Lounais-Häme

Gezim Vocan liigauralla hurjat alkutahdit

Turkulaisen Gezim Vocan alkutaival Futsal-Liigassa on ollut suorastaan häikäisevä. Someron Voima Futsalin tämän kauden löytö on heti debyyttikaudellaan vallannut aseman sarjan tehotilastojen kärkipäästä.

Liigapelaajat äänestivät 21-vuotiaan Vocan ”lokakuun pelaajaksi” futsalin pääsarjassa. Nuorukainen siis saavutti arvostetun tittelin heti uransa ensimmäisen liigatasolla pelaamansa (täyden) kuukauden jälkeen.

– On tietysti kivaa, kun tuollainen tunnustus tulee omalle kohdalle. Yllättävää se on kyllä ollut itsellenikin, kuinka hyvin pelit ovat lähteneet liigassa sujumaan, perheensä mukana kaksivuotiaana Kosovosta Turkuun muuttanut Voca hymähtää hieman hämmentyneenä osakseen tulleesta huomiosta.

Lokakuun ”lentokelillä” Voca latoi viidessä liigaottelussa yhdeksän maalia ja saalisti syöttöpinnat mukaan lukien kolmetoista tehopistettä. Saman tien tulokas singahti sarjan maalitilaston kärkeen ja pistepörssissäkin kärkikolmikkoon.

 

Tehomiehen rooli on Vocalle tuttu jo edellisiltä kausilta. Hän oli hirmutehoineen nostamassa turkulaisseura KF Kosovaa pari vuotta sitten Ykköseen ja myös sillä sarjatasolla nuori mies takoi ennätyksiä uuteen uskoon.

Kosova putosi viime kauden päätteeksi takaisin Kakkoseen, mutta sarjan maali- ja pistekuninkuudet (tehoin 36+17) voittanut Voca jatkoi päinvastaiseen suuntaan, liigajoukkueeseen Somerolle.

– Kun Somerolle kysyttiin pelaamaan, päätös oli helppo tehdä. Meitä kulkee täältä Turusta valmentaja ja muutama pelaaja, niin että matkat harjoituksiin ja peleihin sujuvat mukavasti.

– SoVossa on muitakin kosovolaistaustaisia pelaajia, mikä on tietysti helpottanut uuteen joukkueeseen tulemista. Joukkueessa on todella hyvä yhteishenki ja taidollisesti olemme tällä kaudella valmiita voittamaan kenet tahansa, Voca sanoo.

 

Viime kauden kahden ylimmän sarjatason maalikuninkaat, Voca ja Arber Istrefi, ovat pelanneet suurimman osan alkukaudesta samassa kentällisessä ja jälki on ollut vastustajien kannalta tuhoisaa. Heille kun ei enää riitä yhden SoVo-ratkaisijan vartioiminen, vaan maaliuhka on koko ajan päällä monelta suunnalta.

– Liigassa pelit ovat selvästi korkeatasoisempia kuin Ykkösessä. Omat tehoni ovat pysyneet korkealla tasolla pitkälti sen vuoksi, että olen saanut pelata Arberin ja Valdrinin (Seferi) kaltaisten huippumiesten kanssa samassa kentällisessä.

– Henkilökohtaisella tasollakin olen taas vähän parempi kuin viime kaudella, sillä joukkueen yhteisharjoitusten ohella treenaan aika paljon omalla ajalla. Enimmäkseen pallon kanssa, mutta jonkin verran käyn myös tekemässä (puntti)saliharjoituksia, Voca avaa hurjan pistetehtailunsa saloja.

 

Loppukauden päällimmäisenä tavoitteena turkulaisnuorukaisella on omien tehojen säilyttäminen, jopa niiden lisääminen, joukkueen menestysmahdollisuuksien kasvattamiseksi.

– Olen varma, että keväällä pystymme taistelemaan tosissamme voitoista mitä joukkuetta vastaan tahansa. Tavoitteena on SoVon viime kauden mitalin (pronssi) kirkastaminen ja uskon meillä myös olevan siihen täydet mahdollisuudet, pitkänhuiskea maaliruisku ennakoi.

