Lounais-Häme

Hamkin opiskelijat vetävät haalarit niskaan himassa ja juhlivat vappua etänä

Vappu on opiskelijavuoden kohokohta. Juhlatunnelma pyritään saamaan ylös poikkeusoloihin sopivin keinoin. Sibeliuskin saa lakkinsa Hämeenlinnassa.
Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan hallituksen tapahtumavastaava Karri Mäkelä kertoo, että opiskelijayhteisö pyritään saamaan vappuna yhteen virtuaalisesti. Hän uskoo, että tämä kevät opettaa arvostamaan yhteisöllisyyttä enemmän jatkossa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan hallituksen tapahtumavastaava Karri Mäkelä kertoo, että opiskelijayhteisö pyritään saamaan vappuna yhteen virtuaalisesti. Hän uskoo, että tämä kevät opettaa arvostamaan yhteisöllisyyttä enemmän jatkossa. Kuva: Lassi Puhtimäki

Edessä vuoden tärkein juhla, mutta kokoontua ei saa. Pilaavatko koronaepidemia ja poikkeusolot opiskelijoiden vapun?

Vankka tarkoitus on, että ei.

– Kannustamme vapun juhlimiseen, mutta rajoitteiden sisällä. Koetamme luoda yhteisöllisyyttä, ja että vappua juhlitaan etäyhteyksien päässä kotoa käsin, Karri Mäkelä kertoo.

Hänen vastuulleen Hämeen ammattikorkeakoulun opiskelijakunnan Hamkon hallituksessa kuuluvat opiskelijakulttuuri ja tapahtumat.

Vapulla on iso merkitys haalarikansalle.

– Se merkkaa myös lukuvuoden päättymistä ja kesän alkamista. Siinä mennyttä yhteistä vuotta juhlitaan yhteisöllisesti.

Tietyistä perinteistä pidetään kiinni

Koronaepidemian mukanaan tuomat rajoitteet estävät kokoontumisen yhteen, mutta tietyistä perinteistä pidetään kiinni. Hämeenlinnassa perinteeksi muodostunut Jean Sibeliksen patsaan lakitus hoitui viime vuonna lopulta yksityishenkilön aloitteellisuudesta, mutta tänä vuonna sen hoitaa opiskelijakunta pienin porukan voimin.

– Suurelta yleisöltä tilaisuus on tietysti rajattu, mutta meidän 4–5 hengen vapputiimi käy lakittamassa Sibeliuksen, ja se lähetetään livelähetyksenä, Mäkelä lupaa.

Suunniteltu kanava on Hamkon Instagram-tili vappuaattona kello 17 alkaen.

– Samassa lähetyksessä hallituksemme puheenjohtaja pitää vappupuheen ja pyrimme luomaan oikeaa vapputunnelmaa. Kaikkia suunnitelmia ei voi vielä sanoa, mutta yritämme saada nostettua tunnelmaa ja pyrimme, että kannustaisimme juhlimaan vappua ja osallistumaan vaikka kotoa näissä poikkeusoloissakin, Mäkelä maalailee.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Karri Mäkelä kavereineen tempaisi viime vappuna Forssassa. Kuva: Lassi Puhtimäki
Karri Mäkelä kavereineen tempaisi viime vappuna Forssassa. Tänä vuonna Hämeenlinnassa Sibelius saa lakkinsa, mutta pienellä porukalla. Kuva: Lassi Puhtimäki

Tottelevatko suomalaiset rajoituksia?

Kokoontuminen kaupungille, puistoihin ja piknikeille on ollut vappuisin se juttu. Nyt onkin pohdittu, tottelevatko suomalaiset rajoituksia vappuna vai vetääkö karnevaalitunnelma ihmiset joukolla ulos rajoituksista huolimatta.

– Uskon, että opiskelijat ja muut ovat sen verran fiksuja, että osaavat pysyä pois massatapahtumisista. Mekin kannustamme kaikkia toimimaan suositusten mukaisesti, Mäkelä sanoo.

– Ainakin toivon, että järki pysyy päässä vappunakin.

Mäkelä opiskelee toista vuotta biotalousinsinööriksi Hamkin Forssan-kampuksella.

Sitä ennen Mäkelä ehti vuoden verran opiskella eri alaa Jyväskylässä, joten hänellä on takanaan kahden hivenen erilaisen opiskelijavapun kokemus.

– Jyväskylässä se oli hieno kokemus totta kai siksikin, että siinä oli ensimmäisen oman opiskelijavapun taikaa. Varsinkin se yhteisöllisyys yllätti: kaikki kerääntyivät puistoon pitämään hauskaa yhdessä siihen katsomatta, mitä opiskelee. Se yhdisti tosi paljon, Mäkelä muistelee.

Kokemukset Keski-Suomesta olivat osaltaan innostamassa Mäkelää myös vuosi sitten, kun osoite oli vaihtunut opiskelijakaupunkina muutamaa numeroa pienempään Forssaan.

– Harmittelimme, ettei ole kunnon perinteitä, jotka olisivat jatkuneet kauan. Järjestimme sitten jotain omalla kaveriporukalla päivän varoajalla. Lopulta meitä oli parikymmentä ihmistä Wahrenin puistossa juhlimassa, ja olimme myös laulamassa Wahrenin patsaalla yhdessä Forssan porvarillisen kulttuuriyhdistyksen kanssa.

Some voi kerätä satoja ihmisiä yhteen

Mäkelä puhuu vapun hengestä, jonka ei tarvitse olla paikkaan sidottua.

– Uskon, että tänäkin vuonna vappuna saattaa päivän sisällä tapahtua mitä vaan. Joku some-alusta voi kerätä satoja ihmisiä yhteen.

– Odotan innolla, vaikka sitä täytyy nyt juhlia eri lailla. Turvallista vappua kaikille! Mäkelä toivottaa. FL

Koskeen ei voi mennä diginä

Koronaepidemia vaikuttaa merkittävästi myös ”Suomen suurimmaksi opiskelijoiden vappujuhlaksi” kutsuttuun Tampereen yliopiston ylioppilaskunnan Wappuun. Tapahtumat siirretään syyskuun alkuun.

Tämä tietää sitä, että muun muassa perinteinen teekkarikaste Tammerkoskessa toteutetaan vasta syksyllä.

Vastineeksi tamperelaisopiskelijat ovat lanseeranneet sosiaaliseen mediaan ”Suomen suurimman etäwapun”.

Pääkaupunkiseudulla Aalto-yliopiston ylioppilaskunnan mukaan ”Aalto-yhteisö juhlii wappua sen perinteisenä ajankohtana wappuperinteitä noudattaen digitaalisesti”.

Piknikit peruttu

Helsingin vappuperinteistä Mantan lakitus tehdään virtuaalisesti. Lakituksen suorittaa Taideyliopiston ylioppilaskunta.

Myös Ullanlinnanmäen vappupäivän piknik on peruttu kokoontumisrajoitusten vuoksi.

Yli puolet Suomen tippaleivistä valmistava Malviala oy kertoo, että normaalioloissa myynti olisi todennäköisest kasvanut, mutta poikkeusolojen vuoksi viimevuotisiin määriin ei aivan päästä.

Uusimmat

Näkoislehti

25.9.2020

Fingerpori

comic