Lounais-Häme Tammela

Hakkuut alkavat Liesjärvellä loppusyksystä retkeilyajan jälkeen – "Pienaukkohakkuu sijoittuu reitistön pohjois- ja koillispuolelle"

Kansallispuiston ja luontokeskuksen välimaastoon sijoittuvat hakkuut alkanevat marraskuussa retkeilykauden hiljennyttyä. Avohakkuita ei alueella tehdä.
UPM:n tekee retkeilykauden hiljennyttyä hakkuita Liesjärven kansallispuiston ja Hämeen luontokeskuksen välimaastossa osin myös suositun Ilvesreitin tuntumassa. Kuva: Tapio Tuomela
UPM:n tekee retkeilykauden hiljennyttyä hakkuita Liesjärven kansallispuiston ja Hämeen luontokeskuksen välimaastossa osin myös suositun Ilvesreitin tuntumassa. Kuva: Tapio Tuomela

Alkukesästä somekuohuntaa herättäneiden Liesjärven kansallispuistoalueen hakkuiden suunnitelmat ovat valmistuneet ja hakkuutavoista päätetty.

Hakkuita tehdään kansallispuiston ja Hämeen luontokeskuksen välillä osittain myös suositun retkeilyreitti Ilvesreitin varrella.

– Hakkuusuunnitelmien pitäisi olla kunnossa. Maastosuunnittelu on valmis ja hakkuumerkintöjä tehty. Hakkuita tehdään myöhemmin syksyllä. Näillä näkymin aloitus on marraskuulla, kun retkeilyaika on ohi, UPM Metsän ympäristöpäällikkö Tuomas Kara selvittää.

UPM mukana somekeskusteluissa

Rajuista reaktioista huolimatta suunnitelmat eivät ole muuttuneet. Karan mukaan palauteryöpyn aiheutti se, että hankkeen metsänkäyttöilmoitusten mukaiset tiedot olivat nähtävillä ennen tarkempaa maastosuunnittelua.

UPM:lla seurataan ja tarvittaessa myös osallistutaan aktiivisesti Twitterissä ja muissa somen kanavissa käytäviin keskusteluihin, jotta jaossa olisi asianmukaista tietoa.

– Mitään avohakkuuta tai siemenpuuhakkuuta ei tehdä. Suurin osa puustosta jätetään koskematta, sillä tehtävät toimenpiteet ovat harvennus- ja pienaukkohakkuuta sekä ylispuiden poistoa. Avohakkuu herättää aina tunteita, mutta siitä ei ole kyse, hän kertoo.

Pienaukkohakkuu tarkoittaa sitä, että puustoltaan eri-ikäiseen metsään hakataan pieniä aukkoja, joiden annetaan uudistua luontaisesti.

Pyrkimyksenä on lisätä lehtipuiden osuutta metsässä, jossa niiden määrä uhkaa vähentyä kuusettumisen seurauksena.

Hakkuut eivät pilaa maisemia

Liesjärvellä hakkuita tehdään Ilvesreitin varrella puolen kilometrin matkalla ja 20 hehtaarin alueella.

Väitteitä siitä, että hakkuut pilaisivat suositun retkeilyreitistön maiseman, Tuomas Kara ei suostu nielemään.

Hän muistuttaa, että FSC-metsäsertifioinnin periaatteiden mukaisesti virkistysalueiden ulkoilureitistöt pyritään aina säästämään.

UPM:lla on Liesjärven kansallispuiston ja Ruostejärven välimaastossa yhteensä 350 hehtaarin alueet.

”Hakkuut reitin varressa ovat pienialaisia”

Lait ja sertifikaatit ohjaavat tarkasti hankkeiden suunnittelua, mutta myös alueen hoitotarve ja metsätaloudellinen tila huomioidaan aina.

Tuomas Kara myöntää, että hakkuut jättävät toki aina jälkensä maastoon.

– Nyt hakkuut reitin varressa ovat pienialaisia ja lähinnä puuston harvennusta. Reitin varteen on suunniteltu jätettävän myös koskemattomia maisemia. Pienaukkohakkuu sijoittuu reitistön pohjois- ja koillispuolelle, Kara sanoo.

Jo keväällä kansallispuiston viereisellä tilalla toteutettiin muutamia ensiharvennushakkuita, joista palautetta ei ole tullut. FL

Hämeen Ilvesreitti on yli 250 kilometrin pituinen patikkareitti, joka on merkitty maastoon selkein ilvestunnuksin.

Reitti kulkee muun muassa Tammelassa Torronsuon ja Liesjärven kansallispuistoissa, Saaren kansanpuistossa, Riihimäen Riuttan alueella sekä Hämeenlinnan Ahvenistonharjulla ja Evolla.

Ilvesreitille voi lähteä Eerikkilän urheiluopiston, Hämeen luontokeskuksen, Räyskälän ilmailukeskuksen, Härkätien museotieosuuden tai Rengon kirkonkylä Nummenkylän yhdysreittien kautta.

Liesjärven kansallispuistosta löytyy useita 1,5 – 5 kilometrin ja Torronsuon kansallispuistosta 1,5 – 10 kilometrin opastettuja reittejä. Kaikki Torronsuon reitit lähtevät Kiljamon pysäköintialueelta.

Niin Torronsuolta kuin Liesjärveltäkin löytyy myös esteettömiä reittejä.

Ilvesreitin varrelta löytyy luontomatkailijoita varten runsaasti retkeilijöiden tarvitsemia palveluita, kuten taukopaikkoja, laavuja, grillikatoksia ja kuivakäymälöitä.

Uusimmat

Näkoislehti

19.9.2020

Fingerpori

comic