Lounais-Häme

Graafikko palasi juurilleen

Pirkko Teräväinen ripustaa Forssan museoon grafiikan näyttelyn, jonka nimi on perustellusti Elämänpyörä.

– Tein opettajan töitä useissa seudun oppilaitoksissa seitsemäntoista vuoden ajan, pisimpään kuvataideopettajana Tammelassa. Pari vuotta sitten tuli sopiva hetki jättää koulutyöt ja keskittyä omaan taiteen tekemiseen. Palasin takaisin siihen, mistä aloitin, Teräväinen kertoo.

Forssalaistaiteilija toteaa viihtyneensä opetustyössä erinomaisesti.

– Niistä vuosista on jäänyt paljon hyviä muistoja. Ihan kokonaan en opettamista ole jättänyt, sillä minulla on vielä yksi maalausryhmä Wahren-Opistolla.

Teräväinen pohtii aikaa riittävän nyt enemmän myös neljälle lapsenlapselle.

– Tämä on ihana ikä, ja elämä on monella tavalla rikasta.

Saaristo inspiroi

Pirkko Teräväinen kiinnostui toden teolla grafiikasta vuonna 1986, kun Kuhankosken Kilta oli avannut grafiikan pajan Kehräämöllä.

– Vuotta myöhemmin pidin ensimmäisen grafiikan näyttelyni Forssan museossa, joten ympyrä sulkeutuu silläkin tavalla, Teräväinen toteaa.

Grafiikka vei Teräväisen mukanaan.

– Se on vaativa laji. Ensin pitää päästä teknisesti asioista perille ja sitten löytää oma ilmaisunsa. Grafiikassa on myös valtavasti tekniikoita, joista itse suosin etsaus-akvatintaa. Työni ovat käsin värjättyjä ja niissä on monta väriä päällekkäin, joten jokaisesta vedoksesta tulee vähän erilainen. Olisikin hirveän tylsää vedostaa viisikymmentä tai sata samanlaista työtä.

Aiheet töihin kumpuavat luonnosta ja omista kokemuksista.

– Olen tehnyt grafiikkaa todella paljon viimeisen puolentoista vuoden aikana. Kesällä tein piirroksia kurinalaisesti kaksi tuntia joka päivä, kun kuljimme veneellä Turun saaristossa. Aamu oli piirtämiselle otollisinta aikaa, kun pienvene- ja luonnonsatamissa oli vielä hiljaista.

Taiteilija aikoo tehdä jatkossa myös silkkimaalauksia.

– Mutta ensin pitää olla vähän keväistä.

Pirkko Teräväisen Elämänpyörä-näyttely on esillä Forssan museon aulagalleriassa joulukuun ajan.

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic