Lounais-Häme

GTK tekee painovoima-mittauksia 10-tien varrella

Geologian tutkimuskeskus GTK on käynnistänyt painovoimamittaukset noin viiden kilometrin leveydeltä 10-tien molemmin puolin noin 30 kilometrin matkalta Jokioisilta aina Perähuhdan risteykseen Tammelassa.

Kenttätutkimuksissa ei maastoon tehdä mitään tutkimusreikiä vaan painovoimatutkimusta suoritetaan pistemäisesti 500 metrin välein kannettavalla, venyvään jouseen perustuvalla gravimetrillä.

Kerätyn tiedon pohjalta alueen kalliomuodostus voidaan mallintaa.

GTK:n geofyysikko Hanna Leväniemi kertoo, että Suomen maaperästä on neljäsosa kartoitettu painovoimamittauksin. GTK on tehnyt viime vuosina runsaasti tutkimuksia Forssan seudulla mm. alueen malmipotentiaalin kartoittamiseksi.

Leväniemi sanoo painovoimamittauksen olevan kallioperän peruskartoitusta, jolla selvitetään kalliopohjan koostumusta. Alueen kallioperästä on runsaasti mm. peltomaiden peittämiä.

Tutkimuksen tuloksia voidaan käyttää tausta-aineistona erilaisissa kallioperätutkimuksissa. Tutkimukset ovat osa Hämeessä toteutettavaa alueellista malmipotentiaali- ja kallioperäkartoitusta.

Painovoimamittaus tehdään maastotyönä. Eilen Jukka Piispa kartoitti Myllykylän maisemia Tammelassa yhden miehen partiona.

Mittaukset voitaisiin tehdä myös ilmakartoituksena.

GTK ei ole lähtenyt Forssan seudulla ilmakartoituksiin, koska heillä ei ole tarkoitukseen tarvittavaa tutkimuskalustoa ja lentokonetta.

Ulkomaisen toimijan palkkaaminen lentokartoitukseen tulisi myös kalliiksi.

Leväniemi arvioi, että painovoimamittaukset saadaan valmiiksi seudulla kevään aikana, jollei tehtäväksi tule kiireellisempiä töitä.

Töitä tehdään maastossa yhden tai kahden hengen voimin. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic