Lounais-Häme Somero

Hallinto-oikeus kumosi Someron päätöksen laajentaa viemäröintiä - Syynä kaupunginvaltuuston jäsenen esteellisyys

Neljä vuotta Somerolla jatkunut viemäröinnin suunnitteluhanke kaatui kaupunginvaltuuston jäsenen esteellisyyteen.
Kuva: Juhani Salo
Kuva: Juhani Salo

Turun hallinto-oikeus kumosi Someron kaupungin tekemän päätöksen vesihuollon toiminta-alueen muuttamiseksi.

Syynä päätöksen kumoamiseen oli se, että Someron kaupunginvaltuusto teki päätöksensä virheellisessä käsittelyjärjestyksessä ja päätöksentekoon liittyi esteellisyys.

Vesihuollon toiminta-alueen muutosta ehdittiin suunnitella vuodesta 2016 lähtien.

Suunnitelman tärkeimmät muutokset koskevat viemäröinnin rakentamista uusille asuinalueille Somerolla.

Hallinto-oikeudelle valituksen tehneiden kuntalaisten mukaan vuosia kestäneessä päätöksentekoprosessissa oli kuitenkin monta ongelmaa.

Valitus tehtiin päättäjien esteellisyyksien, heikon tiedottamisen ja huonojen taustaselvitysten vuoksi. Valituksen tehneiden mukaan lopulliseen toiminta-alueen suunnitelmaan tehtiin vielä muutoksia valmistelu- ja kuulemisvaiheen jälkeen.

Hallinto-oikeus ei ehtinyt käsitellä valituksen kaikkia perusteita, koska se havaitsi, että päätöksen taustalla oli virheellinen käsittelyjärjestys, joka liittyi valtuuston jäsenen esteellisyyteen. Yksi Someron kaupunginvaltuuston jäsenistä oli päättämässä sellaisen alueen viemäröinnistä, josta hänen puolisonsa omistaa asuinkiinteistön.

Hallinto-oikeuden ratkaisu kumota vesihuoltopäätös tarkoittaa sitä, että kaupungin tulee päättää viemäröinnistä uudelleen.

Kaupunginhallitus käsitteli maanantain kokouksessaan teknisen lautakunnan reilut kaksi vuotta sitten jättämän ehdotuksen vesihuollon toiminta-alueen muuttamisesta. Hallitus ehdottaa kaupunginvaltuustolle, että se edelleen hyväksyy ehdotuksen.

Päätöksenteko voi sujua tällä kierroksella nopeasti.

Hankkeelle on jo haettu lausunnot, eikä suunnitelmiin ole teknisen johtajan Marko Mäkisen mukaan tehty muutoksia, jotka edellyttäisivät hankkeen asettamisen uudelleen nähtäville.

Valtuuston mahdollisesta päätöksestä on kuitenkin oikeus valittaa uudelleen hallinto-oikeuteen.

Mäkisen mukaan viemäröintihankkeen pitkittyminen on siirtänyt myös Turuntien varteen suunnitellun kevyen liikenteen väylän rakentamista. Kaupunki on päättänyt rakentaa jalkakäytävän viemäröinnin yhteydessä synergiaetujen saavuttamiseksi. FL

Uusimmat

Näkoislehti

27.9.2020

Fingerpori

comic