Lounais-Häme Jokioinen

Genencorin Jokioisten tehdasta uhkaa sulkeminen – Alkavissa yt-neuvotteluissa etsitään mahdollisuuksia kannattavan toiminnan jatkamiseksi

Kannattavuuden heikentyminen uhkaa lopettaa tehtaan. Koko henkilöstö irtisanomisuhan alla.
Genencor Internationalin Jokioisten tehtaalla on runsaan sadan vuoden historia sokeri- ja siirappiteollisuudessa. Viimeiset kahdeksan vuotta tehtaan päätuote on ollut beta-amylaasi -entsyymi. Kuva: Tapio Tuomela

Genencor International Oy:n Jokioisten tehtaalla on uhkana koko henkilökunnan irtisanominen. Yrityksen johto ilmoitti keskiviikkona aloittavansa yt-neuvottelut, jotka koskevat Jokioisten tuotantolaitoksen koko henkilökuntaa. Myös henkilökuntaa tiedotettiin asiasta samana päivänä.

Jokioisten tehtaalla aloitetaan yhteistoimintaneuvottelut keskiviikkona 23. tammikuuta. Neuvottelujen on määrä kestää vähintään kuusi viikkoa.

Jokioisten tehtaanjohtaja Elina Sjöman kertoo, että tehtaalla valmistettavan beta-amylaasi (BBA) -entsyymin kysyntä on laskenut, minkä johdosta liiketoiminnan kannattavuus on heikolla tasolla.

– Koska tulevien vuosien myyntiennusteet osoittavat laskevaa suuntaa, ei tehtaan toiminta ole jatkossa kannattavaa nykyisellä mallilla, Sjöman kertoo.

Sjömanin mukaan yt-neuvottelujen käynnistäminen on välttämätöntä tässä tilanteessa.

Genencor Internationalilla on Jokioisilla töissä yhteensä 17 ihmistä.

Tehtaan pääluottamusmies Ari Ilola kertoo, että toiminnan huono kannattavuus oli henkilökunnan tiedossa, mutta silti työnantajan esittämien toimien rajuus pääsi kuitenkin yllättämään koko henkilökunnan.

– Ennakoin mahdollista toimintojen supistamista ja ehkä lomautuksia, mutta en sitä, että koko toiminta uhataan lopettaa. Henkilökuntaa uutinen järkytti suuresti, Ilola kertoo.

Ilolan mukaan tehtaalla on selvitetty myös uusien tuotteiden valmistamismahdollisuuksia. Uusi tuote voisi Ilolan mukaan pelastaa tehtaan tulevaisuuden.

– Tuleviin neuvotteluihin lähdemme odottavalla kannalla. Katsotaan, mitä työnantajalla on esittää ja edetään tilanteen mukaan, Ilola toteaa.

Elina Sjömanin mukaan yt-neuvotteluissa on tarkoitus käsitellä vaihtoehtoja työvoiman vähentämiselle sekä keinoja väen vähentämisestä työntekijöille aiheutuvien seurausten lieventämiseksi. Työnantajan neuvottelujen aikana esittämä toimintasuunnitelma on tarkoitus toteuttaa, kun myös toimeenpanoa koskevat suunnitelmat ovat valmiit, kuitenkin viimeistään elokuun loppuun 2019 mennessä.

Beta-amylaasia käytetään maltosiirappien valmistuksessa ja näitä edelleen esimerkiksi makeisteollisuudessa. Genencorin tehtaan asiakkaita ovat lähinnä tärkkelyksestä sokerisiirappeja valmistavat yritykset. Suomessa näitä tuotteita ei valmisteta, joten entsyymi on puhtaasti vientituote.

Yritys valmistaa BBA-entsyymiä erottamalla ohrasta. Kilpailevia tuotteita voidaan kuitenkin valmistaa huomattavasti edullisemmin fermentointiprosessilla.

Sivutuotteena prosessissa on syntynyt tärkkelystä, jota Genencor on toimittanut samalla alueella toimivalle ST1:n tuotantolaitokselle biopolttoaineiden valmistamista varten.

Genencor International on osa jättimäistä DowDuPont-konsernia, joka on maailman suurin kemianteollisuuden yhtiö. Konsernin liikevaihto vuonna 2017 oli liki 80 miljardia dollaria eli vajaat 70 miljardia euroa. FL

 

Juttua muokattu kauttaaltaan 16.1. kello 17.

Uusimmat

Näkoislehti

25.5.2020

Fingerpori

comic