Lounais-Häme

FT: Danske Bankin Viron-yksikön läpi virtasi miljardien edestä venäläistä rahaa

Rahanpesuepäilysten kohteeksi joutuneen Danske Bankin Viron-yksikön läpi virtasi vuonna 2013 venäläistä rahaa noin 30 miljardin dollarin eli vajaan 26 miljardin euron arvosta, kertoo Financial Times -lehti.

Tiedot perustuvat Danske Bankin tilaamaan ja FT:n näkemään riippumattomaan selvitykseen Viron-yksikön toiminnasta.

Selvityksen mukaan vuosi 2013 oli vilkkain vuosi Viron-yksikön epäilyttävässä rahaliikenteessä. Selvityksen kohteena olivat vuodet 2007-2015.

Välttämättä koko 26 miljardin euron summa ei liity rahanpesuun, mutta yksikön läpi virrannut rahasumma on joka tapauksessa huomattava.

FT:n haastattelema Danske Bank -selvityksen tunteva henkilö pitää Viron-yksikön läpi virrannutta summaa valtavana.

– Se on todella henkeäsalpaava summa noin pienelle yksikölle. Noin suuria summia ei voi virrata pankin läpi ilman, että se herättää kysymyksiä, nimettömänä pysytellyt asiantuntija sanoi.

Danske Bankin nykyinen toimitusjohtaja Thomas Borgen johti pankin kansainvälistä pankkitoimintaa – Viron-yksikkö mukaan lukien – vuosina 2009-2012.

– Selvityksen löydöt herättävät kysymyksiä siitä, tiesikö hän suurista rahavirroista Danske Bankin Viron-yksikössä ja mitä hän teki niiden tutkimiseksi, FT kirjoittaa.

Danske Bankin osakekurssi lähti FT:n uutisen jälkeen rajuun, yli kuuden prosentin laskuun Kööpenhaminan pörssissä.”Suhtaudumme asiaan erittäin vakavasti”Tanskan viranomaiset ilmoittivat elokuun alussa avanneensa tutkinnan Danske Bankin rahanpesuepäilyksistä. Pankin virolaisen tytäryhtiön epäillään osallistuneen Venäjän tiedustelupalvelu FSB:n ja presidentti Vladimir Putinin sukulaisten rahanpesuun.

Tanskan viranomaiset sanoivat epäilevänsä, että Danske Bankissa olisi pesty rahaa miljardien Tanskan kruunujen eli satojen miljoonien eurojen edestä.

Tanskan finanssivalvonta antoi keväällä pankille ankarat moitteet, mutta ei määrännyt seuraamusmaksua. Pankki kertoi tuolloin käynnistävänsä asiasta sisäisen tutkinnan.

– Me suhtaudumme asiaan erittäin vakavasti, minkä vuoksi olemme käynnistäneet laajat selvitykset asiasta, Danske Bankin hallituksen puheenjohtaja Ole Andersen sanoo.

– Me haluamme ymmärtää kokonaiskuvan ja uskon, että on kaikkien etujen mukaista, että johtopäätöksiä tehdään oikeiksi todistettujen faktojen pohjalta, ei kontekstistaan irrotettujen fragmenttien pohjalta, Andersen jatkoi.


https://www.ft.com/content/d1efae70-af80-11e8-8d14-6f049d06439c

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti