Lounais-Häme Ypäjä

Haastatteluihin valittu Magnus Tuomaala valitti Ypäjän kunnanjohtajavalinnasta hallinto-oikeuteen

Magnus Tuomaalan mukaan häntä syrjittiin iän, sukupuolen ja pätevyyden osalta.
Riikka Riihimäen valinnasta Ypäjän johtoon on tehty valitus Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Kuva: Tapio Tuomela
Riikka Riihimäen valinnasta Ypäjän johtoon on tehty valitus Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen. Kuva: Tapio Tuomela

Ypäjän kunta on taas ajautunut kunnanjohtajavalintansa kanssa valitusruljanssiin. Edellisestä valinnasta tehtiin valitus, joka meni Hämeenlinnan hallinto-oikeudessa läpi. Nyt vireillä on valitus helmikuussa kunnanjohtajaksi valitun Riikka Riihimäen valinnasta.

Valituksen Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen on tehnyt Magnus Tuomaala, yksi haastatteluun kutsutuista hakijoista. Tuomaala katsoo, että kunnanjohtajan valintaa koskevaa hakijayhteenvetoa ja ansiovertailua ei ole tehty asianmukaisesti ja lain edellyttämällä tavalla.

– Mikäli se on tehty lain tarkoittamalla tavalla, sitä ei ole esitetty pyynnöstä huolimatta minulle siinä määrin ja muodossaan kattavasti, että sen myötä olisi voinut tulla vakuuttuneeksi siitä, että valintapäätös toteutui oikeudenmukaisesti ja yhdenvertaisesti hakijat huomioiden, Tuomaala toteaa valituksessaan.

 

Lue myös:  “Kunta-alalla tarvitaan rohkeutta ja ennakointia” – Riikka Riihimäki aloitti Ypäjän kunnanjohtajana

 

Tuomaalan mukaan mahdollisen ansiovertailun osalta jää käytännön tasolla täysin epäselväksi esimerkiksi hakijoiden esimieskokemuksen todellinen muoto, sisältö ja kesto, koska siitä ei dokumentoida hakijoille lainkaan avoimesti ja selvästi. Tuomaala ihmettelee valituksessaan, miksi hänen kohdallaan työkokemukseksi kirjataan ainoastaan viimeisintä yrittäjyyttä koskeva tehtävä Emporia Group oy:n toimitusjohtajana. Hän myös ihmettelee, miksei yrittäjyyttä huomioida lainkaan kokemuksena.

– Valintaperusteissa korostettiin innovatiivisuutta, määrätietoisuutta ja aktiivisuutta verkostoitumisessa. Allekirjoittanutta voidaan ja muutamalla käytännön havainnolla arvioida aiempien tehtävien kautta hakijoiden joukossa ansioituneimmaksi, Tuomaala toteaa.

 

Tuomaala näkee myös, että vt. kunnanjohtajana toiminut Sam Vuorinen ei ollut oikeudellisesti ja hyvän hallinnon kannalta sopiva henkilö hoitamaan uuden kunnanjohtajan rekrytointiprosessia käytännön tasolla, koska hänen valintansa oli tätä ennen hallinto-oikeuden toimesta todettu virheellisesti tapahtuneeksi. Tuomaalan mielestä Vuorisen voidaan katsoa olleen operatiivisessa roolissaan asianosais- ja osallisuusjäävi.

– Esitettyjen tietojen ja tulkintojen perusteella katson, että nyt valituksi tullut Riikka Riihimäki ei ole perustuslain yleisten nimitysperusteiden valossa ja kokonaisuutena katsoen allekirjoittanutta ansioituneempi hakija Ypäjän kunnanjohtajan virkaan. Virkavalintaa koskevien tosiasioiden perusteella muodostuu käsitys, että valinnassa on ansioituneemman hakijan syrjäyttämisen myötä tapahtunut myös syrjintää sukupuolen ja iän perusteella.

– Edellä mainittujen, virkavalintaa koskevien virheiden ja muiden asiaan vaikuttavien seikkojen vuoksi vaadin ao. virkavalintaa koskevan Ypäjän kunnanvaltuuston päätöstä kumottavaksi, Tuomaala toteaa.

 

Ypäjän kunnan tulee antaa lausunto asiasta Hämeenlinnan hallinto-oikeuteen 9. toukokuuta mennessä. FL

Uusimmat

Näkoislehti

22.9.2020

Fingerpori

comic