Lounais-Häme Forssa

Graffiteista omakotitaloon – Ammatti-instituutin opinnoissa näkee kädenjälkensä

"Yhteishaku alkaa maaliskuun alussa, joten halusimme esitellä ammatti-instituutin koulutusta."
Rakennuspuolen opiskelija Raed Al-Luhibi kertoi ahkeroivansa mielellään Kuustoon valmistuvan omakotitalon työmaalla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Forssan ammatti-instituutin avoimien ovien päivä kiinnosti lauantaina, sillä oppilaitoksen toimintaan ja koulutustarjontaan kävi tutustumassa runsaasti väkeä.

– Yhteishaku alkaa maaliskuun alussa, joten halusimme esitellä ammatti-instituutin koulutusta. Esillä on kymmeniä eri aloja. Kerroimme myös uusista aloista, joita ovat perustason ensihoitajan koulutus ja uusiutunut tieto- ja viestintätekniikan koulutus, kertoi sosiaali-, terveys- ja kasvatusalan koulutuspäällikkö Raija Salo.

Salon mukaan oli ilahduttavaa huomata, että ammatti-instituuttiin kävi tutustumassa kaikenikäisiä kävijöitä vauvasta vaariin.

”Uskon, että löydän töitä”

Avoimien ovien päivänä sai kokeilla monenlaisia taitoja, pintäkäsittelypuolen tiloissa pääsi esimerkiksi tekemään graffitimaalauksia. Maalariksi opiskeleva Miia Tienhaara totesi, että graffitien tekeminen on yksi tapa oppia erilaisia maalaustekniikoita.

– Opiskelen ammatti-instituutissa mielelläni, sillä on mukava nähdä oma kädenjälkensä ja kehityksensä. Uskon myös, että löydän valmistumiseni jälkeen töitä, Tienhaara sanoi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Maalariksi opiskeleva Miia Tienhaara taiteili seinälle graffiteja. Kuva: Lassi Puhtimäki
Maalariksi opiskeleva Miia Tienhaara taiteili seinälle graffiteja. Kuva: Lassi Puhtimäki

Pintakäsittelyalan perustutkinnon puolella tuntiopettajana toimiva Reijo Mäkelä totesi, että graffitien tekeminen antaa oppia muun muassa maailmalla hyvin suosittujen muraalimaalausten tekemiseen.

Omakotitalo myyntiin maaliskuussa

Suosittu tutustumiskohde oli myös Kuustoon valmistuva omakotitalo, jota ammatti-instituutin oppilaat ovat rakentaneet nyt runsaan kahden vuoden ajan. Talo on tulossa maaliskuussa julkisesti myyntiin.

– Taloa ovat rakentaneet pääasiassa rakennuspuolen toisen vuosikurssin oppilaat, mutta mukana on ollut myös sähkö-, putki-, logistiikka-, metalli- ja pintapuolten opiskelijoita. Työmaalla on käytetty tähän mennessä 269 koulupäivää, ja enimmillään oppilaita on ollut kerralla töissä noin 30, rakennuspuolen opettaja Mikko Pietilä kertoi.

Työmaalla ahkeroineet opiskelijat Suheil Virtanen ja Raed Al-Luhibi kertoivat olevansa tyytyväisiä siihen, että saavat talonrakentajan työstä käytännön oppia.

– Käytännössä oppii parhaiten ja olen mieluummin työmaalla kuin istun teoriatunneilla luokkahuoneessa, Virtanen sanoi.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Rakennuspuolen opettaja Mikko Pietilä kertoi opinnoista Jukka-Pekka Uotilalle ja Susanna Uotilalle, joka on suunnitellut hakevansa talonrakennusalan koulutukseen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Rakennuspuolen opettaja Mikko Pietilä kertoi opinnoista Jukka-Pekka Uotilalle ja Susanna Uotilalle, joka on suunnitellut hakevansa talonrakennusalan koulutukseen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Omakotitalon työmaa kiinnosti myös 15-vuotiasta Susanna Uotilaa, joka oli tullut Punkalaitumelta isänsä Jukka-Pekka Uotilan kanssa.

– Suunnittelen peruskoulun jälkeisiä jatko-opintoja, ja talonrakentajaksi opiskeleminen kiinnostaa. Pidän käsillä tekemisestä, ja haen todennäköisesti Forssan ammatti-instituuttiin rakennuspuolelle. Mielestäni rakennusala sopii yhtä hyvin naisille kuin miehillekin, Susanna Uotila sanoi. FL

Lue myös: Toisen asteen koulutuksen yhdistämisellä uusi viritys – Forssan seudulla on kaavailuissa yhdistämisen selvittäminen

Luitko tämän? Metalliala kaipaisi kipeästi mediaseksikkyyttä: koulutusta ja töitä on tarjolla, mutta opiskelijat sen kun vähenevät

Ammatti-instituutista lisää: Opiskelijat duunikuntoon – Forssan ammatti-instituutissa ainutlaatuinen hyvinvointiohjelma

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic