Lounais-Häme Forssa

Globaali kilpailuetu on se, mitä ihmisellä on korvien välissä – Forssassa vierailleet Romakkaniemi ja Palola korostavat osaamisen merkitystä

Forssassa vierailleet Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi ja STTK:n puheenjohtaja Antti Palola pitävät Suomen tulevaisuuden suurimpana menestystekijänä osaamista.
Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi pohti, mitkä ovat Suomen kilpailukyvyn turvaamisen kulmakivet. Kuva: Lassi Puhtimäki

Osaaminen on Suomen tulevaisuuden suurin menestystekijä. Tästä ovat yhtä mieltä Forssassa maanantaina vierailleet Keskuskauppakamarin toimitusjohtaja Juho Romakkaniemi ja STTK:n puheenjohtaja Antti Palola.

– Osaaminen on ihmisen paras muutosturva, ja siihen kannattaa panostaa, Palola toteaa.

Romakkaniemen mukaan osaaminen ja koulutus kuuluvat Suomen kilpailukyvyn tärkeimpiin kulmakiviin.

– Jotta Suomi voidaan palauttaa takaisin maailman kilpailukykyisimmäksi maaksi, osaaminen on ylivoimainen ykkönen. Globaali kilpailuetu on se, mitä ihmisellä on korvien välissä, Romakkaniemi sanoo.

Romakkaniemi toteaa, että koululaitos on osaamisen kehittämisessä keskeisessä asemassa. Hänen mukaansa hyviä uudistuksia olisivat esimerkiksi kaksivuotinen esiopetus ja pakollinen kymppiluokka niille, joiden edellytykset eivät riitä vielä yhdeksännen luokan jälkeen siirtymiseen toisen asteen opintoihin.

– On huolestuttavaa, että Pisa-tutkimusten mukaan 11 prosenttia nuorista ei osaa lukea kunnolla.

 

Kilpailukyvyn tärkeiksi kulmakiviksi Romakkaniemi nostaa myös infrastruktuurin ja logistiikan. Vaikka digitaalisuuden merkitys on kasvanut, fyysiset etäisyydet ovat Suomelle monin paikoin kilpailuhaitta.

Romakkaniemen mielestä liikenteen rahoitusmalli pitäisi uudistaa, sillä tieliikenteeltä kerätään veroina vuodessa 8,3 miljardia euroa, josta vain 10 prosenttia palautuu tiehankkeisiin. Hänen mukaansa tieverkostoa ylläpitämään ja kehittämään pitäisi perustaa valtionyhtiö, joka toimisi samalla periaatteella kuin lentoasemia ylläpitävä Finavia ja voisi investoida lainarahalla etupainotteisesti tiehankkeisiin. Hän huomauttaa esimerkiksi Forssan seudulle tärkeän Kakkostien olevan kunnostamisen tarpeessa.

Menestyksen tekijöiksi Romakkaniemi mainitsee myös kilpailukykyisen talouden ja vahvan julkisen talouden, ja lisäksi hän peräänkuuluttaa sujuvaa sääntelyä, byrokratian purkua ja avoimia markkinoita.

 

Palola toteaa työelämän olevan murroksessa. Muutoksia tuovat perinteistä työelämää haastava uusi teknologia ja Suomen ikärakenne.

– Suomi ikääntyy, ja väkeä siirtyy pois työmarkkinoilta ja samalla syntyvyys pienenee. Seuraavaan hallitusohjelmaan tarvitaan yhteiskuntapoliittinen ohjelma työperäisen maahanmuuton vahvistamiseksi, Palola sanoo.

Forssan Palola toteaa olevan tunnettu vahvana teollisena paikkakuntana, jota on myös kohdannut iso rakennemuutos.

– Forssan seudun suurena tulevaisuuden haasteena on mistä saada osaavaa työvoimaa. Seudun vahvuus on keskeinen ja hyvä sijainti Helsingin, Tampereen ja Turun muodostaman kolmion sisällä, Palola pohtii.

Palola ja Romakkaniemi vierailivat Forssassa puhumassa opetusministeri Sanni Grahn-Laasosen (kok.) vaaliseminaarissa. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

18.2.2020

Uusimmat