Lounais-Häme Forssa

Haitallista isosorsimoa hävitetään Loimijoen varresta Forssassa konevoimalla

Loimijoessa levinnyttä haitallista vieraslajia kitketään niittämällä nyt Kuhalankosken alapuolella.
Isosorsimon hävittämiseen käytetään teloilla kulkevaa kaivinkonetta, joka on lähes kokonaan muokattu uuteen uskoon.

Niittokone ja kaivuri jatkoivat keskiviikkona jo toista päivää rannan puhdistamista Loimijoen rannassa Forssassa. Nyt hätyytellään erityisesti isosorsimoa, joka on vallannut tilaa Loimijoessa laajemmaltikin. Siistittävä alue on Kuhalankosken alapuolinen vesistö, jota pitkin edetään kohti Vieremänkoskea niin pitkälle kuin hankkeeseen varattu raha riittää.

Forssan kaupungin ympäristösihteeri Niina Salminen-Åberg kertoo, että isosorsimon hävittäminen on melko työläs urakka. Kasvi poistetaan rannasta juurineen, minkä on tarkoitus estää sen leviäminen laajemmalle.

– Vastaavaa menetelmää käytettiin viime vuonna Jokioisten keskustan lähellä. Halusimme kokeilla tätä menetelmää. Kaiken kaikkiaan vaihtoehtoiset menetelmät kasvin poistamiseksi ovat melko kalliita, Salminen-Åberg summaa.

Salmisen mukaan isosorsimo on vallannut erityisen suuria alueita Loimijoesta varsinkin Loimaan suunnalla. Tämä halutaan estää Forssassa.

– Laji on haitallisten vieraslajien listalla. Pahimmassa tapauksessa joki kasvaa umpeen ja haittaa muiden luontaisten kasvien kasvua siellä. Siksi on tarpeen hävittää se pois rannoilta niin hyvin kuin se on mahdollista.

Konevoimalla isosorsimoa kitkevä koneurakoitsija Asmo Paloniitty arvioi, että urakka jatkuu vielä loppuviikolla ja maanantaina. Hän arvioi, että kasvijätettä nostetaan ylös kaikkiaan 150–200 kuutiometrin verran.

– Isosorsimo kiinnittyy erityisesti rannasta. Se kelluu veden päällä isona lauttana, jonka massa on melko valtava, Paloniitty kuvailee.

Hävitysurakka rahoitetaan Ely-keskusken kautta. Siihen käytetään Forssan kaupungin kalatalousmaksun muodossa vuosittain maksamia rahoja, joilla on tarkoitus parantaa vesistön tilaa. Hävitysurakan kustannus on hieman alle 7000 euroa. FL

Fingerpori

comic

Näkoislehti

27.2.2020

Uusimmat