Lounais-Häme

FT: Danske Bankin Viron-yksikön läpi virtasi miljardien edestä venäläistä rahaa

Helsinki
04.09.2018, 10:01

Talous

Rahanpesuepäilysten kohteeksi joutuneen Danske Bankin Viron-yksikön läpi virtasi vuonna 2013 venäläistä rahaa noin 30 miljardin dollarin eli vajaan 26 miljardin euron arvosta, kertoo Financial Times -lehti.
Tiedot perustuvat Danske Bankin tilaamaan riippumattomaan selvitykseen Viron-yksikön toiminnasta.
Selvityksen mukaan vuosi 2013 oli vilkkain vuosi Viron-yksikön epäilyttävässä rahaliikenteessä. Selvityksen kohteena olivat vuodet 2007-2015.
Tanskan viranomaiset ilmoittivat elokuun alussa avanneensa tutkinnan Danske Bankin rahanpesuepäilyksistä. Pankin virolaisen tytäryhtiön epäillään osallistuneen Venäjän tiedustelupalvelu FSB:n ja presidentti Vladimir Putinin sukulaisten rahanpesuun.
FT:n haastattelema Danske Bank -selvityksen tunteva henkilö pitää Viron-yksikön läpi virrannutta summaa valtavana.
– Se on todella henkeäsalpaava summa noin pienelle yksikölle. Noin suuria summia ei voi virrata pankin läpi ilman, että se herättää kysymyksiä, nimettömänä pysytellyt asiantuntija sanoi.

”Suhtaudumme asiaan erittäin vakavasti”

Tanskan viranomaiset sanoivat elokuussa epäilevänsä, että Danske Bankissa olisi pesty rahaa miljardien Tanskan kruunujen eli satojen miljoonien eurojen edestä.
Tanskan finanssivalvonta antoi keväällä pankille ankarat moitteet, mutta ei määrännyt seuraamusmaksua. Pankki kertoi tuolloin käynnistävänsä asiasta sisäisen tutkinnan.
– Me suhtaudumme asiaan erittäin vakavasti, minkä vuoksi olemme käynnistäneet laajat selvitykset asiasta, Danske Bankin hallituksen puheenjohtaja Ole Andersen sanoo.

https://www.ft.com/content/d1efae70-af80-11e8-8d14-6f049d06439c

STT

Kuvat:

Fingerpori

comic

Näkoislehti