Lounais-Häme Lounais-Häme

Haitalliset vieraslajit ovat viheliäinen vitsaus: Lounais-Hämeen kunnat tekevät pitkäjänteistä työtä ei-toivottujen vieraiden kitkemiseksi

Vieraslajien hävittäminen työllistää kuntien työntekijöitä. Kuntalaisten vinkit vieraslajiesiintymistä ovat tervetulleita, sillä niiden avulla torjuntatyötä voidaan tehdä laajemmalla alueella.
Jättiputki on viheliäinen vieras, sillä sen kasvineste aiheuttaa iholle palovammoja reagoidessaan auringonvalon kanssa. Puistotyönjohtaja Ismo Ojansuu löysi jättiputken Talsoilan alueelta. Kuva: Lassi Puhtimäki
Jättiputki on viheliäinen vieras, sillä sen kasvineste aiheuttaa iholle palovammoja reagoidessaan auringonvalon kanssa. Puistotyönjohtaja Ismo Ojansuu löysi jättiputken Talsoilan alueelta. Kuva: Lassi Puhtimäki

Kunnat pyrkivät hävittämään vieraslajeja, kuten jättiputkea, lupiinia ja jättipalsamia, työvoimaresurssien sallimalla tahdilla. Monen vieraslajin lopullinen hävittäminen vaatisi kuitenkin enemmän yhteistyötä maanomistajien ja muiden alueellisten toimijoiden kanssa.

Jokioisilla monen vieraslajin hävittämiseksi on tehty paljon työtä. Esimerkiksi jättiputken torjuntatyö on alkanut Jokioisilla jo vuonna 2006. Kunnanpuutarhuri Jukka Suonpään mukaan jättiputken osalta tilanne näyttää tällä hetkellä hyvältä.

– Käymme edelleen läpi niitä alueita, joilta jättiputkea on kitketty. Silloin tällöin saattaa löytyä joku yksilö, mutta kokonaisuudessaan tilanne näyttää olevan hallinnassa, hän toteaa.

Muiden vieraslajien osalta tilanne Jokioisilla on vaihteleva. Kunnan ylläpitämiltä alueilta viime vuonna vieraslajiksi luokiteltu kurtturuusu on hävitetty kokonaan viime kesänä. Jättipalsamia esiintyy kuitenkin edelleen erityisesti Nirpanmäen alapuolella sijaitsevalla alueella. Sen torjuntatyötä vaikeuttaa kasvustojen sijainti, sillä Loimijoen läheisyydessä kasvimyrkkyjen käyttö on kielletty.

– Myös vieraslajien joukkoon lukeutuvan lupiinin osalta olemme tyytyneet siihen, että niitämme kukat pois samalla kertaa kuin muunkin tienvarsikasvillisuuden. Muihin toimenpiteisiin sen osalta ei ole ryhdytty, Suonpää toteaa.

Isosorsimoa pressuttamassa

Jokioisilla ja Tammelassa vieraslajeihin kuuluva isosorsimo on myös ollut torjunnan kohteena. Tammelan teknisen johtajan Hannu Jalavan mukaan viime vuonna Pyhäjärvellä aloitettiin vapaaehtoisvoimin kokeilu, jossa isosorsimo pressutettiin eli kasvin päälle laitettiin valoa läpäisemätön peite. Valon puutteen vuoksi kasvi kuolee.

– Teemme säännöllistä työtä vieraslajien kitkemiseksi. Erityisesti viime vuosina olemme pyrkineet panostamaan vieraslajitiedottamiseen, jotta kuntalaiset itsekin osaisivat tehdä tarvittavia torjuntatoimia, Jalava toteaa.

Kuntalaiset mukana torjuntatyössä

Forssan kaupungin puistotyönjohtaja Ismo Ojansuun mukaan kuntalaiset ilmoittavat aktiivisesti havaitsemistaan vieraslajeista. Yleisimpiä ovat ilmoitukset jättiputkesta. Ojansuun mukaan kuntalaisten tekemät havaintoilmoitukset ovat tärkeitä, sillä niiden avulla vieraslajien torjuntatyötä voidaan tehdä sellaisillakin alueilla, joilta havaintoja ei muuten tulisi.

– Jättiputki on vieraslajeista ihmiselle haitallisimpia, sillä se polttaa ihoa saman tien. Erityisesti lapsille se on vaarallinen, hän toteaa.

Forssassa jättipalsamia esiintyy erityisesti Loimijoen varressa. Räynynojan alueella kasvi on levinnyt tehokkaasti. Kaupungin alueella sijaitsevista kurtturuusuista noin puolet on jo ehditty hävittämään. Kasvin tehokas poistaminen vaatii työtä, sillä se pitää kaivaa maasta juurineen.

– Myös vieraslajiksi luokiteltavaa ruttojuurta löytyy Forssasta jonkin verran esimerkiksi Sortohaan alueella. Sitä on istutettu tänne noin 30 vuotta sitten. Se tuhoaa muut rikkakasvit tehokkaasti, mutta jotkut ihmiset pitävät sitä rumana erityisesti syksyisin, Ojansuu kertoo.

Lupiinin edessä kädet pystyyn

Lupiinin osalta puistotyönjohtaja nostaa kädet pystyyn. Hänen mukaansa kasvi on levinnyt lähes kaikkialle ja sen vuoksi kasvin hävittäminen on lähes mahdotonta. Lupiinit niitetään muun kasvillisuuden mukana, mutta muihin toimenpiteisiin kukan kitkemiseksi ei ole ryhdytty.

– Meillä ei ole resursseja torjua lupiinia kattavasti. Joidenkin ihmisten mielestä luonnonkukkien pitäisi antaa kukkia vapaasti ja saamme niiden niittämisestä negatiivista palautetta. Toisaalta pitää muistaa, että kukka kuuluu hävitettävien kasvien listalle ja sitä on noudatettava, Ojansuu päättää. FL

Vieraslajista tulee helposti ympäristön herra

Vieraslajilla tarkoitetaan kasvia, eläintä tai muuta eliölajia, joka on levinnyt ihmisen mukana alueille, joissa sitä ei muuten esiintyisi. Ihmisen aiheuttama kasvin levittäminen voi olla tahallista tai tahatonta.

Haitallinen vieraslaji tarkoittaa lajia, joka voi syrjäyttää luonnon alkuperäisen kasvillisuuden tai eläimistön, mikäli se pääsee leviämään uudella kasvualueellaan tehokkaasti. Haitallinen vieraslaji on uhka luonnon monimuotoisuudelle.

Haitallisen vieraslajin kasvattaminen esimerkiksi oman kiinteistön pihalla on kiellettyä. Kiinteistön omistajan velvollisuus on hävittää kasvi.

Vieraslajien kitkeminen ja poiskaivaminen vaatii maanomistajan luvan.

ELY-keskukset ja kunnat tarjoavat neuvontaa vieraslajien hävittämisessä.

Lisätietoja: www.vieraslajit.fi

Uusimmat

Näkoislehti

10.8.2020

Fingerpori

comic