Lounais-Häme

Guardian ja CNN: Yhdysvaltain Moskovan-suurlähetystössä työskenteli pitkään venäläinen vakooja

Moskova
03.08.2018, 10:12

Ulkomaat

Vakoojaksi epäilty venäläisnainen sai viime vuonna potkut Yhdysvaltain Moskovan-suurlähetystöstä, kertovat Guardian ja CNN. Nainen oli ehtinyt työskennellä suurlähetystössä toistakymmentä vuotta.
Yhdysvaltain ulkoministeriön turvallisuusosasto alkoi vuonna 2016 epäillä naisen tapaavan säännöllisesti ja luvatta Venäjän turvallisuuspalvelun FSB:n edustajia, ja viime kesänä hän sai potkut jäätyään kiinni itse teosta.
– Tiedämme, että he kaikki puhuvat FSB:lle, mutta hän antoi heille paljon enemmän tietoa kuin hänen olisi pitänyt, Yhdysvaltain hallinnon virkamies kertoi CNN:lle.
– Tiesimme, että hän tekee niin. Se piti vain todentaa antamalla hänelle täsmällistä tietoa, jota näimme hänen antavan edelleen FSB:lle.
Nainen oli Yhdysvaltain ulkoministeriön palkkalistoilla, mutta hän työskenteli suurlähetystössä salaiselle palvelulle ja hänellä oli pääsy salaisen palvelun sähköpostijärjestelmään ja intranetiin. CNN:n haastatteleman virkamiehen mukaan naisella ei kuitenkaan ollut pääsyä erittäin salaisiin tietoihin, eikä tapauksesta ollut uhkaa kansalliselle turvallisuudelle.

Salaisella palvelulla maailmalla 150 toimistoa

Salainen palvelu vahvisti tiedotteessaan, ettei naisella ollut mahdollisuutta hankkia kansalliseen turvallisuuteen liittyviä tietoja. Salainen palvelu kertoi olevansa tietoinen siitä, että ulkoministeriön palkkalistoilla olevat ulkomaiden kansalaiset ovat erityisen alttiita vieraiden tiedustelupalveluiden vaikutukselle, etenkin Venäjällä.
– Varmistamme aina, että salaisen palvelun ja Yhdysvaltojen etuja suojellaan. Tämän takia ulkomaan kansalaisten tehtävät rajoittuvat käännös- ja tulkkaustyöhön, kulttuuriseen neuvontaan, yhteydenpitoon ja hallinnollisiin tukitoimiin, salainen palvelu tiedotti.
Salainen palvelu kiisti, että naisen erottamisella olisi yhteyttä salaisen palvelun Moskovan-toimiston sulkemiseen elokuussa 2017. Salaisen palvelun mukaan toimisto suljettiin, koska Venäjän valtio ei tehnyt riittävästi yhteistyötä. Salaisella palvelulla on ympäri maailman yli 150 toimistoa.
Salainen palvelu kiisti myös tiedot, joiden mukaan se olisi yrittänyt piilotella tapausta.

https://www.theguardian.com/us-news/2018/aug/02/suspected-russian-spy-us-embassy-moscow-secret-service
https://edition.cnn.com/2018/08/02/politics/russian-spy-us-embassy-moscow/index.html

STT

Kuvat:

Lisää kommentti

Jätä tästä kommenttisi

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti