Lounais-Häme

Grahn-Laasosen esitys: Lasten yksipuolistuvaa kielitaitoa pitäisi vahvistaa

Sanni Grahn-Laasonen (kok.): Kaikille toinen vieras kieli jo kolmosluokalta, lisää kielikylpyjä ja monipuolista kielitaitoa.
Forssalainen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) on huolissaan ongelmaperheiden lasten pärjäämisestä. Kuva: Esko Tuovinen
Forssalainen kansanedustaja Sanni Grahn-Laasonen (kok.) toteaa, että kieliohjelmalla voisi taistella yhteiskunnan sisäänpäin kääntymistä vastaan. Arkistokuva: Esko Tuovinen

Kokoomuksen kansanedustaja ja entinen opetusministeri Sanni Grahn-Laasonen esittää seitsemän kohdan ohjelmaa, joilla nuorten yksipuolistuvaa kielitaitoa voitaisiin vahvistaa ja kansainvälisyyttä lisätä.

– Suomi syrjäisenä maana ja pienenä kielialueena elää kansainvälisyydestä. Kun koronakriisi on pakottanut maat sulkemaan rajojaan, Suomi tarvitsee avauksia, joilla osoitamme, että kansainvälisyys on meille tärkeää, Grahn-Laasonen sanoo tiedotteessa.

Ohjelmassa muun muassa varhennettaisiin valinnainen A2-kieli alkamaan 3. luokalta, lisättäisiin kielikylpyjä päiväkoteihin ja esiopetukseen sekä otetaan suullisen kielitaidon koe osaksi ylioppilastutkintoa. Hän ehdottaa myös kuntiin kieli- ja kansainvälisyysohjelmia sekä opiskelijavaihdon moninkertaistamista.

Kielten osaaminen heikentyy

Suomalainen kieliosaaminen on heikentynyt vuosikymmenten ajan. Vuoden 2017 selvityksen mukaan Suomen kielivaranto on ristipaineessa. Kielten opiskelu on yksipuolistunut ja painottuu englannin kieleen samaan aikaan, kun esimerkiksi talouden painopiste on siirtynyt pois Euroopasta.

Grahn-Laasosen mukaan Suomi tarvitsee kieliohjelman, jossa on monipuolisia konkreettisia toimia kielten oppimisen monipuolistamiseksi.

– Pienet lapset imaisevat vieraat kielet leikin varjolla. Kaikki tutkimustieto ohjaa siihen, että lapset hyötyvät varhaisesta kielenoppimisesta, ja että hyöty ei koske vain kieliä, vaan kaikkea oppimista, aivojen kehitystä ja myös oman äidinkielen oppimista.

Grahn-Laasonen jätti 8. syyskuuta eduskunnassa suomalaisten kielitaidon monipuolistamisesta hallitukselle kirjallisen kysymyksen.

Uusimmat

Näkoislehti

20.9.2020

Fingerpori

comic