Lounais-Häme Forssan seutu

Fykki lykkii yhteistyön ladunavaajana – Yrityskehitys karisti kehittämiskeskuksen haamun kintereiltään

Forssan Yrityskehitys tarjoaa ensi vuoden alusta yritysneuvontapalveluja myös entiseen Jokilääniin.
Forssan Yrityskehitys tarjoaa jatkossa neuvontaa koko seudun yrittäjäkunnalle. Kuva: Tapio Tuomela
Forssan Yrityskehitys tarjoaa jatkossa neuvontaa koko seudun yrittäjäkunnalle. Kuva: Tapio Tuomela

Sitä tikulla silmään, joka vanhoja muistelee. Forssan naapurikunnat ovat joka tapauksessa hankkimassa muutaman välivuoden jälkeen yritysten neuvontapalvelunsa Forssasta.

Forssan Seudun Kehittämiskeskuksen murrosvaiheessa naapurikunnat irtaantuivat yhtiöstä, ja Jokioinen palkkasi ensimmäisen yritysasiamiehensä ja Tammela yrityskoordinaattorinsa (sittemmin elinvoimakehittäjän) vuonna 2016.

Jokioinen on viime vuodet myynyt yritysasiamiehen palveluja Ypäjän ja Humppilan kunnalle. Yritysasiamiehen työsuhteen päättyessä nämä kunnat ovat siirtymässä ensi vuoden alusta käyttämään nykyisen Forssan Yrityskehityksen palveluja. Tammela alkoi ostaa Yrityskehityksen palveluja jo syyskuussa elinvoimakehittäjän siirryttyä toisiin töihin.

 

Jokioisten kunnanjohtaja Jarmo Määttä tähdentää, että Forssan Yrityskehys edustaa tyystin eri maailmaa kuin sen edeltäjä kehittämiskeskus. Kehittämiskeskus oli kuntien keskinäinen yhtiö, josta tuli Määtän mukaan enemmän kehittämishankkeiden keskittymä kuin yrityskehittäjä.

Forssan Yrityskehityksessä ei ole Määtän mielestä jäljellä rippeitäkään kehittämiskeskukselle keskeisestä hanketyöskentelystä. Fykin toiminnassa ei ole vanhaa painolastia.

– On myös nähty seudullisen toiminnan kiistattomat hyödyt. Vaikka meillä on ollut oma yritysasiamies, hän on tehnyt saumattomasti yhteistyötä Fykin kanssa nämä pari vuotta, Määttä sanoo.

– Keskinäisessä yhteistyössä ja halukkuudessa yhteiseen tekemiseen on menty valovuosi eteenpäin siitä, mitä oli vaikka neljä vuotta sitten. Samoin on ollut hyvin monessa muussakin asiassa meidän seutukunnassamme. Sen takia tuntuu luonnolliselta mennä yhteiseen yrityskehitykseen.

Jokioisten kunnanjohtajan Jarmo Määtän mukaan Forssan seudulla on menty lukuisissa asioissa eteenpäin, mitä tulee yhteistyöhön.

Jokioisten Yrittäjien puheenjohtaja Anne-Mari Aalto toivoo palvelujen toimivan Fykin kautta, kun aiemmin yrittäjät olivat pettyneitä kehittämiskeskuksen toimintaan ja sittemmin tyytyväisiä omaan yritysasiamieheen.

– En tiedä, muuttuuko tämä paremmaksi vai huonommaksi. Sen näyttää aika.

– Hoitaa hommansa sitten mistä suunnasta tai kuka tahansa, ei sillä väliä, kunhan ne hommat hoituvat. Sillä, kuka on palkan maksaja, ei sinänsä ole suurta merkitystä.

Tammelan Yrittäjien puheenjohtaja Outi Saaristo sanoo, että tammelalaiset yrittäjät saavat hyvin palveluja ja tiedotteita.

– Hienoa, että asioita viedään eteenpäin seutukunnallisesti.

 

Forssan Yrityskehitys oy:n tehtävä on auttaa alueensa yrityksiä kasvussa ja parantaa yritysten toimintaedellytyksiä seudulla sekä edesauttaa yritysten verkostoitumista. Muutoksista huolimatta perustehtävä pysyy samana.

Toimitusjohtaja Maria Jokinen arvioi, että Fykin henkilöstövahvuus tulee pohdittavaksi loppuvuoden aikana. Fykkiin siirtynyt Tammelan entinen elinvoimakehittäjä Heidi Loukiainen tarjoaa Forzan yhteisömanageroinnin ohella tarvittaessa myös yritysneuvontaa.

– Luonnollisesti kun on isompi organisaatio, osaaminenkin on laaja-alaisempaa kuin yhdellä henkilöllä, Jokinen toteaa Fykistä.

Fykki painottaa verkostomaista toimintatapaa ja hyödyntää yhteistyötä esimerkiksi Lounais-Hämeen koulutuskuntayhtymän, työllisyyspalveluiden tai HAMKin kanssa, koska yritysten tarpeet eroavat.

– Jalkautuminen on todella tärkeää. Meidän täytyy olla resurssi laittaa yritykseen, kun sillä on tarve.

Fykin tapahtumiin ovat kaikki tervetulleita koko seudulta.

 

Luitko tämän: Yrittäjien yhden luukun periaatteesta tuli totta Forssassa

 

Forssan seudun yrityksistä kolme neljäsosaa on yhden hengen mikroyrityksiä.

– Vaikka yritysten tarpeet ovat moninaisia, pienillä yrityksillä on monesti samantyyppisiä haasteita, esimerkiksi ensimmäisen työntekijän palkkaaminen tai sopimuksiin liittyviä asioita. Isommissa yrityksissä haasteet voivat olla hyvin erityyppisiä, rahoitukseen, investointeihin, johtamiseen tai kansainvälistymiseen liittyviä asioita. Silloin osaaminen ei välttämättä löydy Yrityskehityksen organisaatiosta, vaan meidän on käytettävä verkostomaista toimintatapaa, Jokinen sanoo.

– Pääasia on, että saamme yritykseltä tarpeen selville ja sen jälkeen pystymme yhdistämään siihen oikeat henkilöt auttamaan. Kun tarve yrittäjällä tulee, meidän pitää olla hereillä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

2.7.2020

Fingerpori

comic