Lounais-Häme

Guardian: FBI tutkii Seattlen lentokonevarkautta

Seattle
12.08.2018, 06:35

Ulkomaat

Yhdysvalloissa liittovaltion poliisi FBI tutkii, miten itsetuhoinen lentokenttätyöntekijä pystyi varastamaan lentokoneen Seattle-Tacoman kansainväliseltä lentokentältä. Asiasta uutisoi muun muassa Guardian.
29-vuotias lentokonemekaanikko lähti lentämään tyhjällä 76-paikkaisella matkustajalentokoneella kahdeksalta perjantai-iltana Yhdysvaltojen länsirannikon aikaa. Puolitoista tuntia lennettyään lentokone syöksyi maahan ja miehen uskotaan kuolleen.
Viranomaiset arvioivat, että mies käytti lentokoneen varastamisessa hyväkseen turvallisuusluokitustaan. Viranomaisten mukaan mies pääsi työnsä puolesta lentokoneisiin sisään esimerkiksi siivoamaan. Mies oli aloittanut tehtävässään helmikuussa 2015, jolloin hänelle tehtiin turvallisuusselvitys.
Viranomaisilla on tiedossa miehen henkilöllisyys ja useat mediat ovat julkaisseet miehen nimen. Miehen työkaveri kertoo Seattle Times -lehdelle, että 29-vuotias mies oli hiljainen kaveri ja vaikutti siltä, että kaikki pitivät hänestä.

Lentokoneessa ei ollut tapahtumahetkellä muita

Piercen piirikunnan sheriffin mukaan lentäjä törmäsi maahan Ketron-saarella hetken lentämisen jälkeen. Aluksi törmäyksen syyksi epäiltiin taitojen puutetta tai ilmatemppujen yrittämistä, mutta myöhemmin viranomaiset kertoivat miehen lentäneen tarkoituksella päin maata.
Tapauksessa ei epäillä terrorismia, eikä koneessa ollut tapahtumahetkellä ketään muuta.
Lentokone oli Alaska Air -konsernin tytäryhtiön Horizon Airin Bombardier Dash 8 Q400.

”Olen rikkinäinen tyyppi, jolla on muutama ruuvi löysällä”

Lennonjohto sai koneen lentäjään radioyhteyden. Nauhoitukset radiokeskusteluista lähtivät nopeasti leviämään verkossa.
– Monet ihmiset välittävät minusta, ja tämä tulee olemaan heille pettymys. Haluaisin pyytää anteeksi heiltä kaikilta. Olen vain rikkinäinen tyyppi, jolla on muutama ruuvi löysällä, ja tajusin sen vasta nyt, koneen lentäjä sanoi lennonjohdolle nauhoituksen mukaan.
Lennonjohto yritti ohjeistaa miestä laskeutumaan muun muassa läheiselle sotilaslentokentälle tai veteen, mutta mies jutusteli kevyesti takaisin.
– En ole vielä valmis tulemaan täältä alas. Ohhoh, pitää varmaan lakata katsomasta polttoaineen määrää, koska se on loppumassa nopeasti. Tästä tempusta saa varmaankin elinkautisen? Kyllä tällaisen tekijän pitäisi sellainen saada, hän sanoi.
Tehtyään muutamia vaarallisia taitolentotemppuja ja käytyään vain muutamien kymmenien metrien päässä lahden pinnasta lentokone syöksyi maahan Ketron-saarella, jolla asuu 20 ihmistä.
Turmapaikan metsässä syttyi raju tulipalo maahansyöksyn seurauksena, mutta kukaan saaren asukkaista ei loukkaantunut.

https://www.theguardian.com/us-news/2018/aug/11/seattle-airport-plane-theft-crash-fbi-investigation

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti