Lounais-Häme

Guardian: Turkin viranomaiset epäilevät, että sauditoimittajan ruumis kuljetettiin mustalla pakettiautolla pois konsulaatista

Washington
09.10.2018, 06:36

Ulkomaat

Turkin viranomaiset etsivät mustaa pakettiautoa, jonka uskotaan kuljettaneen sauditoimittaja Jamal Khashoggin ruumiin pois Saudi-Arabian konsulaatista Istanbulissa, kertoo Guardian. Viranomaiset tutkivat tällä hetkellä moottoritiekameroita löytääkseen pakettiauton.
Kriittisesti Saudi-Arabian hallinnosta kirjoittanut Khashoggi katosi Turkissa Istanbulissa sen jälkeen, kun oli mennyt käymään Saudi-Arabian konsulaatissa. Hänen tarkoituksensa oli hakea virallisia asiakirjoja avioliittoa varten. Khashoggia ei ole nähty sen koommin, mutta Saudi-Arabian mukaan toimittaja lähti rakennuksesta.
Viranomaisten mukaan etsinnässä oleva ajoneuvo lähti konsulaatista noin kaksi tuntia sen jälkeen, kun Khashoggi oli mennyt konsulaattiin.
Valvontakameroiden mukaan diplomaattikilvissä olevaan pakettiautoon oli nostettu laatikoita. Viranomaiset kertovat, että konsulaatista oli lähtenyt yhteensä kuusi autoa, joista kolme suuntasi vasemmalle ja kolme oikealle.
Tutkijoiden mukaan tutkinnan keskiössä on yksi autoista, jossa on tummennetut ikkunat.

Saudi-Arabian koneet tekivät pikavisiitin

Turkissa viranomaiset ovat vakuuttuneita, että Saudi-Arabia on tappanut Khashoggin. Saudi-Arabia on puolestaan ilmoittanut, ettei heillä ole mitään tekemistä Khashoggin katoamisen kanssa.
Lentotiedoista selviää, että Saudi-Arabian lentokoneet laskeutuivat Istanbulin lentokentälle tiistaina ja ne lähtivät vain muutamaa tuntia sen jälkeen, kun Khashoggi viimeksi nähtiin, kertoo Guardian. Saudi-Arabian mukaan kyseessä oli Istanbuliin lähetetty turvallisuusdelegaatio, mutta maa ei ole kertonut matkan syytä.
Turkkilaiset tutkijat ovat vihjailleet tietävänsä katoamisesta enemmän kuin he ovat julkistaneet. Yhdysvaltalainen viranomaislähde kertoi aiemmin Washington Postille turkkilaisviranomaisten epäilevän, että Khashoggin ruumis paloiteltiin, kuljetettiin laatikoissa ulos konsulaatista ja lennätettiin pois Turkista.

Khashoggi kirjoitti kriittisesti Saudi-Arabian politiikasta

Yhdysvaltain presidentti Donald Trump sanoo olevansa huolissaan toimittajan katoamisesta. Trump toivoo, että asia selviää.
Yhdysvaltain ulkoministeri Mike Pompeo pyytää Saudi-Arabian hallitusta tukemaan perinpohjaista ja avointa tutkintaa Khashoggin katoamisesta.
Turkin presidentti Recep Tayyip Erdogan on vaatinut, että Saudi-Arabian pitää esittää todisteita siitä, että Khashoggi poistui konsulaatista.
Khashoggi kirjoitti Washington Postiin. Hän on kirjoittanut kriittisesti muun muassa Saudi-Arabian kruununprinssin Muhammed bin Salmanin politiikasta sekä Saudi-Arabian Jemenissä käymästä sodasta.
Turkkilaisen televisiokanava NTV:n mukaan Turkki on hakenut lupaa tutkia Saudi-Arabian Istanbulin-konsulaatin. Turkki haki lupaa sen jälkeen, kun Turkin ulkoministeriö oli kutsunut Saudi-Arabian suurlähettilään kuultavaksi sunnuntaina. Suurlähettiläs oli kuultavana myös viime viikon keskiviikkona.

STT

Kuvat:

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti