Lounais-Häme Forssa

Gangsterit ja kaunottaret vievät Mykkisyleisön kultaiselle 1920-luvulle – Juhlavuosi huipentuu poliisisoittokunnan säestämään näytökseen

Gangsterit ja kaunottaret vievät Mykkäelokuvafestivaalin yleisön hersyvälle 1920-luvulle.
43-henkinen sinfoninen puhallinorkesteri, Helsingin poliisisoittokunta säestää Mykkäelokuvafestivaalin 20-vuotisjuhlanäytöksen viikon päästä sunnuntaina urheilutalo Feeniksissä. Kuva: MAARIT KYTOHARJU
43-henkinen sinfoninen puhallinorkesteri, Helsingin poliisisoittokunta säestää Mykkäelokuvafestivaalin 20-vuotisjuhlanäytöksen viikon päästä sunnuntaina urheilutalo Feeniksissä. Kuva: MAARIT KYTOHARJU

Mykkäelokuvafestivaali pyörähtää Forssassa käyntiin tulevana maanantaina jo 20. kerran. Elokuvia on tarjolla elävienkuvien teatterissa viikon jokaisena päivänä, mutta näytökset ja oheisohjelmisto painottuvat erityisesti viikonloppuun.

Vannoutuneen yleisönsä löytänyt festivaali alkoi vuonna 2000 hyvinkin pienimuotoisesti, mutta sai heti ensimmäisellä kerralla valtaisan mediahuomion. Elävienkuvien teatteria remontoitiin tuolloin uudelleen elokuvateatteriksi sen oltua muussa käytössä vuosikymmeniä. Remonttia tehnyt talkooporukka mietti, miten hankkeelle saataisiin myönteistä huomiota. Päätettiin järjestää mykkäelokuvafestivaali.

 

Juhlavuoden teemana on ”Gangsterit ja kaunottaret”. Teema kuljettaa festivaaliyleisön kultaiselle 1920-luvulle. Festivaalin taiteellinen johtaja Kari Glödstaf nostaa 20-vuotisjuhlajulkaisussa tärpeiksi Musketeers of Pig Alley / The Penalty -elokuvan sekä kotimaisen Suvinen satu -elokuvan. Mykkiksillä nähtävä kopio on todennäköisesti täydellisin versio, mikä Suvisesta sadusta on nähty mykän elokuvan vuosien jälkeen. Elokuva on rekonstruoitu festivaalia varten.

Osa festivaalin näytöksistä on jo loppuunmyytyjä, kuten lauantainen Chicagon esitys, jota säestää jokioislainen Sanna Pietiäinen orkestereineen. Chicagon tiistain ja torstain näytöksiin on vielä tilaa, mutta säestys tulee silloin ääniraidalta.

Paikallista säestystä on mahdollista kuulla lauantain Underworldin esityksessä, jonka säestyksestä vastaa muun muassa Ypäjän musiikkiteatterista tutun Kari Mäkirannan orkesteri. Muutamia lippuja on vielä vapaana.

 

Festivaalijohtaja Ville Koivisto toivoo, että mahdollisimman moni tulisi paikalle ainakin sunnuntain juhlanäytökseen urheilutalo Feeniksiin, jossa esitetään Harold Lloydin Safety last vuodelta 1923. Esityksen säestää Helsingin poliisisoittokunta kapellimestarinaan Heikki Elo.

– Elokuvan kanssa on tehty valtavan kova työ, kun se on sävelletty uudestaan 50 soittajalle. Elokuva on 70 minuutin mittainen, ja kun sävellystyötä saa valmiiksi 2–3 minuuttia päivässä, siitä voi hieman laskea, Koivisto hymähtää.

Koiviston mukaan elokuva sopii kaikenikäisille katsojille. Koivisto kannustaa yleisöön niitäkin populaarikulttuurin kuluttajia, joille mykkäelokuva on tuntematon tai vaikealta tuntuva taiteenlaji.

– Näitä elokuvia ei voi katsoa televisiosta. Oikeanlaisessa ympäristössä ja tunnelmassa mykkäelokuva on upea kokemus.

 

Mykkisten juhlavuosi pamautettiin käyntiin jo viime vuodenvaihteessa lapsille järjestetyllä ilotulituksella. Juhlavuoteen liittyvää ohjelmaa on ollut jo ennen festivaalia, eikä juhlinta festivaaliin myöskään lopu.

– 9. päivä lokakuuta elävien kuvien teatterissa näytetään suorana Metallican keikka jostakin päin Amerikkaa. Lippuja on mennyt jo jonkin verran, Koivisto vinkkaa. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

7.4.2020

Uusimmat