Riittävän pitkään liigatasolla tehoiltuaan Istrefi sai viime kaudella vihdoin kutsun Suomen futsalmaajoukkueeseen, jonka riveissä hän on nyt vakiinnuttanut paikkansa. Entä jos kutsu tulee jossakin vaiheessa omalle kohdallesi?

– Taustani vuoksi voisin edustaa maajoukkuetasolla myös Kosovoa, mutta jos Suomen maajoukkueeseen kutsuttaisiin, en epäröisi mukaan lähtemistä hetkeäkään. Sitä nyt on kuitenkin vielä tässä vaiheessa liian aikaista ennakoida, sillä Suomessa on paljon hyviä pelaajia tarjolla maajoukkueeseen, Voca tietää.

 

 

Voca aloitti jalkapalloilun Turussa FC Interin nappulaliigassa. Toissa kaudella hän oli jo tyrkyllä seuran edustusjoukkueeseen ja pääsi muutaman kerran esiintymään Interin riveissä talvikauden liigacup-otteluissa.

Myös futsalia Voca on pelannut aivan pikkupojasta lähtien.

– Futsal on alkanut koko ajan kiinnostamaan enemmän ja tällä hetkellä pidän sitä päälajinani. Myös opiskelu on juuri nyt tärkeällä sijalla elämässäni ja yhteen lajiin keskittyminen jättää enemmän aikaa opintoihin, Turun Ammattikorkeakoulun Salon kampuksella tradenomiksi kouluttautuva pelimies selvittää.

Kokonaan Voca ei toki sulje pois sitäkään vaihtoehtoa, etteikö häntä voitaisi vaikkapa jo ensi kesänä nähdä jonkun jalkapalloseuran hyökkääjävahvistuksena.

– Kyselyjä on tullut useammastakin seurasta Ykkösen, Kakkosen ja Kolmosen tasolta. Vielä en ole osannut päättää, lähdenkö jonnekin kesäksi pelaamaan. Ajatukset kun ovat tällä hetkellä kokonaan näissä futsalkuvioissa.

 

SoVon Istrefi teki viime kaudella liigan runkosarjassa yhden kauden maaliennätyksen, 36 osumaa. Tämän kauden runkosarjan lähestyessä puoltaväliään, parhaat mahdollisuudet ennätyslukemien korjailuun näyttäisi olevan Sievi FS:n 20 maalia iskeneellä Rami Tirkkosella. Voca ja Akaan Leijona Futsalin Jussi Nyström kärkkyvät kuudentoista maalin saldoillaan kuitenkin lähes kannoilla.

– Nautin pelaamisesta ja erityisesti maalinteosta. Vahvuuteni siihen ovat ehkä siinä, että pystyn laukomaan molemmilla jaloilla ja yleensä myös pyrin mahdollisimman tarkkaan ennakoimaan vastustajan maalivahdin liikkeitä löytääkseni parhaan paikan hänen ohittamisekseen, SoVon maalihai selittää onnistumisiaan.

Iskikö SoVo Futsal Vocan hankkiessaan todelliseen kultasuoneen, sen näyttävät vasta kevätkauden ratkaisupelit. Hyviä enteitä pronssimitalin kirkastamiseen alkukausi on joka tapauksessa seuralle tarjonnut.

 

 

Gezim Voca
Synt. 24. 9. 1995 KosovossaNykyinen asuinpaikka: Turku – miehen oman luonnehdinnan mukaan "Suomen paras kaupunki"Pituus/paino: 188 cm/n. 80 kgAmmatti: OpiskelijaPerhesuhteet: "Elän tällä hetkellä sinkkuna. Vanhemmat asuvat aivan lähellä ja heidän kanssaan pidän tiiviisti yhteyttä"Pelaajaura: Jalkapallon pariin turkulaisen FC Interin junioreissa, sittemmin mukana seuran edustusjoukkueen harjoitusringissä. Futsalia ensin harrasteryhmissä, sen jälkeen Kakkosta ja Ykköstä turkulaisen KF Kosovan riveissä, mistä siirto täksi kaudeksi SoVo Futsalin liigamiehistöön.

Uusimmat

Fingerpori

comic