Lounais-Häme

Haastaja Forssasta: Ensikertalainen miehiä mittaamaan

Mäki-Tulokkaan tallilla työskentelevä Anette Antti-Roiko hakee kokemusta ja hyviä kisoja Salamakypärät-sarjasta.
Paikalliset Salamakypärät-kilpailijat. Vasemmalla Iivari Nurminen, keskellä Anette Antti-Roiko, oikealla Niko Huuskola. Kuva: Suomen Hippos
Paikalliset Salamakypärät-kilpailijat. Vasemmalla Iivari Nurminen, keskellä Anette Antti-Roiko, oikealla Niko Huuskola. Kuva: Suomen Hippos

Forssassa asuva Anette Antti-Roiko osallistuu ainoana ensikertalaisena nuorille ohjastajalupauksille tarkoitettuun Salamakypärät-kilpailusarjaan. Marraskuun loppuun kestävä sarja alkoi viime viikolla Vermosta, jossa Antti-Roiko sijoittui 12 osallistujan joukossa mukavasti neljänneksi.

Antti-Roiko oli kilpailun avauslähtöön tyytyväinen, sillä hänen ohjastamansa Intrepid-ruuna oli lähdön kolmanneksi vähiten pelatuin hevonen.

– Pääsin ihan hyvin lähtemään takaa. Hevonen ei kuulunut lähdön suosikkeihin, joten ajattelin lähinnä katsoa, mihin sen voimat riittävät lopussa. Ihan hyvin se jaksoi, Anette Antti-Roiko sanoo.

Ensimmäinen Salamakypärät-lähtö päättyi Taneli Säteen ja Nothing Elsen voittoon. Kolmatta kertaa Salamakypäriin osallistuva forssalainen Iivari Nurminen oli lähdössä yhdeksäs ja toista kertaa mukana oleva ypäjäläinen Niki Huuskola kahdeksas.

Antti-Roiko ei ole kisan ainoa nainen. Hänen lisäkseen miesvaltaisessa porukassa kilpailee Juvalla asuva Ayse Könec. Könecin avauskisa Vermossa ei mennyt putken, sillä Keisari Kiltti -ori hylättiin laukan takia.

23-vuotiaalla Antti-Roikolla on vankka monté-tausta, mutta halu kehittyä ja kilpailuhenkisyys toivat hänet myös kärrylähtöihin.

– Yritän päästä ajamaan kaikki sarjan lähdöt. Toivon pärjääväni mahdollisimman hyvin, voittamaanhan sitä aina lähdetään. Pari ensimmäistä lähtöä näyttää, mihin suuntaan kisa lähtee minulta kulkemaan.

Tammelassa Tapio Mäki-Tulokkaan tallilla hevosenhoitajana työskentelevä Antti-Roiko on saanut töiden puolesta mahdollisuuden osallistua sarjan osakilpailuihin. 12 osalähdöstä 7 ajetaan Vermossa, loput 5 eri puolilla maata. Finaali ajetaan 30. marraskuuta Turussa.

– Pojat ovat minua kokeneempia, ja saavat ehkä ajettavakseen parempia hevosia. Toivon, että minullekin riittää niin hyviä hevosia, että pystyn kunnolla haastamaan pojat, Antti-Roiko sanoo.

Ari Antti-Roikon tyttären ja Aki Antti-Roikon veljentyttären hevosurheilu-ura alkoi ratsastuksesta. Viime vuodet hänet on totuttu näkemään monté-lähdöissä, joita on jo takana 80.

Hän aikoo jatkaa myös montén parissa, vaikka hankkii nyt kokemusta kärrylähdöistä. Ylivieskasta kotoisin oleva Antti-Roiko haluaa laaja-alaisen osaamisen raviurheilun parista.

– Todennäköisesti suuntaudun jatkossa valmentamisen pariin. Ajattelin myös kilpailla siinä ohessa, Antti-Roiko miettii.

Antti-Roikon mukaan raviurheilussa ei tule koskaan valmiiksi.

– Laji on tosi mielenkiintoinen ja haastava. Päivät eivät ole koskaan samanlaisia. Aina oppii uutta, eikä turhaa tehtävää ole. FL

Sarjassa mukana kolme ohjastajaa Lounais-Hämeestä

Nuorille ohjastajille suunnattu kilpasarja. Ohjastajat osallistuvat lähtöjen lisäksi raviurheilun ammattilaisuutta tukevaan koulutuskokonaisuuteen.

Mukana 12 ohjastajaa: Anette Antti-Roiko Forssasta, Niki Finnström Hollolasta, Olli-Pekka Holopainen Hollolasta, Niko Huuskola Ypäjältä, Ayse Könec Juvalta, Riku M. Lindgren Iisalmesta, Iivari Nurminen Forssasta, Kimi Pesonen Orimattilasta, Niko Riekkinen Kuopiosta, Toni Ripatti Mikkelistä, Arna Ruohomäki Vihdistä ja Taneli Säde Ylöjärveltä.

12 osalähtöä, joista ensimmäinen oli 10. huhtikuuta Vermossa. Viimeinen 30. marraskuuta Turussa. 7 lähtöä Vermossa, muut eri puolilla maata.

Voittaja saa lähdöstä 16 pistettä, toinen 12 pistettä ja kolmas 10 pistettä. Neljäs saa 9 pistettä, viides 8 pistettä jne.

Aikaisempia voittajia muun muassa Iikka Nurmonen, Hannu Torvinen ja Jukka Torvinen.

Uusimmat

Näkoislehti

26.5.2020

Fingerpori

comic