Lounais-Häme

Häkkänen: Korkosääntely laajenee yli 2 000 euron pikavippeihin, myös markkinoinnin rajoitusta selvitetään

Oikeusministeri Antti Häkkänen (kok.) lupaa tiukennuksia kuluttajaluottojen markkinointiin. Eduskunta saa lokakuussa esityksen, jolla kulutusluottojen korkosääntely laajennetaan koskemaan yli 2 000 euron luottoja.

– Esityksen tarkoituksena on tukea terveempiä luottomarkkinoita, ministeri kertoi oikeusavun 20-vuotisjuhlissa Helsingissä.

Pikavipeille eli vakuudettomille korkeakorkoisille kulutusluotoille säädettiin jo aiemmin korkokatto, joka koskee alle 2 000 euron lainoja. Pikavippiyhtiöt alkoivat kiertää korkokattoa myöntämällä pääosin sen ulkopuolelle jääviä suurempia luottoja, joissa todelliset vuosikorot ovat olleet korkeita.

Lisäksi esillä on puuttuminen pikavippien aggressiiviseen markkinointiin. Häkkäsen mukaan markkinoinnin sääntelyn tiukentamista aletaan selvittää, kun korkosääntelyä koskeva esitys on saatu eduskunnan käsiteltäväksi.

– Pidän tärkeänä, että luottomarkkinat toimivat niin, että jokaista luottotuotetta markkinoidaan maltillisesti, läpinäkyvästi ja siten, että kuluttaja saa markkinoinnista selvästi tiedot tuotteesta, Häkkänen sanoi.

Selvityksessä kartoitetaan luottojen markkinointikäytänteitä ja niihin liittyviä ongelmia. Kansanedustaja Arto Satosen (kok.) käynnistämä aloite pikavippien markkinointikiellosta keräsi keväällä eduskunnassa laajaa kannatusta yli puoluerajojen.

Ylivelkaantumisongelman hillitsemiseksi on harkittu myös positiivisen luottorekisterin perustamista. Hankkeen toteuttamista käsittelevä selvitys luovutetaan Häkkäselle tiistaina.

 

 

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti