Haavisto ei ehdota Tinder-talkoita syntyvyyden lisäämiseksi - "Kyse ihmisten henkilökohtaisista asioista"

Helsinki
17.11.2018, 12:42

Kotimaa

Vihreiden gallupsuosion lasku näyttää pysähtyneen ja tunnelmaa puoluevaltuuskunnan kokouksessa kuvaillaan valoisammaksi kuin pari viikkoa sitten. Uusi puheenjohtaja Pekka Haavisto ei kuitenkaan suostu ottamaan kunniaa itselleen.
– Mikään ei yleensä ole yhden henkilön ansiota poliittisessa kehityksessä, Haavisto sanoi medialle pidettyään ensimmäisen linjapuheensa valtuuskunnalle lauantaina.
Haavisto uskoo, että kentällä ollaan tyytyväisiä puolueen paluuseen asialinjalle myös uutisissa.
– Yhden gallupin perusteella mitään varmaa ei voi vielä sanoa, mutta hyvältä näyttää.
Hän kertoi, että ensimmäiset pari viikkoa puheenjohtajana ovat menneet yhteydenpidossa vaalipiireihin ja mahdollisiin ehdokkaisiin. Haavistolla pitää kiirettä, sillä edellisen puheenjohtajan Touko Aallon sairauden vuoksi pätevien ehdokkaiden kannustaminen mukaan on jäänyt retuperälle koko syksyltä ja joissain vaalipiireissä ehdokashankinta on ollut hidasta.
Haaviston tavoite on, että kaikissa vaalipiireissä vihreät saisi lisää ehdokkaita ja sitä myöten kannatusta.

Maahanmuuttajien koulutus iso haaste

Linjapuheessaan Haavisto keskittyi lähinnä koulutuspolitiikkaan, jonka pääkohdat on jo vihreiden varjobudjetissa esitelty.
– Tarvitaan koulutuksen kunnianpalautus, hän linjasi.
Haavisto puhui vihreiden lanseeraamasta koulutusmiljardista, jolla opiskelijoille turvattaisiin edellytykset oppia, opettajille opettaa ja tutkijoille tutkia. Miljardi on hänen mielestään suunnilleen se summa, joka tällä hetkellä puuttuu.
Toisen asteen koulutuksesta tulee tehdä maksutonta, opintorahaan pitää tulla parannuksia ja korkeakoulujen perusrahoitukseen kohennuksia. Ammattikouluissa on palattava lähiopetukseen. Muun muassa näitä tavoitteita vihreät ajaa.
Haaviston mielestä tarvitaan toisin sanoen suunnanmuutos koko koulutuspolitiikkaan. Erityinen haaste hänen mielestään on Suomeen jo tulleiden ja tulevien maahanmuuttajien koulutus.
– Monella maahanmuuttajalla on takanaan oma ammattitaitonsa tai jo suoritettuja opintoja omassa maassa. Meidän on räätälöitävä malleja, jossa kaikki tämä osaaminen lasketaan ihmisen hyödyksi myös hänen uudessa kotimaassaan.
Haavisto viittasi Ruotsiin, jossa on kehitetty eräänlaista näyttötutkintomallia. Siinä kielitaidotonkin voi näyttää, että hän osaa esimerkiksi vaihtaa autonrenkaita ja saada tästä yksittäisestä ammattiosaamisesta todistuksen.
– Tarvitsemme tällaisia matalan kynnyksen malleja osaamisen näyttämiseen. Myös kielitaito karttuu, kun pääsee jostakin kohdasta kiinni työelämään.

Turvesoiden metsittäminen hyvä mutta riittämätön ajatus

Haavisto otti puheessaan kantaa myös eilisiin huolestuttaviin uutisiin syntyvyyden laskusta.
– On ehdotettu monenlaisia talkoita. En ehdota Tinder-talkoita, en ihastumistalkoita enkä rakkaustalkoita. On kysymys ihmisten kaikkein henkilökohtaisimmista asioista, joista yhteiskunta ei – onneksi – tee päätöksiä, hän sanoi ja sai aikaan naurunremakan yleisössä.
Vihreiden mielestä seuraavat vaalit ovat ilmastovaalit. Haaviston mukaan puolue kuuntelee herkällä korvalla muiden puolueiden linjauksia mahdollisesti tulevia hallitusneuvotteluja silmällä pitäen.
Nykyisen hallituksen suunnitelmia metsittää vanhoja turvesoita uudelleen hiilinielujen lisäämiseksi Haavisto luonnehti hyviksi mutta riittämättömiksi.
– Puhutaan paristakymmenestä vuodesta ennen kuin se alkaa vaikuttaa tässä nielujen kasvattamisessa ja meidän suuri gäppi alkaa olla siinä vuoden 2030 nurkilla. Aika paljon toimia pitäisi tehdä ennen sitä, hän kommentoi medialle.

STT

Uusimmat

Fingerpori

comic