytettäisiin yhtä paljon euroja kuin vuonna 2016.

Asiakasmaksuja ollaan korottamassa lainsäädännön sallimaan maksimiin ja tällä arvioidaan saatavan 0,5 miljoonalla lisätuloa. Korotus toteutuu, mikäli myös sairaanhoitopiiri lähtee asiakasmaksujaan korottamaan.

Ensi vuoden talousarvioon voidaan budjetoida miljoonaan euron kirjanpidollinen alijäämä, koska kuntayhtymän taseessa on tällä hetkellä vastaavan suuruinen ylijäämä.

Kuntayhtymän johtoryhmä tulee tänään käsittelemään yhtymähallituksen maanantaisia linjauksia.

Yt-neuvottelut tullaan kuntayhtymässä käynnistämään piakkoin muutoksen kohteena olevissa toiminnoissa ja henkilöstöä tullaan informoimaan asiassa taas ensi viikon maanantaina.

Yhtymähallitus tulee palaamaan säästöjen riittävyyteen tämän kuun 24. päivän kokouksessa ensi vuoden talousarvion laadinnan yhteydessä. FL

Uusimmat

Fingerpori

comic