Lounais-Häme

Glasgow'n kuuluisa taidekoulu tuhoutui jälleen tulipalossa

Glasgow
16.06.2018, 13:29

Ulkomaat

Yksi maailman arvostetuimmista taidekouluista, Glasgow School of Art, on jälleen tuhoutunut tulipalossa. Myöhään perjantai-iltana alkanut tulipalo levisi myös naapurirakennuksiin, ja nekin vaurioituivat pahoin, kertoo BBC.
Läheisiä asukkaita evakuoitiin palon vuoksi, mutta pelastusviranomaisten mukaan kukaan ei loukkaantunut. Pimeässä yössä valtavan palon hehku näkyi ympäri kaupungin keskustaa.
Koulun historiallista ja suojeltua rakennusta oltiin parhaillaan restauroimassa edellisen vuonna 2014 tapahtuneen palon jäljiltä, jolloin koulu tuhoutui pahoin. Rakennuksen oli määrä avautua uudelleen ensi vuonna kymmenien miljoonien eurojen restaurointiprojektin jälkeen. Silminnäkijöiden mukaan tämänkertainen palo näytti paljon pahemmalta kuin edellinen.
Nyt näyttää paloviranomaisten mukaan siltä, että neljän vuoden restaurointityö on mennyttä, sillä rakennus on pahoin vaurioitunut ja sen kaikki kerrokset kärsivät vahinkoja. Rakennuksen jälleenrakentamista ehdittiin kuitenkin jo esittää.
Palopäällikkö kuvaili palomiesten olleen järkyttyneitä siitä, että heidän piti olla jälleen pelastamassa kuuluisaa rakennusta. Hän uskoi, että myös muut Glasgow’n asukkaat tuntevat menettäneensä jotain.

Yksi Glasgow’n maamerkeistä

Paikalle lähetettiin yli sata pelastusviranomaista. Viimein tuntien sammutustöiden jälkeen aamulla palo oli paloviranomaisten mukaan hallinnassa, vaikka jotkin osat rakennuksesta paloivat edelleen.
Koulun rakennus valmistui viime vuosisadan alussa, ja sen arkkitehti Charles Rennie Mackintosh oli yksi johtavista art nouveaun eli jugendin edustajista. Vuoden 2014 palossa tuhoutunutta kirjastoa kuvailtiin yhdeksi parhaista tyylisuunnan edustajista maailmassa. Rakennus oli yksi Glasgow’n maamerkeistä ja valtion suojelema. Sitä on kuvailtu kaupungin arkkitehtonisesti tärkeimmäksi rakennukseksi.
Koulusta on valmistunut useita viime vuosien Turner-kuvataidepalkinnon voittajia, kuuluisia näyttelijöitä kuten Peter Capaldi ja Robbie Coltrane, sekä Travis- ja Franz Ferdinand -yhtyeiden jäseniä.

https://www.bbc.com/news/uk-scotland-glasgow-west-44504659

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic