Lounais-Häme

Haastavampaa tehtävää on hankala kuvitella

Ensi heinäkuun alussa pitää muutosjohtaja Matti Lipsasen mukaan olla näkymä, millaista uutta maakuntaa rakennetaan.

-Toivottavasti tiedämme silloin, mitä maakunta tarkoittaa Kanta-Hämeessä. Perusselvitykset pitää olla tehtyinä nykyisestä henkilöstöstä, tiloista, sopimuksista ja tietojärjestelmistä.

Heinäkuun alussa maakunta aloittaa toimintansa ns. juridisena henkilönä.

Nyt luodaan pohjaa tälle valmistelulle. Lipsanen on muutaman viikon ajan tehnyt muutosjohtajana Kanta-Hämeestä uutta maakuntaa Hämeen liiton ja Oman Hämeen suojissa.

-Pitää saada Kanta-Häme siihen asentoon, että heinäkuun alussa väliaikainen valmisteluelin voi ottaa uudistuksen vetovastuun. Tietysti edellyttäen, että lakipaketti etenee eduskunnassa.

Kanta-Hämeellä on kaksi muutosjohtajaa. Lipsanen tekee maakuntauudistusta ja Jukka Lindberg sote-uudistusta.

Uudistuksen yhteinen otsikko on Oma Häme. Sitä tehdään yhdessä, vaikka sote-osio pääsi alkamaan paljon aikaisemmin.

-Maakuntauudistus käynnistyi oikeasti viime kesänä, kun hallituksen päälinjaukset tulivat.

Lipsanen korostaa, että vuoteen 2019 mennessä maakunta- ja sote-uudistus muodostuvat kokonaisuudeksi, uudeksi maakunnaksi.

-Maakuntauudistuksessa vanhoja organisaatioita ei yhdistetä, vaan ne lakkaavat ja syntyy kokonaan uusi maakunta.

Sote muodostaa ainakin 90 prosenttia sen tehtävistä ja henkilökunnasta.

-Ilman soteen liittyviä integraatio- ja itsehallintoratkaisuja ei ehkä olisi päädytty sisällyttämään samaan pakettiin alueellisia tehtäviä näin laajasti.

Tehtävänä on nyt pohtia useiden työryhmien kanssa, kuinka maakunta hoitaa mm. ely-keskuksilta, TE-toimistoilta, avilta, maakuntaliitolta ja pelastuslaitokselta periytyvät tehtävät.

-Maakuntalaissa on määritelty 25 tehtävää. Niistä yksi on sote. Loput 24 ovat muita tehtäviä. Se on kohtuullisen hyvä ja järkevä kokonaisuus, joka muodostaa soten kanssa loogisen kokonaisuuden.

Lipsanen on hahmottanut tehtäviä paketeiksi.

-Yksi on ilman muuta aluekehittämiseen ja paljon puhuttuihin kasvupalveluihin liittyvä kokonaisuus. Niillä vahvistetaan maakunnan elinvoimaa.

Toinen paketti muodostuu yritys-, työvoima-, ¨ja työllisyyspalveluista. Hankerahoitus kootaan nyt maakuntiin.

-Maankäytön, liikenteen ja ympäristön paketti sisältää valtion ja kuntapohjaisen aluehallinnon tehtäviä. Niistä syntyy myös looginen kokonaisuus.

Maatalouden viranomaistehtävät, lomitus ja ympäristöterveydenhuolto sopivat Lipsasen mukaan luontevasti yhteen.

Turvallisuus, varautuminen ja pelastuslaitoksen palvelutyö muodostavat lisäksi yhden kiinteän palikan maakuntaan.

Lipsanen osallistui äskettäin työ- ja elinkeinoministeriön tilaisuuteen, jossa oli uudistuksen terävää päätä paikalla.

-Kiintoisaa huomata, ettei kenelläkään ole oikein kristallinkirkasta näkyä siitä, mikä lainsäädännön sisältö tulee olemaan ja millaista polkua pitkin 2019:ään päästään.

Se herätti kaksijakoisia ajatuksia.

-Nyt mennään suorastaan edesvastuuttoman nopealla aikataululla, jotta saadaan uudistus tämän vaalikauden aikana tehtyä.

-Toisaalta tuli viestiä, että poliittisen päätöksenteon tasolla pohditaan aivan samoja asioita kuin meillä maakunnallisessa valmistelussa.

Lipsasesta on kiehtova ajatus, että tehdään uudistusta ytimessä, online.

-Se vaatii epävarmuuden sietämistä joka tasolla – henkilöstöllä erityisesti. Työpaikan sijoitus voi olla selvillä vasta syksyllä 2018. FL

 

Tuhansia työntekijöitä
Matti LipsanenDiplomi-insinööriSyntynyt Hämeenlinnassa 1966. Nuoruus Salon seudulla.Asuu Toijalassa.Koko kasvukäytävä hallussa: Puoliso pendelöi Tampereelle, Lipsanen Hämeenlinnaan ja usein myös Helsinkiin.Tuli aikoinaan Hämeen liittoon tekemään diplomityötä.Sen jälkeen tehnyt erilaisia projekteja ja toiminut monissa liiton tehtävissä, viimeksi kehittämisjohtajana.Vahva maakuntahallinto tuli tutuksi kolmivuotisessa pestissä Saksassa EU:n Itämeren alueen ohjelman sihteeristössä.Kanta-HämeUudistus koskettaa 5000-6000 ihmistä yhteensä, 400-500 maakuntapuolella, loput sote-osassa.Vaikeuskerrointa lisää se, että ely-keskus on jakautunut kahden maakunnan, Kanta- ja Päijät-Hämeen, alueille.Kanta-Hämeen liikenneasiat ovat puolestaan Uudenmaan ely-keskuksen alla.ValtioValtion rahoitus maakunnille on uudistuksen keskeinen elementti.Mahdollinen maakuntien verotusoikeus selvitetään myöhemmin.Valtio perustaa palvelukeskukset hankintoihin, kiinteistöihin, henkilöstö- ja taloushallintoon ja ict-palveluihin.Ne tulevat maakuntien yhteisomistukseen.Tekeillä myös valtion infrayhtiö.

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti