Lounais-Häme Forssa

FSHKY: "Tämä on ihan napakymppi" - Forssan kylät kokosivat kumppanuuspöydässä ehdotuksia ikäihmisten palveluista

Ikäihmisten hyvinvointia ja palveluita pohtinut kumppanuuspöytä tuotti toteutuvia ideoita.
Kumppanuuspöytämalli osoittautui toimivaksi välineeksi ideoiden linkoamisessa ehdotuksiksi Forssan maaseutualueilla. Hämeen Kylät ry:n kyläasiamies Elina Leppänen veti yhteen työn tulokset. Kuva: Tapio Tuomela
Kumppanuuspöytämalli osoittautui toimivaksi välineeksi ideoiden linkoamisessa ehdotuksiksi Forssan maaseutualueilla. Hämeen Kylät ry:n kyläasiamies Elina Leppänen veti yhteen työn tulokset. Kuva: Tapio Tuomela

Forssan maaseutualueen kumppanuuspöytä osoittautui toimivaksi työkaluksi. Osallistujat löysivät useita keinoja miten ikääntyvien viihtyvyyttä, hyvinvointia ja palveluita voidaan kulmakunnalla kohentaa.

– Parasta oli, että kylien toimijat istuivat saman pöydän ääreen. Tästä lähtökohdasta tiedonvälitys ja kehittäminen onnistuu. Erityisen hienoa on, että ideoita viedään jo käytäntöönkin, kiittelee kumppanuuspöydän saldon yhteen koonnut kyläasiamies Elina Leppänen.

Ensimmäisenä nytkähtävät eteenpäin Forssan kaupungin liikuntatoimi ja Wahren-opisto ja kirjasto. Wahren-keskus suunnittelee ensi syksyksi digitaito-oppia ja liikuntatoimi liikettä Forssan kylille.

– Oli todella hienoa päästä samaan pöytään juuri oikeiden ihmisten kanssa. Syksyksi on luvassa liikuntaryhmiä, joihin kuhunkin tarvitaan kahdeksan ilmoittautunutta. Tavoitteena on myös löytää vertaisohjaajia, kertoo liikuntasihteeri Pauliina Jolanki-Nurminen.

Mukana olleiden mielestä parasta oli päästä samaan pöytään keskustelemaan juuri oikeiden ihmisten kanssa. Kuva: Tapio Tuomela

Ehdotukset jaettiin neljä eri teeman alle. Runsain sato karttui palvelu- ja toimintaideoista.

Viestitään ja vaikutetaan

1. Viestintäverkosto Forssan, FSHKY:n, seurakunnan ja kylien ja yhdistysten välille.

2. Tiedottamiskäytännöt ja yhteistyö kuntoon Koijärven kylien alueella.

3. Facebook ja muut digitaaliset viestintäkanavat käyttöön.

4. Maaseudun ikäihmiset mukaan vaikuttamaan muun muassa vanhusneuvostoon.

Palveluja ja toimintaa yhteisiin tiloihin

5. Lisää mahdollisuuksia yhdessä syömiseen Matkun kylälounaan ja seurakunnan kerhon lisäksi – kenties Koijärven koululla ja ruokakursseilla.

6. Saunapalveluja Matkun kylätalolla. Kylän yhteinen saunavuoro on jo torstaisin, mutta saunotuspalveluja voisi tarjota myös kotihoidon asiakkaille.

7. Parturit, hierojat ja muut yrittäjät vastaanotoille kylätaloille Tammelan Susikkaan malliin.

8. Digitaitojen opastusta ja oppia: Wahren-opisto ja kirjasto aloittavat syksyllä.

9. Liikunnan edistäminen. Forssan kaupunki tuo ensi syksynä kuntopiiriä ja jumppaa sekä Matkuun että Koijärvelle sekä seurakunnan kerhoon tuolijumppaa. Liikuntaneuvonnan ryhmiä kylätaloille, liikuntarastilaatikot parempiin paikkoihin.

Liikenneturvallisuus kuntoon eli kevyenliikenteen väylää Koijärventien varteen.

10. Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen hyte-hetkille jatkoa, opintopiirejä ja kerhoja kylätaloille.

11. Kanssakäymistä eri ikäisten kesken, kulttuuria ja peli-iltoja.

Kyydit ja kulkeminen

12. Kuljetus- ja kimppakyytikokeilujaesimerkiksi Valijärven maanantaisaunoihin, Forssaan lauantaitorille, kulttuuritilaisuuksiin ja yhteisruokailuihin. Vapaaehtoisvoimin, avuksi kaupunki ja yhdistykset.

Facebook- tai WhatsApp ryhmä tiedonvälitykseen.

Yksinäisyys vähenee

13. Ystävätoimintaa ja naapuriapua: kartoitetaan kotihoitoasiakkaiden ja yksinäisten ystävätarve Forssan maaseutualueilla ja luodaan toimintamalli opinnäytetyönä. Yhteistyötä oppilaitosten kanssa.

Kylille räätälöity ystävä- ja naapuriapuilta. Nappinaapuri-kokeilu.

 

Ikääntyvien kumppanuuspöytä

Kumppanuuspöytä kokoaa säännöllisesti saman pöydän ääreen eri toimijoita keskustelemaan ja hakemaan yhdessä ratkaisuja tarpeisiin, huoliin, toiveisiin ja ideoihin.

Forssan kylät

Ikäihmisten hyvinvointia ja palveluita maaseutualueilla ideoivat 50+ -asukkaat, Koijärven alueen kylät, Matkun kyläyhdistys, Peräjoki-Vuoltu kyläyhdistys, Kojon nuorisoseura, Kulttuuriyhdistys Kuvio sekä Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymä (FSHKY), Forssan kaupunki ja Forssan seurakunta.

Ryhmä kokoontui 4 kertaa ja koolla tapaamisissa oli yhteensä 40 henkilöä.

Tapaamiset pidettiin vuorotellen eri kylätaloilla ja ne olivat kaikille avoimia.

Työstä syntyi 13 ehdotusta alaehdotuksineen siitä kuinka ikäihmisten hyvinvointia ja palveluita voidaan parantaa Forssan maaseudulla.

Kumppanuuspöytä jatkaa tapaamisia kerran pari vuodessa.

Mukana oli myös Hämeen kylät ry, jonka tavoitteena oli luoda myös muissa maakunnan kylissä hyödynnettäviä malleja.

 

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic