Lounais-Häme

Haetut malminetsintäalueet kattavat ison osan Lounais-Hämettä - Haussa on jalo- ja akkumetalleja

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukesilla on nyt kuulemisvaiheessa kolme Kultatie Holdingin malminetsinlupahakemusta, joiden paperit yhtiö jätti lupakäsittelyyn viime vuoden huhtikuussa.

Uusikallion lupahakemus käsittää alueen Jokioisten ja Ypäjän välisen maantien pohjoispuolelta kummankin kunnan alueella. Alueelta voi löytyä kultaa, sinkkiä, kuparia ja hopeaa.

Kulta ja hopea ovat tavoitteena Palikkalan alueeltakin Jokioisten ja Ypäjän rajamailta. Samat jalometallit kiinnostavat myös Myllynkulman alueella Tammelan Letkulla.

Mielipiteet ja muistutukset hakemuksista voi lähettää Tukesiin 15.8. mennessä. Päätös tullee parissa kuukaudessa, ellei Tukes pyydä lisälausuntoja.

 

Kultatie Holdingin taustalla on Scandian Metals kuten valtaosassa seudun lupahakemuksia. Scandian Metalsin emoyhtiö on puolestaan australialainen kaivosyhtiö Sunstone Metals eli entinen Avalon Minerals.

Scandian Metals on jättänyt tänä kesänä Tukesille myös pari uusvanhaa malminetsintälupahakemusta Lounais-Hämeeseen. Kiipunjärven maisemista on tarkoitus etsiä nikkeliä, sinkkiä, kuparia, akkumineraali litiumia ja kobolttia.

Ypäjällä tuoreistettu hakualue ulottuu Saarikosta Ypänkylään saakka. Scandian Metalsia kiinnostavat alueella kulta, sinkki, kupari ja litium.

 

Konsultoiva geologi Markku Iljina muistuttaa, että hakemusalueen suuruus on seurausta yhtiön vanhan varauksen vanhentumisesta. Uudella luvalla yhtiö varmistaa tutkimusoikeuden.

-On vielä tutkimustyön takana, että pystytään määrittämään, mikä siellä olisi se malminetsinnän pääkohde.

Lisäksi Finkallio oy on jättänyt toukokuussa malminetsintäluvan Someron Myllykulmalle ja Pikku-Joensuuhun,

Malminetsijöiden kivikisa sai Iljininan mukaan yllättävän myönteisen vastaanoton Lounais-Hämeessä. Heti alkajaisiksi harrastajat toivat alueelta 20 näytettä. Kivikisa jatkuu 15.8. asti, jonka jälkeen seuraa näytteiden arviointi, maastotarkistuksia, kivien analysointia ja loppusyksystä kolmen parhaan palkitseminen.

 

Malminetsintä kasvoi viime vuonna voimakkaasti, mutta kasvutahti taittui tänä vuonna. Ylitarkastaja Ilkka Keskitalo Tukesista myöntää, että hakemuksia on jonoksi asti, kun yksittäisillä yhtiöillä voi olla niitä kymmeniä.

-Olemme kaikille hakijoille luvanneet, että käsittelemme heidän hakemuksensa heidän toivomassaan järjestyksessä. Käsittelyaika siis riippuu, joissakin se voi olla 2,5 kuukautta ja joissakin 2,5 vuotta.

-Hidastavin tekijä on oikeusastekäsittely. Hallinto-oikeudessa valitukseen kuluu puolitoista vuotta ja jos vielä valitusluvan saa korkeimpaan hallinto-oikeuteen, se on vuosi-puolitoista lisää.

 

Yllättävän moni malminetsintälupa on Keskitalon mukaan edennyt KHO:n käsittelyyn asti – varsinkin jos lupa on haussa Nataura-alueen tuntumaan tai saamelaisten kotiseutualueella.

– Lähtökohta on, ettei malminetsinnällä saa olla sellaisia vaikutuksia, että se haittaa kenenkään muun elinkeinoa tai vastaavaa, Keskitalo sanoo. Lupaehdoilla voi toiminnan esteen poistaa tai rajoittaa sen vaikutusta

 

Malminetsintäinvestoinnit lisääntyivät Suomessa peräti 50 prosenttia edellisestä vuodesta. Malminetsintää jopa jarrutti kairauskaluston puute. Tänä vuonna tahti on laantunut.

Kasvu näkyi myös kaivospuolella: investointien määrä lisääntyi viime vuonna neljänneksen edellisestä vuodesta.

Malminetsinnästä raportoi Tukesille viime vuonna 46 yhtiötä.

 

Kaikki Suomessa toimivat yhtiöt etsivät joko ensisijaisesti tai toissijaisesti kultaa. Perusmetalleista haetaan eniten kuparia ja nikkeliä. Akkuteknologian kasvunäkymien myötä koboltin, litiumin ja grafiitin etsintä on noussut.

Malminetsinnässä haetaan ja tutkitaan malmiesiintymää, joka saattaisi olla pitoisuuksiltaan ja määrältään kannattava hyödyntää.

Keskimäärin kuitenkin vain yksi tuhannesta malminetsintäoperaatiosta johtaa kaivoksen perustamiseen. FL

 

Uusimmat

Fingerpori

comic