Lounais-Häme Tammela

Haikeat, mutta kiitolliset jäähyväiset – Kaukjärven koulun toiminta päättyy

Kaukjärvellä pyritään nyt löytämään kipinä, jotta kyläyhdistys saataisiin herätettyä jälleen henkiin.
Kaukjärven koulun vanhempainyhdistyksen varapuheenjohtaja Jukka Vesterbacka pelasi kevätkarkeloissa petankkia. Peliä seurasivat koulun oppilas Anastasia Oksanen ja hänen äitinsä Tanja Oksanen. Kuva: Lassi Puhtimäki
Kaukjärven koulun vanhempainyhdistyksen varapuheenjohtaja Jukka Vesterbacka pelasi kevätkarkeloissa petankkia. Peliä seurasivat koulun oppilas Anastasia Oksanen ja hänen äitinsä Tanja Oksanen. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kaukjärven koululla Tammelassa vietettiin lauantaina kevätkarkeloita haikeissa, mutta kiitollisissa tunnelmissa. Kiitollisuutta tunnettiin kylän hyvästä yhteishengestä ja jo vuonna 1901 perustetusta koulusta, mutta haikeutta oli ilmassa, sillä koulun toiminta päättyy tänä keväänä. Oppilaat siirtyvät Tammelan koulukeskukseen kirkonkylälle.

Kevätkarkelot järjestivät oppilaat, henkilöstö ja vanhempainyhdistys. Oppilaita on nyt 27, ja mukaan oli kutsuttu myös entisiä oppilaita ja oppilaiden vanhempia. Ohjelmassa oli muun muassa pihapelejä, menneiden muistelua, ruokailu ja muuta mukavaa yhdessäoloa kesäisen sään suosiessa tapahtumaa.

Johtajaopettaja Jari Korhonen kertoi avajaissanoissaan koulun historiasta. Koulun perustivat kylän isännät, jotka anoivat tarkoitukseen 100 Suomen markan apurahaa kunnan viinaverorahoista. Koulu aloitti toimintansa 28.8.1901 köyhäintalolla nimellä Tammelan pitäjän Kaukjärven kylän poika- ja tyttökansakoulu.

– Koulu siirtyi vuonna 1909 nykyiselle paikalleen. Tontin koululle myi Malakias Horkka, ja hänen ja Vihtori Halmeen johdolla kylän miehet veistivät koulun rakentamista varten 800 hirttä. Koulua laajennettiin 1950-luvulla.

Vaikka nyt on tullut aika jättää koululle jäähyväiset, Korhosen mukaan koulun tarina jää kuitenkin elämään.

– Koulun oppilasmäärän lasku on ollut tiedossa jo vuosia, joten koulun sulkemiseen on suhtauduttu varsin maltillisesti, Korhonen sanoi.

Johtajaopettaja Jari Korhonen kertoi Kaukjärven koulun vaiheista. Kuva: Lassi Puhtimäki
Johtajaopettaja Jari Korhonen kertoi Kaukjärven koulun vaiheista. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kaukjärvellä ei ole kyläyhdistystä, vaan aktiivinen koulun vanhempainyhdistys on ajanut tavallaan myös sen asiaa. Vanhempainyhdistyksen varapuheenjohtaja Jukka Vesterbacka kertoi, että kyläyhdistys on toiminut aiemmin, mutta se on sittemmin lakkautettu. Vesterbackan mukaan Kaukjärvellä pyritään nyt löytämään kipinä, jotta kyläyhdistys saataisiin herätettyä jälleen henkiin.

– Koulun lakkauttaminen on kyläläisille suuri menetys. Koulu on myös lapsille ja kyläläisille tärkeä kokoontumispaikka, joten sen mahdollinen myyminen huolettaa. Koulu on hyvässä kunnossa, kun taas kirkonkylällä oleva koulukeskus on remontin tarpeessa. Jos koulukeskukseen tulee remontti, oppilaat joudutaan mahdollisesti siirtämään väistötiloihin parakkiin. Mielestäni Kaukjärven koulun lakkauttaminen ei ollut oikea ratkaisu tässä tilanteessa, Vesterbacka sanoi.

Kevätkarkeloihin osallistuivat myös Tanja, Jarmo ja Anastasia Oksanen. Kaukjärven koulua tähän asti käynyt Anastasia menee ensi syksynä koulukeskukseen neljännelle luokalle. Muutos jännittää koko perhettä, mutta hyväksi asiaksi Anastasia totesi sen, että uudesta koulusta saa varmaankin uusia kavereita.

– On myös kiva, ettei uuteen kouluun tarvitse lähteä yksin vaan kaikki Kaukjärveltä tutut kaverit siirtyvät myös sinne, Anastasia sanoi.

Kaukjärven koulun entisiin oppilaisiin kuuluvat Satu Viholainen ja Sannimaija Koski olivat myös tulleet kevätkarkeloihin. Viholainen aloitti koulun 1990-luvulla ja Koski 2000-luvulla. Molemmat asuvat nyt Forssassa, mutta vanhasta koulusta on hyvät ja lämpimät muistot.

– Kaukjärven koulu oli ihana kyläkoulu, Viholainen ja Koski sanoivat. FL

Uusimmat

Näkoislehti

24.9.2020

Fingerpori

comic