Lounais-Häme

Haavisto myöntää vihreiden lähtevän vaaleihin takamatkalta - tavoitteena lisäpaikat eduskuntaan ja EU-parlamenttiin

Helsinki
03.11.2018, 16:50

Kotimaa

Vihreiden ylivoimaisesti valittu väliaikainen puheenjohtaja Pekka Haavisto lähtee ehdolle ensi kevään eduskuntavaaleihin. Haavisto edustaa tällä hetkellä Helsingin vaalipiiriä. Haavisto vahvisti aikeensa tiedotustilaisuudessa valintansa jälkeen.
Vaalipiiri jäi kuitenkin auki. Haaviston mukaan häntä on kosiskeltu useaan eri vaalipiiriin.
– Lopullista päätöstä siitä en ole tehnyt, Haavisto kertoi.
Konkaripoliitikko valittiin vihreiden puheenjohtajaksi lauantaina iltapäivällä. Valinta oli liki yksimielinen, sillä Haavisto sai vihreiden puoluevaltuuskunnan puheenjohtajaäänestyksessä peräti 40 ääntä ja hänen vastaehdokkaansa Outi Alanko-Kahiluoto yhden äänen.
Tuore puheenjohtaja kiitti Alanko-Kahiluotoa siitä, että tämä osallistui kisaan, toi esille omat näkemyksensä ja edisti puolueen sisäistä keskustelua.
Puoluevaltuuskunnan puheenjohtaja Kaisa Hernberg sanoi valinnan jälkeen tiedotustilaisuudessa, että oli hyvä, että ehdokkaita oli enemmän kuin yksi. Hän kiitteli viikon aikana ja kokouksessa käytyä hyvää keskustelua. Ylivoimaiselle äänestystuloksellekin löytyi selitys.
– Tulos kertoo, että puolue seisoo yhtenäisenä uuden puheenjohtajan takana, Hernberg sanoi.
Japanin-matkalla oleva Alanko-Kahiluoto välitti onnittelunsa Haavistolle Facebook-kirjoituksessa. Alanko-Kahiluodon mukaan on helpotus, että vihreät voivat suunnata nyt yhdessä kohti uutta.
– Pekka on poliitikko, jolta olen itse oppinut paljon. Hänen johdollaan vihreiden on hyvä lähteä tavoittelemaan voittoa kevään vaaleissa, Alanko-Kahiluoto kirjoitti.

”En usko, että mitään sekamelskaa tulee”

Tiedotustilaisuudessa Haavisto pääsi heti vastaamaan spekulaatioihin paitsi kevään vaaleista, myös tulevasta hallituspohjasta.
– On aivan liian aikaista mennä hallituskoalitioon ja salkkujakoihin, Haavisto toppuutteli.
Haavisto on ilmoittanut, ettei hänellä ole aikomusta tavoitella jatkoa puheenjohtajuudelleen ensi kesän puoluekokouksessa. Pätkäpuheenjohtajuus on herättänyt kysymyksiä siitä, mitä käy, jos vihreät pääsevät eduskuntavaalien jälkeen hallitukseen ja puheenjohtaja astuu sivuun heti vaalikauden alkumetreillä.
Haavisto ei nähnyt tässä ongelmaa. Häneltä kysyttiin, meneekö loppukevät sekamelskaksi, jos vihreät käyvät hallitusneuvotteluja, eurovaalikampanjaa ja puolueen sisäistä puheenjohtajakampanjaa yhtä aikaa.
– En usko, että mitään sekamelskaa tulee. Tässä puolentoista viikon aikana me olemme käyneet valtavan paljon läpi kokonaistilannetta, ja monet sellaiset, jotka eivät tässä tilanteessa halunneet olla ehdokkaina, ovat sitten mahdollisesti kesällä käytettävissä ja pystyvät käymään kampanjaa sitten normaalissa järjestyksessä kesän puoluekokousta kohti.

