Lounais-Häme

Hallituksen ehdotus nostaisi jätemaksuja

Valtioneuvosto antoi viime viikolla esityksen uudeksi hankintalaiksi. Jätealan toimijoiden mukaan esitys uhkaa toteutuessaan nostaa jätemaksuja selvästi.
Hankintalaki toimeenpanee Suomessa EU:n hankintadirektiivin. Julkisille toimijoille on EU-direktiivissä säädetty 20 prosentin raja markkinoilla toimimiseen, mutta hallituksen esityksessä raja laskettaisiin Suomessa jopa viiteen prosenttiin ainoana EU-maana.
Esitys rajaa huomattavasti julkisten toimijoiden nykyistä mahdollisuutta myydä palveluitaan markkinoilla, mikä vaikuttaa etenkin kuntien vastuulla olevan jätehuollon hoitamiseen.
– Hallituksen kaavailujen vaikutukset näkyvät toteutuessaan jokaisen suomalaisen kukkarossa. Hankintalakiesityksen seuraukset nostaisivat asukkaiden jätehuoltomaksuja jopa 30 prosenttia, Jätelaitosyhdistyksen Riku Eksymä toteaa yhdistyksen tiedotteessa.
Mikäli uusi hankintalaki toteutuu, se hankaloittaa myös yritysten jätteiden vastaanottoa jätekeskuksissa. Lain perusteella esimerkiksi Loimi-Hämeen Jätehuolto Kiimassuon jätekeskuksessa Forssassa ei voisi ottaa käsiteltäväkseen elinkeinoelämän jätteitä yhtä paljon kuin ennen.
– Jos laissa määritelty 500000 euron raja tulee täyteen, joudumme nostamaan portilla kädet pystyyn. Emme enää pysty ottamaan enempää jätettä, ja saapuvalle jätteelle pitää löytää uusi paikka. Kyllä tämä aiheuttaisi meillä paljon ylimääräistä työtä ja ikäviä tilanteita, Loimi-Hämeen Jätehuolto oy:n toimitusjohtaja Immo Sundholm sanoo.
– Laki näkyisi meillä vaa’alla, kun jäteautot tuovat jätteitä. Entistä tarkemmin joutuisimme seuraamaan, mistä jäte tulee, kuinka paljon sitä tulee ja kuinka paljon voimme ottaa vastaan vielä. Selvät hyötyjät laista ovat muutama iso jätehuoltoalan toimija Suomessa.
Asuintoiminnan jäte kuuluu lainsäädännöllisesti kunnalliselle toimijalle, elinkeinoelämän kuuluu itse hoitaa oma jätteensä. Aiemmin molemmat jätteet on voitu tuoda samassa kuormassa kaatopaikalle, mutta jatkossa elinkeinoelämän jätteitä joutuisi kuljettamaan muuallekin.
Forssan seudun kaltaisten pienten ja keskisuurten kuntien alueilla lain vaikutukset näkyisivät selvästi, kun alueen toimijat menettäisivät mahdollisuuden käyttää paikallista jätteenkäsittelyä.
– Hyvä kysymys, mitä toimijat tekisivät. Heidän olisi varmaan pakko ruveta ajamaan jonnekin pääkaupunkiseudulle tai Turkuun jätteitään, Sundholm sanoo.
Kun jätteitä jouduttaisiin kuljettamaan aiempaa huomattavasti kauemmas, ei seurauksena ole Sundholmin mitään hyvää.
– Jos käsittelypalvelua ei enää lähialueella löydy, päästöt ja kulut kasvaisivat, kun jätteitä aletaan kuskata enemmän. Jätteiden ajaminen maanteiden päällä maksaa aika paljon, Sundholm sanoo. 
Kasvaneita kuluja katettaisiin nostamalla jätemaksuja. Maksumieheksi joutuisivat siis jätteiden tuottajat eli yritykset ja tavalliset ihmiset. Myös Loimi-Hämeen Jätehuolto joutuisi etsimään lisätuloja, kun tulot vähenisivät.
– Meillä on rakennettu jätteenkäsittelyjärjestelmät, ja jos meidän volyymi tippuu, hintoja joudutaan nostamaan. Tämä johtaisi sekä elinkeinoelämän että asuintoiminnan jätteiden hinnan nousuun, Sundholm puhisee. FL

Asiasanat

Uusimmat

Fingerpori

comic