Lounais-Häme Tammela

Hakkapeliittatapahtuman teemana on perhe – Ohjelmaa Duudsoneista kuningasparin vierailuun

Mustialan puiston alueelle pystytetään lapsille suunnattu Pikku Hakkapeliittojen kylä.
Jenni Rauhaniemi on Hakkapeliittatapahtuman uusi vetäjä. Kuva: Tiina Naula
Jenni Rauhaniemi on Hakkapeliittatapahtuman uusi vetäjä. Kuva: Tiina Naula

Tammelassa järjestettävän Hakkapeliittatapahtuman teemana on tänä vuonna perhe. Tammelan nuorisoseura Auran jo 42. kertaa järjestämä tapahtuma perustuu Tammelan historiaan ja kädentaitojen kunnioittamiseen. Hakkapeliittojen tunnelmissa kokoonnutaan tänä vuonna 1.–2. elokuuta.

Tapahtuma on saanut uuden vetäjän, joka on Auran varapuheenjohtaja Jenni Rauhaniemi. Aiemmin vetäjänä toimi pitkään Jennin pikkuserkku Mari Rauhaniemi.

– Marin saappaat ovat suuret täytettäviksi, mutta ryhdyn toimeen positiivisin mielin. Mari on luvannut olla apuna, ja mukana on yhä myös Sari Vesander, jolla on pitkä kokemus Hakkapeliittatapahtuman järjestämisestä. Olen myös itse ollut tapahtumassa mukana lapsesta asti, Jenni Rauhaniemi kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Auran pirtin seinälle on koottu Hakkapeliittatapahtumaan liittyvää materiaalia. Tapahtuman vetäjä Jenni Rauhaniemi ja nuorisoseura Auran puheenjohtaja Jouko Lehtonen esittelevät miekkaa. Kuva: Tiina Naula

Hakkapeliittatapahtuman teema kietoutuu tänä vuonna 1600-luvun perhe-elämään ja muotiin. Lapsille on varattu omaa ohjelmaa, joten Rauhaniemen mukaan toiveena on, että perheet ottavat myös lapset mukaan.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Hakkapeliittatapahtumaan 2020 toivotaan erityisesti lapsia. Viime vuoden Hakkapeliittatapahtumassa olivat keinumassa Peppi Rauhaniemi ja Lyyli Nurminen. Kuva: Moona Mäntyvaara

– Mustialan puiston alueelle pystytetään lapsille suunnattu Pikku Hakkapeliittojen kylä, josta vastaa Joni Hernberg. Kylä järjestettiin viime vuonna ensimmäistä kertaa, ja se oli hyvin suosittu. Kristiina Liinaharja tuo kylään ankkoja ja lampaita. Toiveena on saada sinne myös keppihevosia ja oikea hevonen, jolla lapset voivat ratsastaa. Kylässä pääsee myös piirtämään hiilillä, rakentamaan risumajan ja grillaamaan nuotiolla makkaraa.

Kylässä ovat lupautuneet sunnuntaina vierailemaan myös Duudsonit.

Torilla on noin 160 kädentaitajaa

Hakkapeliittatapahtuma alkaa lauantaina kello 9.45 seppeleenlaskulla Hakkapeliitta-patsaalla kirkonmäellä. Kirkossa pidetään jumalanpalvelus 1600-luvun kaavan mukaisesti. Toritapahtuma alkaa Mustialassa kello 11 ja kestää lauantaina kello 17 asti ja sunnuntaina kello 16 asti.

– Noin 160 kädentaitajaa esittelee ja myy tuotteitaan torilla, ja myyjäksi voi vielä ilmoittautua, Rauhaniemi sanoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Vuoden 2019 Hakkapeliittatapahtuman tunnelmissa olivat kärryjä työntävä Lyyli Nurminen, Sarafiina Kallionpää (pieni tyttö) ja hänen vieressään oleva Nea Heinämäki sekä sinisessä mekossaan Justiina Kallionpää. Kuva: Moona Mäntyvaara

Torilla voi kohdata Kustaa II Adolfin puolisonsa kanssa. Kuningaspariksi pukeutuvat vuosittain eri henkilöt, ja parin henkilöllisyys paljastuu vasta itse tapahtumassa.

Vuosittain lähes 10 000 kävijää

Lauantain ohjelmassa on luento lasten ja vanhempien suhteesta 1600-luvulla, ja sen pitää FM, tohtorikoulutettava Mari Välimäki Suomen historian laitokselta Turun yliopistosta. Sunnuntaina vaatturi Jaakko Mäkinen luennoi 1600-luvun muodista. Molempina päivinä kuullaan myös Hakkapeliitta-kirjastaan tunnetun Pekka Laadun luento hakkapeliitoista. Tapahtumassa nähdään ja kuullaan myös musiikkia ja tanssia, ja nuorisoseura pitää ravintolakojua ja sahtikojua.

– Hakkapeliittatapahtuma on kerännyt vuosittain lähes 10 000 kävijää, jota määrää odotamme jälleen tänä vuonna. Tapahtumassa on satakunta talkoolaista, ja nuorisoseuran oman väen lisäksi järjestelyissä on mukana yhteistyökumppaneita, Rauhaniemi kertoo.

Juttu jatkuu kuvan jälkeen.

Jenni Rauhaniemi, Mika Nurminen, Lyyli Nurminen ja Leo Nurminen viihtyivät viime vuoden Hakkapeliittatapahtumassa. Kuva: Moona Mäntyvaara

Hakkapeliittatapahtuma järjestetään Rauhaniemen mukaan aina elokuun ensimmäisenä kokonaisena viikonloppuna, ja vuoden 2021 ajankohdaksi on päätetty 7.–8. elokuuta. FL

Lue myös:  Jouko Lehtonen nuorisoseura Auran puheenjohtajaksi: ”Nuoria pitää saada enemmän mukaan”

Vuoden 2019 tapahtumasta:  Hakkapeliittatapahtuma vei kävijänsä 1600-luvun lasten maailmaan – Pikku-hakkapeliittojen kylässä rakennettiin risumajoja ja käpylehmiä

Uusimmat

Näkoislehti

13.8.2020

Fingerpori

comic