Lounais-Häme

Gluteeniton ruoka on lääke

Hämeen keliakiayhdistyksen sihteeri Erja Kangasvuori järjestää esitteitä pöydälle Citymarketin leipäosastolla. Takana ovat kaupan gluteenittomien tuotteiden hyllyt, jotka ovat täynnä kaikenlaisia ruokatarvikkeita. Uunissa paistuu gluteenitonta pakastepizzaa.

-Toista oli alkuaikoina, Kangasvuori huokaisee.

Hän liittyi Suomen ensimmäiseen keliakiayhdistykseen vuonna 1978 diagnoosin saatuaan.

Yhdistys oli perustettu vuonna 1976, lääkärien ehdotuksesta. Silloin keliakiasta ei tiedetty Suomessa paljonkaan, eikä gluteenittomia tuotteita ollut juuri saatavilla.

-Meillä oli kaksi erilaista jauhoa.

Nekin tuotiin ulkomailta.

Nyt Suomessa valmistetaan paljon erilaisia gluteenittomia tuotteita, on jopa niihin erikoistuneita leipomoita. Gluteenittomana saa kaikkea myslistä makaroniin. Hinta on kuitenkin kalliimpi kuin tavanomaisella tuotteella.

 

Kangasvuori on Citymarketissa kertomassa keliakiasta samalla, kun asiakkailla maistatetaan gluteenittomia tuotteita. Gluteeniton leipomo Ilona tarjoilee maistiaisia ja marketin uunista kannetaan tarjolle kuumaa makkara- ja juustopizzaa. Siivut häviävät tarjottimelta nopeasti.

-Tosi hyvää, huokaisee turkulainen Anneli Ylistö.

-Ihan tavallisen pizzan makuista, kehuu vieressä urjalalainen Jarmo Vettenranta.

Erja Kangasvuori kertoo, että jokainen ruoka pitää valmistaa erikseen tilassa, jossa ei ole käsitelty lainkaan gluteenipitoisia aineksia. Esimerkiksi paistettaville ruoille täytyy olla oma uuni, jossa ei saa valmistaa mitään muuta.

Vaatimukset ulottuvat alkutuotantoon asti. Vaikka kaurassa ei sinänsä ole gluteenia, tavallista kauraa keliaakikko ei voi syödä.

-Kaura pitäisi ensin viljellä maassa, jossa ei ole viljelty mitään muuta viljaa moneen vuoteen ja sitten käsitellä omassa myllyssään, kertoo Kangasvuori.

Pienikin määrä gluteenia aiheuttaa keliaakikon elimistössä tulehdustilan, jonka paraneminen voi kestää kuukausia.

Kangasvuori korostaa, että keliakia ei ole allergia.

-Allergikko paranee heti, kun sen aiheuttanut aine on poistunut elimistöstä. Keliaakikko ei. Keliakia on myrkytystila, hän toteaa.

 

Keliaakikkoja on väestöstä arvioitu olevan noin kaksi prosenttia, mutta vain kolmannes on saanut diagnoosin. Moni sairastaa keliakiaa tietämättään.

Kangasvuori antaakin neuvon ihmisille, jotka epäilevät sairastavansa keliakiaa: gluteenitonta ruokavaliota ei pidä edes kokeilla ennen kuin on saanut diagnoosin.

-Jos lakkaa itse syömästä gluteenia, suoli saattaa parantua niin, että keliakiaa ei voi todeta enää testeissä.

Diagnoosin saaminen on tärkeää, jotta sairautta seurataan ja siitä on merkintä terveystiedoissa. Keliakiaan liittyy myös paljon liitännäissairauksia, joiden löytyminen helpottuu diagnoosin jälkeen. Nykyään keliakian voi todeta alustavasti jo verikokeella. FL

 

Keliakiaviikko
Valtakunnallista keliakiaviikkoa vietetään 4.–10.9. Teemana on Kaikki syömään – gluteenitonta turvallisesti. Hämeen keliakiayhdistys järjestää viikon aikana erilaisia tapahtumia.Viikolla halutaan kiinnittää huomiota gluteenittoman ruuan valmistamiseen ja tarjoiluun, jotta ruokailu olisi keliaakikollekin turvallista.Keliakia on elinikäinen sairaus, jonka aiheuttaa vehnän, ohran ja rukiin sisältämä gluteeni. Sen ainoa hoito on täysin gluteeniton ruokavalio.Keliaakikon on oltava erittäin tarkka ruoan suhteen, joten syöminen ravintolassa voi olla vaikeaa. Esimerkiksi jos salaattikauhalla on välillä otettu pastaa ja laitettu kauha takaisin, keliaakikko ei voi käyttää enää kauhaa eikä ottaa salaattia.Myöskään lounaslistoihin ei aina merkitä, onko ruoka gluteenitonta, ja lounaspöydissä gluteenipitoiset ruuat sekoittuvat helposti gluteenittomiin.Keliakialiitto järjestääkin aiheesta koulutuksia ravitsemisalan ammattilaisille.

Uusimmat

Fingerpori

comic