Lounais-Häme Forssan seutu

Fyysiset kirpputorit ovat Forssassa kiinni – Facebookin kirppiksilläkin kaupanteko vähentynyt, mutta tavaraa annetaan nyt paljon enemmän

Tavaraa annetaan nyt ilmaiseksi paljon enemmän kuin ennen koronaa.
Forssan kirpputorit ovat nyt kiinni, joten yrittäjillä on aikaa esimerkiksi perusteelliseen siivoukseen. Rento Kirppiksen yrittäjä Sari Helin ehtii myös hinnoitella tuotteita, jotta kaikki on valmista kun liike taas saadaan avatuksi. Kuva: Tapio Tuomela
Forssan kirpputorit ovat nyt kiinni, joten yrittäjillä on aikaa esimerkiksi perusteelliseen siivoukseen. Rento Kirppiksen yrittäjä Sari Helin ehtii myös hinnoitella tuotteita, jotta kaikki on valmista kun liike taas saadaan avatuksi. Kuva: Tapio Tuomela

Koronavirus hiljensi myös kirpputorit kautta maan. Forssan kaikki kolme kirpputoria on tällä hetkellä suljettuna.

Kirppis-Kellari Rautatienkadulla sulki ovensa 25. maaliskuuta. Yrittäjä Heidi Airaksinen kertoo, että kirpputori suljettiin asiakkaiden huvettua ilman erillistä ohjeistusta.

– Ennen sulkemista puolitimme myyjien vuokrat ja kun suljimme, vuokrat jäädytettiin kokonaan. Jokainen myyjä jätti tavaransa sulun ajaksi paikalleen, joten toimintamme jatkuu heti kun tämä tilanne on ohi, Airaksinen kertoo.

Kun toiminta ei ole ollut normaalia, Airaksiselle ja hänen liikekumppanilleen on jäänyt aikaa muun muassa liiketilan puunaamiseen ja putsaamiseen. Yrittäjät aikovat pitää myös lomaa, mihin ei normaalisti ole mahdollisuutta.

– Meillä on myös uudenlaisia suunnitelmia tulevan varalle, jos tilanne ei tästä nopeasti muutu, Airaksinen vihjaa.

Asaikasmäärä romahti

Rento Kirppiksen yrittäjä Sari Helin sulki ovat kaksi päivää aiemmin kuin Kirppis-Kellari. Helinin mukaan ennen sulkemista myynti romahti koronan myötä.

– Normaalisti kävi noin 200 asiakasta päivässä, viimeisinä aikoina noin 20, joten ei ollut järkeä pitää liikettä auki. Myytävää tavaraa kyllä olisi ollut. Vaihdoin sopimukset prosenttipohjaiseksi, joten myyjillä ei ollut riskiä, Helin kertoo.

Rento Kirppiksen nettisivuilla lukee, että liike on suljettuna 14. huhtikuuta asti. Helinin mukaan sulku jatkuu ainakin toukokuun alkupuolelle.

Sekä Kirppis-Kellarin että Rento Kirppiksen yrittäjät ovat pohtineet ja hakeneetkin erilaisia yrittäjille tarkoitettuja tukia.

– Soitin Forssan Yrityskeskukseen ja kyselin siitä yksityisyrittäjille tarkoitetusta kahden tuhannen euron avustuksesta. Sen saamisessa menee kuukausia eikä sitäkään anneta kaikille. Toivottavasti päätöstä tehtäessä huomioidaan, että kirpputorit tuovat Forssaan väkeä muualtakin. Onneksi vuokranantaja on tullut vastaan vuokrissa, muuten tästä ei selvittäisi, Helin sanoo.

Myös Airaksinen kertoo Kirppis-Kellarin saaneen helpotusta vuokranmaksuun.

Kaupankäynnin sijaan lahjoitetaan

Facebookin ryhmissäkin tavaran myynti on vähentynyt. Myydään/Ostetaan/Annetaan/Vaihdetaan/Forssa-ryhmään ylläpitäjiin kuuluva Airaksinen kertoo, että myynti on laskenut koronan myötä noin 20 prosenttia.

– Kontakteja vältellään. Tavaraa jätetään terasille tai kuistille ja maksun hoitaminen Mobile payn kautta on lisääntynyt, Airaksinen tietää.

Kaupankäynnin sijaan tavaraa lahjoitetaan nyt paljon. Airaksinen arvelee, että syynä tähän on ihmisten lisääntynyt kotiaika ja kevätsiivousten tekeminen.

Samaa sanoo Sirpa Nääjärvi, joka on ylläpitäjänä Facebookin Roskalava Forssa ja lähiseutu -ryhmässä ja pitää yksin yllä myös Kirppis Forssa ja lähiseutu myy-osta-vaihda-lahjoita -ryhmää.

– Tosi paljon tavaraa annetaan pois. Kiireisillä ihmisillä on nyt aikaa myllätä kaappeja kotona, Nääjärvi sanoo.

Hän kertoo ohjeistaneensa molemmissa ryhmissä jäseniä maalaisjärjen käyttöön näin korona-aikana.

– Laitoin asuntoni myyntiin ja tyhjennän siksi nurkkiani nyt. Ihmiset ovat tyytyväisiä, kun saavat noutaa tavaran pihakatoksesta, eikä tarvitse kohdata. FL

Uusimmat

Näkoislehti

1.10.2020

Fingerpori

comic