Lounais-Häme

Hallinto-oikeus kumosi Humppilan johtajasopimuspäätöksen – Päätöksenteossa virheitä

Johtajasopimuksen sähköinen päätösprosessi ja kunnanjohtajan esteellisyys kumoamispäätöksen syinä.
Kuva: Tapio Tuomela
Kuva: Tapio Tuomela

Päätös kunnanjohtajan johtajasopimuksesta syntyi Humppilassa virheellisessä järjestyksessä. Hämeenlinnan hallinto-oikeus tutki valtuutettu Pekka Niinikosken tekemän valituksen ja päätyi kumoamaan Humppilan kunnanvaltuuston päätöksen. Johtajasopimusta erokorvauksineen sorvattiin alkuvuodesta 2018.

Hallinto-oikeus löysi sanottavaa sekä kunnanjohtaja Jari Keskitalon osallistumisesta esteellisenä asian valmisteluun että kunnanhallituksen sähköisen kokouksen käytännöistä.

Humppilan kunnanhallituksen puheenjohtaja Kari Ahola (kesk.) toteaa, että kunta paneutuu hallinto-oikeuden päätökseen.

– Keskustelemme siitä ja mahdollisista toimenpiteistä todennäköisesti maanantaisessa kunnanhallituksen kokouksessa, hän sanoo.

Ahola lisää, että tuona keväänä elettiin kunnassa kiivasta aikaa. Humppilan silloinen hallintojohtaja Maarit Sihvonen irtisanoutui tehtävästään huhtikuun 2018 alussa työilmapiiriongelmien vuoksi.

– Keltanokkia oli silloin tehtävissä paljon, joten virheitä saattoi tapahtua. Luen itseni tuohon keltanokkien joukkoon, Ahola toteaa.

Lue myös: Johtajasopimukseen erokorvaus Humppilassa

Neuvotella saa, mutta ei olla mukana käsittelyssä

Hallinto-oikeus katsoi, että kunnanjohtaja ei ollut esteellinen oman johtajasopimuksensa neuvotteluissa, mutta asian muussa käsittelyssä kyllä.

Keskitalo oli hallintojohtajan poissa ollessa lähettänyt kokouskutsut kunnanhallitukselle ja informoi kunnanhallituksen jäseniä sähköiseen kokoukseen liittyvistä järjestelyistä. Hallinto-oikeuden saaman selvityksen perusteella hän oli myös vastaanottanut kunnanhallituksen jäsenten kannanottoja.

Se oli hallinto-oikeuden mukaan asian käsittelyyn osallistumista eli hallintolain esteellisyysperusteet täyttyivät. Päätös syntyi virheellisessä järjestyksessä.

Vähimmäisvaatimukset eivät täyttyneet

Hallinto-oikeus löysi huomautettavaa myös 9. huhtikuuta järjestetystä sähköisestä kunnanhallituksen kokouksesta.

Kokouskutsussa ja pöytäkirjassa on mainittu vain yksi kokousasia, joten kyse ei hallinto-oikeuden mukaan ollut kuntalaissa tarkoitetusta sähköisestä päätöksentekomenettelystä.

Selvityksen mukaan kunnanhallituksen jäsenet ovat ilmaisseet kantansa johtajasopimuksen päätösehdotukseen sähköpostitse, tekstiviestitse ja puhelimitse. Kokous ei hallinto-oikeuden mukaan täyttänyt kuntalain mukaisia vähimmäisvaatimuksia läsnä olevien yhdenvertaisesta näkö- ja ääniyhteydestä.

Kokouksen tekemä päätös oli osa valtuuston 17. huhtikuuta tekemän päätöksen valmistelua. Hallinto-oikeuden mukaan valtuuston päätös on valmistelussa tapahtuneen virheen vuoksi syntynyt virheellisessä järjestyksessä.

Hallinto-oikeus katsoo, että sähköisen kokouksen menettelyvirheellä on voinut olla merkitystä asian käsittelyyn ja valtuuston päätökseen.

Hallinto-oikeus hylkäsi osan

Pekka Niinikoski vaati hallinto-oikeudelta kunnanvaltuuston päätöksen kumoamisen lisäksi, että kunnanjohtaja Jari Keskitalolle annetaan asiassa vähintään huomautus toimistaan viranhaltijana.

Selvitysvaiheessa Niinikoski vaati seuraamuksia myös kunnanhallituksen ja kunnanvaltuuston puheenjohtajille ja jäsenille sekä kunnanjohtajalle heidän toiminnastaan. Hän totesi myös, että hallinto-oikeuden olisi annettava kunnalle ohjausta Keskitalon työuran päättämiseksi Humppilan kunnanjohtajana.

Hallinto-oikeus hylkäsi väitteet ja eikä tutkinut hänen esittämiään hallintokantelun luonteisia vaatimuksia.

Hallinto-oikeuden päätökseen voi hakea muutosta valittamalla korkeimpaan hallinto-oikeuteen mikäli se myöntää valitusluvan. FL

Lisää aiheesta: Kunnanjohtajan johtajasopimus käsitellään uudelleen Humppilassa

Uusimmat

Näkoislehti

21.9.2020

Fingerpori

comic