Lounais-Häme

GPS-häirintä ei voi aiheuttaa vaaratilanteita Suomessa - "Ilmailussa kaikki järjestelmät varmistettu"

Rovaniemi
09.11.2018, 19:03

Kotimaa

GPS-häirintä ei voi aiheuttaa vaaratilanteita ilmailuun Suomessa, sanotaan lennonvarmistuksesta vastaavasta valtionyhtiö ANS Finlandista. Myös Liikenteen turvallisuusvirasto Trafista vakuutetaan, ettei häirintä voi aiheuttaa vaaratilanteita matkustajakoneille.
– Meillä on yleisesti ilmailussa kaikki järjestelmät varmistettu jollain tavalla, ANS Finlandin operatiiviseen johtoryhmään kuuluva Heikki Isomaa sanoi STT:lle perjantaina.
Yle kertoi perjantaiaamusta, että ANS Finland antoi alkuviikosta ensimmäistä kertaa ilmaliikenteelle varoituksen GPS-suunnistuksen laajasta häiriöstä Lapissa. Varoitus ylsi Suomessa Rovaniemen pohjoispuolelta Norjan rajalle ja Kittilästä itään Venäjän rajalle. Varoitus alkoi tiistaina ja kesti keskiviikkoon puolilleöin.
Isomaa ei ottanut kantaa siihen, kuka epäillyn häirinnän takana on.
– Siitä ei ole mitään tietoa, enkä halua arvailla, hän sanoi STT:lle.
Ylen mukaan Norjan viranomaiset ovat aiemmin kertoneet uskovansa alueen GPS-häirinnän tulevan Venäjältä.
Sekä Isomaan että Trafin ilmailujohtajan Pekka Hentun mukaan GPS-häirintää on vaikea torjua. Hentun mukaan häirintä itsessään on puolestaan helppoa.
– Sitä (GPS-signaalia) voidaan häiritä erilaisilla lähettimillä, jotka toimivat samoilla taajuuksilla kuin GPS-signaali, joka on varsin heikko.

”Suhtauduttava kuten ilmatilan loukkauksiin”

Eduskunnan ulkoasiainvaliokunnan puheenjohtaja Matti Vanhanen (kesk.) sanoi perjantaina, että epäiltyyn GPS-häirintään on suhtauduttava kuten ilmatilan loukkauksiin ja tapaukset on tuotava julki.
– Niiden taustat on selvitettävä, Vanhanen vaatii.
Hän korosti Twitterissä, että lentoturvallisuus on Suomelle korkean profiilin asia.
Mediatietojen varassa ollut Vanhanen kertoi STT:lle, ettei hänellä ole tietoa, onko nimenomaan Venäjä havaitun GPS-häirinnän taustalla. Hänen mukaansa asian selvittäminen on viranomaisten tehtävä.
Myös eduskunnan puolustusvaliokunnan puheenjohtajan Ilkka Kanervan (kok.) mielestä epäilty GPS-häirintätapaus on selvitettävä ja siitä on syytä käydä neuvonpito myös asianomaisten tahojen kesken.
– Silloin kun ollaan sotilastoimien ja siviilielämän risteyskohdassa niin kuin siellä tämän takia todennäköisesti on oltu, niin siihen täytyy sillä tavalla puuttua, että asiasta tehdään avoin ja siitä pitää käydä neuvonpito myös asianosaisten tahojen kesken, Kanerva sanoi STT:lle eduskunnassa.
Kanerva sanoo, että tapaus vertautuu ilmatilaloukkauksiin, joiden selvittämisessä Suomi on hänen mukaansa aina ollut selkeä, tasapuolinen ja päättäväinen.
Ylen mukaan ulkoministeri Timo Soini (sin.) lupasi perjantaina selvityksen asiasta.
Naton suursotaharjoitus Trident Juncture 18 loppui Norjassa keskiviikkona. Nato-maiden lisäksi Trident Junctureen osallistuivat kumppanimaat Suomi ja Ruotsi.

https://yle.fi/uutiset/3-10498891
https://twitter.com/VanhanenMatti
https://yle.fi/uutiset/3-10500678

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti