Lounais-Häme

Grahn-Laasonen tyytyväinen huippututkimuksen ja ammatillisen koulutuksen lisärahoituksesta

Sanni Grahn-Laasonen.

Opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen on tyytyväinen hallituksen päätökseen tukea huippututkimusta ja ammatillisen koulutuksen uudistamista.

Hallituksen talouspoliittinen ministerivaliokunta päätti kokouksessaan 13.11. panostaa huippututkimukseen ja tutkimuksen vaikuttavuuteen perustamalla tutkimuksen lippulaivatoimintaa tukevan säätiön. Ammatillisen koulutuksen oppimisympäristöjen kehittämistä ja koulutusvientiä vauhdittamaan perustetaan osakeyhtiö.

– Pidän tärkeänä, että voimme hyödyntää uusia rahoitusmuotoja tutkimuksen ja koulutuksen rahoituksessa. Tarvitsemme vahvan, monipuolisen rahoituspohjan korkeatasoiselle tutkimukselle. Tänään tehty päätös on yksi uusi tapa vahvistaa tutkimusrahoitusta, opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen sanoo.

Vuonna 2017 käynnistynyt tutkimuksen lippulaivat -ohjelma tukee suomalaista huippututkimusta. Valtio perustaa alkuvuodesta 2019 lippulaivoja tukevan säätiön, johon eduskunnan suostumuksella siirretään 60 miljoonan euron edestä valtion omistamia osinkoa tuottavia osakkeita. Säätiö myöntää rahoitusta säätiön säädekirjan ja säätiön sääntöjen mukaisesti säätiön hallituksen päätöksellä.

– Hallitus päätti huhtikuun 2017 puoliväliriihessään lippulaivat -ohjelmasta ja varasi sille 50 miljoonan euron rahoituksen. Nyt ohjelmaa vahvistetaan entisestään. Näin tuetaan tieteellisesti korkeatasoista tutkimusta, joka on alansa kansainvälisessä kärjessä. Lippulaivaohjelmassa etsitään myös yhteiskunnallista vaikuttavuutta ja vahvistetaan tutkimuksen yhteyksiä työelämään, Grahn-Laasonen jatkaa.

Lippulaivatutkimuskeskittymien toteuttamiseen on aiemmin osoitettu Suomen Akatemian tutkimusrahoitusta vuosille 2018–2019 yhteensä 50 miljoonaa euroa.

Hallitus päätti lisäksi elokuun 2018 budjettiriihessään yhteensä 112 miljoonan euron pysyvistä määrärahojen lisäyksistä tutkimukseen ja innovaatiotoimintaan.

Fingerpori

comic

Näkoislehti

26.2.2020

Uusimmat