Maakuntavaaleilla ei kiirettä

Haaviston mukaan vihreät lähtee tavoittelemaan eduskuntavaaleissa kannatuksen kasvattamista jokaisessa vaalipiirissä. Hän arvioi, että hyvä tulos olisi se, että vihreiden eduskuntaryhmä kasvaisi. Erinomainen tulos olisi taas se, että vihreät olisi yksi kolmesta suurimmasta puolueesta.
– Lähdemme takamatkalta. Meillä on ollut vaikea syksy, ja kaikki ovat nähneet gallupkehityksen ongelmat, Haavisto myönsi.
Eurovaalien osalta Haavisto asetti tavoitteeksi lisäpaikan.
Lisäksi hän kertoi pitävänsä suotavana, että ensi keväänä pidettäisiin vain eduskunta- ja eurovaalit ja että maakuntavaalit lykkääntyisivät entisestään. Alun perin niiden piti olla jo lokakuun lopussa tänä vuonna.
– Toivon, että tähän samaan myräkkään eduskunta- ja eurovaalien rinnalle ei tuoda enää maakuntavaaleja ensi keväänä.
Haavisto kuvaa, että hänellä on hyvät välit kaikkien eduskuntapuolueiden puheenjohtajiin. Hän korosti olevansa asialinjalla, eikä tässä vaiheessa ota kantaa mahdollisiin hallituskumppaneihin.
– Onhan se mahdollista, että nyt gallupeissa menestyvät puolueet menestyvät hyvin vaaleissakin, Haavisto sanoi.
Vihreiden gallupkannatus on pudonnut rajusti kuluneen vuoden aikana. Se on laskenut viime syksyn lähes 18 prosentista nykyisen kahdentoista tietämille.
Haavisto nosti useita kertoja esiin Saksan vihreän puolueen, joka on menestynyt tänä syksynä osavaltiovaaleissa ja kerännyt parhaimmillaan noin 20 prosentin ääniosuuksia.
– Uskon, että Saksan vihreiden tulos siivittää vihreiden tulosta myös muissa maissa.

Haavisto valmis kiertämään maata

Kevään vaaleihin valmistautumisen Haavisto aloitti heti tultuaan valituksi. Puheenjohtaja ei tee vaaleja, vaan porukka yhdessä, hän muistutti jo puheessaan puoluevaltuuskunnalle.
Haaviston mukaan vihreiden on tehtävä valtakunnallista kampanjaa niin, että jokaisessa vaalipiirissä mennään eteenpäin. Hän sanoi olevansa puheenjohtajana valmis maanlaajuiseen kampanjaan ja sanoi kiertävänsä maata paljon.
Puheensa alkupuolella Haavisto kiitti tehtävästään vetäytynyttä puheenjohtajaa Touko Aaltoa ja toivotti hänet tervetulleeksi takaisin ”vihreään työhön”. Hän myös toivoi näkevänsä Aallon eduskuntavaaliehdokkaana.
Uuden puheenjohtajan kausi kestää ensi kesän puoluekokoukseen saakka.

”On aivan toinen asia osallistua jäsenäänestystilanteessa”

Vihreiden puoluevaltuuskunta kokoontui väliaikaisen puheenjohtajan valintaan suljettujen ovien takana.
Ehdokkaita tehtävään oli vähemmän kuin siitä kieltäytyjiä. Outi Alanko-Kahiluoto avasi pelin ilmoittaessaan ehdokkuudestaan viime sunnuntaina, minkä jälkeen tunnettu vihreä poliitikko toisensa jälkeen kieltäytyi lähtemässä ehdolle pätkäpuheenjohtajan tehtäviin.
Kansanedustaja Emma Kari ilmoitti torstaina, ettei asetu ehdolle. Aaltoa edeltänyt puoluejohtaja Ville Niinistö kertoi keskiviikkona, ettei lähde ehdolle ja että jättää koko eduskunnan keväällä.
Varapuheenjohtaja Maria Ohisalo, joka on ollut puoluejohtajan paikalta vetäytyneen Aallon sijaisena, kieltäytyi tehtävästä maanantaina. Myös entinen kansanedustaja Oras Tynkkynen ja ensimmäisen kauden edustaja Olli-Poika Parviainen ilmoittivat, etteivät ole käytettävissä.
Haavisto kertoi ehdokkuudestaan torstaina. Hän sanoo ymmärtävänsä hyvin heitä, jotka eivät nyt ehdolle lähteneet.
– On aivan toinen asia osallistua (puheenjohtajakisaan) jäsenäänestystilanteessa, jossa vaalit eivät ole aivan nurkan takana, hän sanoi tavanomaiseen valintakäytäntöön viitaten.

STT

Kuvat:

Fingerpori

comic

Näkoislehti