Lounais-Häme Forssa

Graffitit turvallisesti tutuksi – Liikennepuiston kontit saavat nuorten taideteoksesta iloisemman ilmeen

Sana "graffiti" tuo monelle mieleen siltojen alle töherretyt epämääräiset sotkut ja herjaukset.
12-vuotias Roope Virtanen (edessä) ja Matias Ahonen toteuttivat luovan kuvauksen Liikennepuistosta.

11-vuotias Anna Männistö on ollut kuvataidekoulussa melkein eskarista asti. Nyt hän tekee ensimmäistä kertaa varsinaista katutaidetta.

– Olen mä kaverin synttäreillä tehnyt myös jotain kuvistyötä, Anna kertoo.

– On ollut ihan kivaa, vähän vain rankkaa painella maalipulloja, jotkut ovat jäykempiä. Teimme aluksi luonnokset ja nyt maalaamme ne tänne ulos.

Forssan kuvataidekoulun katutaideryhmä on paneutunut viime torstaista lähtien graffitin tekoon. Liikennepuiston valkoiset kontit kaipasivat hieman väriä ylleen. Siihen passeli tekijä ovat juuri taiteilijanuoret.

– Jokainen oppilas on suunnitellut yhden kirjaimen tekstiin “Liikennepuisto”, joka maalataan kontteihin. Annoin heille lämpimien värien teeman, joka löytyy jokaisesta kirjaimesta, kertoo ryhmän opettaja Marko Viik.

– Yhden oppilaan teoksesta valitsin lisäksi taustan, joka sopisi kokonaisuuteen. Emme lähteneet liikennepuistoon töhrimään, vaan harjoittelimme ensin paperille.

Syksyn ensimmäisillä kuvataidetunneilla ryhmä perehtyi luokassa graffitien kautta katutaiteen lajeihin. Nyt tuli oiva tilaisuus tehdä sitä käytännössä.

– Mun mielestä tämä on kivempaa kuin normaalimaalaus, kertoo O-kirjainta maalaava Anna.

– Tässä ei ole mitään sivellintä. Saa maalata isommin, tämä ei ole niin pikkutarkkaa työtä.

Itse taidelajina katutaide on hyvin laaja-alainen. Jotkut siitä ponnistaneet taiteilijat, kuten Niels Shoe Meulman, ovat suuntautuneet esimerkiksi kalligrafiaan.

– Oikeastaan kaikki taide, mitä kadulla tehdään, on katutaidetta. Se voi olla graffiteja, kalligrafiaa liisteröintiä, tarroja tai tageja, eli pienimuotoisia graffiteja. Muraali on tällä hetkellä aika buumissa.

16-vuotias Matias Ahonen käyttelee spray-pulloa huolella. Taustamaalauksen aloittamisesta on haastatteluhetkellä kulunut vasta noin puolitoista tuntia, mutta se näyttää lähes valmiilta.

– Tässä on ollut monta maalaria tekemässä. Olin viime vuonna myös katutaideryhmässä, mutta emme päässeet tekemään tällaista, Ahonen selventää.

– Kyllähän tämä on vapaampaa, liikutaan paljon ja tehdään iso työ yhdessä. Mukavampaa kuin koulussa maalaaminen.

Forssan nuoriso- ja liikuntapalvelupäällikkö Tapio Virtanen oli mukana neuvotteluissa pistämässä maalaustöitä alulle.

– Olin juuri muissa asioissa liikennepuistossa ja työt pistivät silmään. Ne olivat jo nyt keskeneräisinä todella onnistuneet, Virtanen myhäilee.

– Mietimme pitkään, myymmekö kontteihin ilmoituksia vai toteutammeko forssalaista lapsiystävällisyyttä. Tämä oli oikea, absoluuttinen ratkaisu.

Kuten monet, Virtanen ei itse niin ole graffitien ystävä. Silti tämä projekti saa hänen täyden tukensa.

– Olen hiukan vastaan sitä, että julkisiin rakennuksiin piirretään, mutta tämä on minusta niin hienosti tehty.

– Tällainen ohjattu toiminta on jees, se sopii forssalaiseen teemaan ja liikennepuistoon. Nuorillekin tämä on varmasti myös hieno homma. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

26.2.2020

Uusimmat