Lounais-Häme

Hakkapeliitat tulevat taas – tapahtuma täyttää täydet 40 vuotta

Pukuvuokraaja Asta Paakkunainen sitoo huivia Laura Orttenvuoren päähän. Molempia naurattaa, kun mokomaa on niin vaikea saada kunnolla kiinni.

-Ennen vanhaan oli erittäin tärkeää, että rahvaannaisella oli päähine päässä, Paakkunainen kertoo. -Muuten oli kyseessä yleinen nainen.

Nuorisoseura Aura vuokrasi maanantaina pukuja viikonlopun Hakkapeliittatapahtumaa varten. Tänä vuonna tapahtuman teemana on kaupankäynti ja Mustialaan on järjestetty erityinen 1600-luvun markkinatori. Eri työnäytöksissä on esillä mm. saippuan keittoa, köyden punontaa ja käsikivillä jauhamista. Mukana ovat tietysti myös hakkapeliittanäytökset, 1600-luvun hämäläinen pitopöytä ja paljon muuta.

-Vuokraamme vaatteita ympäri vuoden. Joskus on esimerkiksi teemajuhlia, joihin halutaan erikoisempi pukeutuminen ja näyttelijöiden vaatteita meillä on Auran Pirtillä koko vintti täynnä.

 

Tammelan sitkeäksi perinteeksi kasvanut Hakkapeliittatapahtuma täyttää tänä vuonna täydet 40 vuotta. Laura Orttenvuori on ollut useasti mukana, omien sanojensa mukaan ”aina pienestä sämpylänmyyjätytöstä asti”.

-Pidän siitä, että tapahtuma ei ole lähtenyt muuttumaan liikaa. Kasvanut se on, mitä muistan sen olleen, mutta ei se ole yli äyräittensä paisunut vielä, Orttenvuori sanoo.

Mikko Salmela on käynyt tapahtumassa ennenkin, mutta aatelisen rooliin hän päätyi vasta, kun hänen äidiltään kyseltiin rooleihin valmiita henkilöitä.

-Totta kai kun pidän historiasta, niin se kuulosti sen verran mielenkiintoiselta. Ajattelin, että lähdetään vaan, Salmela kertoo.

 

Suurin osa tapahtuman vaatteista on tehty talkootöinä. Vaatetuksen puuhanainen Anu ”Mimmi” Kallionpää kertoo, että eri värivalintoihin ja kankaisiin oli aikanaan syynsä.

-Musta ja punainen olivat aatelisille, koska ne olivat kalleimmat värit ja vaikeimmat valmistaa. Myös kultaa ja samettia käytettiin aina paremman väen vaatteissa.

Pitsi oli kauniste, jolla myös rahvas pystyi koreilemaan, jos vähänkin varaa oli.

-Silloin oli tapana, että aatelin vaatteet kulkivat suvussa. Vaatteet olivat niin kalliita, että ne menivät muokattuna äidiltä tyttärelle. Kuninkaalliset tuskin tekivät niin, mutta hoviväki siis kierrätti silloinkin.

Pesua vaatteille ei yleensä tehty, niitä vain tuuletettiin. Jos se ei riittänyt, laitettiin vähän parfyymia mekon alle ja hiuksiin. Kuten arvata saattaa, se ei yleensä ilmaa raikastanut.

 

1600-luvulla erikoinen yksityiskohta miesten muodissa oli puhvihousut. Soukempi tyyli tuli suosioon vasta myöhemmin.

-Kuten kuvasta näkyy, niin miehillä oli yhtä paljon koristeita kuin naisilla, melkein jopa enemmän. Se kuvasti juuri sitä, että on valtaa ja rahaa.

Aatelisten osa ei välttämättä ollut aina helpompi kuin rahvaan. Ainakin jos tukalat helteet jatkuvat, niin paksuissa samettivaatteissa voi festivaalilla tulla todella kuuma.

-Mikäli mahdollista, hommatkaa itsellenne tällaiset viuhkat, Kallionpää näyttää Salmelalle.

-1600-luvulla aatelismiehelläkin oli usein tällainen. FL

Hakkapeliittatapahtuma Tammelassa 4.–5.8.

 

Uusimmat

Fingerpori

comic

Näkoislehti