Lounais-Häme Forssa

Suomen paras pizzaravintola Forssaan? Gusto kohentaa forssalaista ravintolatarjontaa italialaisin opein

Petu Luukkala avaa Ravintola Guston marraskuun lopulla Keskuskadulle.
Petu Luukkala pyrkii avaamaan Guston ovet 27. marraskuuta. Keittiöön avuksi tulee Rami Sipilä, salista vastaa Markku Yrjölä. Lisäksi Gustossa työskentelee ainakin aluksi kaksi extraajaa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Petu Luukkala pyrkii avaamaan Guston ovet 27. marraskuuta. Keittiöön avuksi tulee Rami Sipilä, salista vastaa Markku Yrjölä. Lisäksi Gustossa työskentelee ainakin aluksi kaksi extraajaa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Pizzan arvellaan saaneen alkunsa Suur-Kreikan kreikkalaissiirtokunnassa Etelä-Italiassa. Monen mielestä maailman parhaat pizzat valmistetaankin Italiassa ja Napolia pidetään pizzan syntypaikkana.

Kohta myös Forssasta saa napolilaisin opein valmistettuja pizzoja, kun muun muassa Bistro54:stä tuttu Petu Luukkala avaa marraskuussa ravintola Guston Keskuskadulle legendaarisen Vorsmannin entisiin tiloihin.

Guston pizzat ovat niin napolilaisia kuin ne Suomen oloissa voivat olla. Italialaiset pitsantaitajat käyvät kouluttamassa Guston väen napolilaisen pizzan ja pizzauunin saloihin. Heistä osa on tulossa myös Guston avajaisiin. Ja itse pizzauuni, sen kaikki tarpeet kivistä ja muuraamiseen tarvittavasta hiekasta alkaen on tuotu Italiasta. Pizzauunin muurasi sijoilleen kolme italialaista muuraria, joilla on runsaasti kokemusta vastaavista töistä.

Kun Luukkala saa koulutuksen uuninkäyttöön ja on tullut siinä kouluttajien mielestä tarpeeksi hyväksi, Gusto saa toisena suomalaisena ravintolana sertifikaatin aidosta napolilaisesta pizzeriasta. Guston uuni sellaisen jo sai.

– Kouluttajat tulevat 21. marraskuuta. Meidän on tarkoitus avata 27. marraskuuta. Enköhän minä sen viikossa opi, takana on kuitenkin noin 15 vuotta ruoanlaittoa, Luukkala tuumii.

Lue myös: Forssan avautuu myös toinen uusi ravintola

Raaka-aineet pääosin Italiasta

Tosiaan, Luukkalalla on ikäänsä nähden pitkä historia ravintola-alalta. Viimeksi hän vastasi Somerolla Rantatuvan keittiöstä, kesällä 2018 hänet nähtiin veljensä Mikon kanssa Bistro 54:ssä, kuten neljänä kesänä aiemminkin. 2017 Luukkala työskenteli forssalaisvoimin johdettavassa Naantalin Vierasvenesataman After Sailissa. Hän ehti asua 10 vuotta Australiassa, missä tutuksi tulivat oikeastaan kaikki maailman keittiöt.

– Nyt olen ensimmäistä kertaa yrittäjänä omassa ravintolassa. Tavoitteena on tehdä Gustosta Suomen paras pizzaravintola, Luukkala sanoo.

Pizzauuni kestää pizzamaa Italian tarkastelun.

Miten se sitten tapahtuu?

– Panostamme raaka-aineisiin. Tomaattikastikkeessa käytettävät tomaatit tulevat Italiasta, jossa ne ovat mehukkaampia. Myös lihat ja juustot tulevat sieltä, kun taas esimerkiksi rucola tulee Suomesta. Pohja tehdään aidoista italialaisista 00-jauhoista ja sitä kylmänostatetaan vähintään kolme vuorokautta. Aidossa italialaisessa uunissa valmistuvasta pizzasta tulee paremman makuinen. Kun normaaliuunissa paistolämpötila on 300 astetta ja paistoaika 7 minuuttia, tässä lämpötila on noin 450 astetta ja paistoaika 60-90 sekuntia, Luukkala kertoo.

Artesaanipizza lyö läpi

Miksi juuri Forssaan, on kysymys, jota jokioislaislähtöiseltä, nyt Forssan perämettässä asuvalta Luukkalalta on kysytty jo monesti.

– Pidän tästä tilasta, joka on riittävän pieni. Olen kytännyt paikkaa monta vuotta, mutta se ei ole ollut vuokrattavana, vaikka oli neljä vuotta tyhjillään. Omistaja vaihtui ja uusi omistaja otti heinä-elokuulla yhteyttä ja kysyi kiinnostustani avata tähän ravintola. Pitkään ei asiaa tarvinnut miettiä. Paikalla on Vorsmannin ja Köökin myötä hyvä maine, yritetään pitää sitä yllä.

Gustossa on 36 asiakaspaikkaa, kesän tullen terassille avautuu runsaat 20 paikkaa. Luukkala pitää positiivisena ongelmana, jos kysyntä ylittää tarjonnan. Hän yrittää opettaa forssalaisille pöytävarauskulttuuria.

Maailmalla napolilainen artesaanipizza eli käsin tehty on jo lyönyt läpi. Luukkala uskoo, että näin tulee käymään Suomessakin, mistä ennusmerkkejä toki jo on ilmassa.

Oli lähellä, että Luukkalan haave aidosta napolilaisesta pizzauunista ja -ravintolasta olisi jäänyt toteutumatta.

– Uuni tuodaan yleensä paikalle kahdessa osassa ja nostetaan trukilla paikoilleen. Tähän tilaan trukki ei olisi päässyt, joten kysyin, voidaanko uuni tehdä täällä käsin. Valmistajalta lähetettiin miehet hommiin.

Muutakin toki tarjolla

Vaikka pääpaino on pizzoista, Gustoon tulee myös suppea à la carte -lista, jolta saa lihaa, kalaa, kanaa ja kasvisruokia. Ravintolan keittiötä on uusittu isostikin, salin puolella on tehty lähinnä pintaremonttia. Näkyvin uudistus on oven suuhun sijoittuva baaritiski, jossa voi chillailla, nauttia lasin viiniä tai pullon kausiolutta. FL

Ravintola Gusto ja Petu Luukkala takaavat laadun.

Uusimmat

Näkoislehti

12.8.2020

Fingerpori

comic