Lounais-Häme Forssa

Hajuhaittoja aiheuttanut varastointi sai ohjeet lautakunnalta – Hevossillan isäntä ei tyydy päätökseen, ihmettelee Forssan kaupungin toimintaa

Soilfood oy on varastoinut lannoitevalmisteita Pulkin tilalla Tampereentien varrella Forssan kaupungilta vuokratulla tontilla. Tiistaina ympäristölupalautakunta antoi varastointia koskevan yksittäisen määräyksen, joka on lupaprosessia kevyempi ohjeistus.
Tampereentien varrelle varastoitu luomulannoite oli kesällä peitetty muovilla, jonka asettelua jouduttiin hajuhaittojen vuoksi korjaamaan. KUVA: Tapio Tuomela

Forssan ympäristölupalautakunnan tiistaina antaman ympäristönsuojelulain mukaisen yksittäisen määräyksen mukaan Soilfoodin vuokraamalla alueella saa varastoida vain lannoitevalmisteita, jotka tulee peittää muovilla viivytyksettä auman muodostamisen jälkeen. Muovin painona tulee käyttää hajutonta materiaalia.

Viime kesänä Soilfoodin varastointi aiheutti hajuhaittoja ympäristöön. Yrityksen käyttämä urakoitsija oli kasannut hajuja levittäviä materiaaleja myös muovin päälle ja peittotyötä jouduttiin parantamaan. Forssan kaupunki on vuokrannut alueen yritykselle vuoden 2022 loppuun asti.

Vuokra-alueen lähellä sijaitsevan Hevossillan museotilan isäntä Veikko Mero lähetti elokuussa kaupungille vaatimuksen jätteenkäsittelyn ja varastoinnin kieltämisestä sekä alueen puhdistamisesta. Forssan tekninen johtaja Antti Heinilä kertoi tuolloin Forssan Lehdelle, ettei Soilfoodin harjoittama lannoitteiden välivarastointi edellytä ympäristölupaa.

Lue myös: Hevossillan yrittäjä teki valituksen Pulkin tilan hajuhaitoista Forssassa

 

Lautakunnan antaman tuoreen määräyksen mukaan materiaalin tuomisesta, viemisestä ja muusta mahdollisesti haju- tai pölyhaittaa aiheuttavista toimista tulee ilmoittaa Forssan kaupungin ympäristösuojeluun ja naapurikiinteistöille. Lisäksi määräyksissä painotetaan, että alueella ei saa varastoida jätteitä. Lisäksi aumojen avaamista tulee välttää yleisinä pyhä- ja juhlapäivinä.

Lautakunnan mielestä yksittäisen määräyksen antaminen riittää, eikä toiminnalle tarvitse hakea ympäristölupaa.

Päätöksessä viitataan myös siihen, että kohtuuttoman rasituksen poistamiseksi ja rasitusta aiheuttavan toiminnan lopettamiseksi sekä rasituksesta aiheutuneen vahingon korvaamista voi vaatia käräjäoikeudessa. Kohtuuttoman rasituksen poistamista ja toiminnan lakkauttamista on vaadittava kolmen vuoden kuluessa siitä, kun rasitus on ilmennyt.

 

Veikko Mero sanoo valittavansa ympäristölupalautakunnan päätöksestä. Hänen mukaansa varastointi on ammattimaista, jonka vuoksi se tarvitsee ympäristölupapäätöksen. Mero ihmettelee sitä, että ensin kaupunki vuokraa halvalla maa-alueen ja vasta sitten lähtee selvittelemään ympäristöasioita. FL

Näkoislehti

27.5.2020

Fingerpori

comic